Klepis: ”Jag var full, omdömet svek mig”

Foto: BILDBYRÅN
Klepis i tjeckiska landslaget.
HOCKEY

Jakub Klepis, 30, är en av SHL:s tyngsta värvningar.

Färjestads nye stjärna är dubbel världsmästare och har blivit uttagen i KHL:s All star-lag de två senaste säsongerna.

Men för NWT berättar tjecken nu om händelsen som blev vändpunkten i livet.

– Jag var full och omdömet svek mig totalt, säger han till tidningen.

Strax efter att han skrev på ett kontrakt med KHL-laget Avangard Omsk för sex år sedan och blev klubbkamrat med Jaromir Jagr, körde Jakub Klepis - Färjestads nye stjärnvärvning - rattfull utanför Prag en tidig morgon.

Han stoppades av polis, flydde - och kraschade våldsamt.

Bilen voltade i flera varv, träffade en sten och förvandlades till en skrothög.

– Jag var full och omdömet svek mig totalt. Enormt korkat. Det var tur att både jag och min kompis klarade oss och att jag inte körde på någon. Det känns som att jag föddes en andra gång den dagen. Jag lärde mig mycket av det misstaget, säger Klepis till tidningen NWT.

Dubbel världsmästare

Nu är han värvad till Färjestad, trots att han har meriter som talar för att han borde spela på en ännu högre nivå. Dubbel världsmästare, dubbel KHL-mästare och uttagen till ligans All star-team i de senaste två säsongerna.

– När jag fyllde 30 i somras är pengar inte allt längre, till skillnad mot när jag var yngre. Nu bor jag i en stad där det är nära till allt och bara fem minuters resväg till arenan. Jag ser inte det här som ett steg bakåt i karriären. Tvärtom, säger Klepis.

– Min fru är gravid. Vi får en son i december och det kändes väldigt bra att bo i en mindre stad i ett bra land, fortsätter han.

”En general på isen”

Färjestad tror också stenhårt på den tjeckiske stjärnan. Han anlände till klubben i slutet av juni och blev genast utsedd till en av lagets kaptener.

– Vi ville få hit en general på isen och det har Klepis visat sig vara. Även utanför isen. Han hade bäst testvärden i laget när han kom hit. Klepis är först i alla led. Först hit på morgonen, först in i gymmet, först ut på isen, först på alla övningarna. Ett föredöme, säger Färjestadstränaren Tommy Samuelsson till NWT.