”Man måste ha en förstående fru”

Håkan Loob om det krävande sportchefsjobbet: ”Undrar hur jag orkar”

Foto: Pontus Orre
Håkan Loob, för tillfället sportchef och nästa säsong general manager i Färjestad, berättar om de tuffa kraven som ledare.
HOCKEY

Inför säsongen 1996/97 bytte Håkan Loob damasker mot kavajbyxor.

18 år senare sitter har fortfarande kvar i Färjestads organisation.

– Ibland undrar jag själv hur jag orkar, säger 53-åringen.

Sportchefer i SHL som slutat eller planerar att sluta efter säsongen:

Jörgen Jönsson, Färjestad.

Markus Näslund, Modo.

Fredrik Stillman, HV 71.

Challe Berglund, Djurgården.

Michael Sundlöv, Brynäs.

Gemensamt för alla är att de upplevt en stor press.

Så, hur mentalt påfrestande är det att vara sportchef i en SHL-klubb? Hur jobbigt kan det vara att pussla ihop ett lag? Är det som många drömmer om att få jobba som i själva verket en psykisk belastning?

Sportbladet lät Håkan Loob, som varit i Färjestads organisation i 18 år, svara på frågorna.

– I första hand har jag ett fantastiskt stort hjärta för den här klubben, så jag ger mig inte i första taget. Men givetvis, ibland undrar jag själv hur jag orkar. Jag har ändå varit här i 18 år men på något sätt har vi lyckats klara av de tuffa tiderna. Vi har krånglat oss ur svackorna och när det sedan landar i en framgång, liten eller stor, så inspireras man till att fortsätta.

”Det käraste som finns”

Har du någon gång känt att: ”Nu får det räcka”?

– Ibland har man känt sig seg och urholkad. Det har varit vissa höstar där det inte flutit på, men i det dystraste stunder har jag haft orken att knyta näven i byxfickan och sagt till mig själv att: ”Nu gäller det att kräma ur så mycket som jag bara kan av mig själv”. Då är det viktigt att ha bra människor runt omkring sig, säger Loob.

Nyligen gick han – och 24 andra sportchefer, vd:s och general managers – ut i ett öppet brev titulerat ”Nu får det vara nog!”, med anledning av de hot som AIK:s styrelse utsatts för under den krisartade säsongen.

Loob säger att han stör sig på de som inte förstår att han och hans kollegor alltid jobbar för klubbens bästa.

– I mina ögon är Färjestad det käraste, bästa och mest fantastiska laget som finns. Det skulle aldrig någonsin falla mig in att göra något som påverkar klubben negativt. Det måste folk förstå.

”Man är inne i bubblan”

Har du själv blivit utsatt för hot?

– Nej. Det är klart att man som ansvarig får höra de här påståendena att man inte borde sitta kvar och att man borde avgå. Men det är något som hör till. Folk har åsikter och det finns alltid de som tycker att en annan person skulle göra ett bättre jobb.

18 år nu, hur länge kommer du att fortsätta?

– Svårt att säga. Man är inne i bubblan och kombinerat med hjärtat för klubben så fortsätter man inspireras av alla yngre människor som kommer upp och gör bra saker, att få se dem utvecklas. Man tycker att det är jävligt roligt och då finns ingen anledning att lägga av. Sedan är det inte som förr. Då blickade jag tio eller femton år framåt, nu har jag ett mer kortsiktigt tänk.

Känner du att du behövt offra mycket under alla år?

– Det går ju inte att leva ett vanligt Svensson-liv. Som sportchef måste du ha en förstående fru och familj, vilket jag är lyckligt lottad med. Ibland har man klivit på Gotlandsbåten och plötsligt behövt ställa familjen åt sidan för att någon ringer och det är dags att värva en målvakt. Det har uppstått några sådana halvkomiska situationer under åren, och då är det viktigt att ha en förstående familj. Det tror jag att alla som är eller har varit sportchef kan skriva under på.

FAKTA

Hur är din arbetsituation som sportchef i SHL?

Christian Lechtaler, Frölunda

– Det är ett annorlunda jobb. Jag kan bara prata utifrån hur det ser ut i Frölunda, där är personalansvaret den största biten. Till det tillkommer budgetansvaret och det sportsliga. Sedan jobbar man lite annorlunda, ofta sju dagar i veckan, kvällar och helger. Man är anträffbar för media, för scouter och agenter. Det gäller att ha ett bra team runt omkring sig. Men jag har aldrig övervägt att sluta.

Tommy Salo, Leksand

–  Klart att det är ganska mycket att göra. Det är konstant full fart, varje dag. Jag har underlättat lite grand med en som är med och assisterar mig och det underlättar mitt jobb väldigt.

– Jag har hållit på i tre år och det är klart att det är stressande men jag har aldrig tänkt hoppa av.

Per Svartvadet, Modo

– Jag är ju väldigt ny, men jag har följt Markus de senaste åren och vet att det är mycket jobb. Det gäller att ha bra folk omkring sig för det är ett stressigt jobb. Det är fulla dagar och kvällar med allt vad det innebär. Det finns hur mycket jobb som helst om man vill.

Lars ’Osten’ Bergström, Luleå

– Det är på sitt sätt väldig intressant och utmanande, och på sitt sätt också krävande. Det är ett jobb som innehåller många saker, och därmed också många möjligheter.

– Jag trivs förträffligt i min roll och i den miljön som jag har i Luleå. Jag har alltid känt ett stort stöd och ett stort förtroende, så det har varit bra men jag tror att som i alla yrken så har man tillfällen då det är lite jobbigt och svårt. Men jag har alltid trivts i Luleå och det gör jag nu med.

Johan Hult, HV 71

– Jag är ju jätteny men bevisligen är det en väldigt utsatt roll. Det är på gott och ont att så många människor engagerar sig för en klubb. Självklart ska man få ha åsikter, men det är också viktigt att folk förstår att de som sitter på de här jobben inte vill något annat än klubbens allra bästa.

– Jag tvekade aldrig på att tacka ja, men jag bollade med familjen. Det är a och o att ha bra uppbackning om man ska kliva in i rollen som sportchef. Och jag har både min familj samt Johan Davidsson som hjälper mig.

Enkät: Andreas Käck & Erik Löfgren