”Har inte samma känslor för FBK”

HOCKEY

Jörgen Jönsson gick in i väggen som sportchef i Färjestad.

Han är tillbaka i föreningen igen – men det plötsliga uppbrottet kostade.

– Då gjorde jag allt för Färjestad. Men det gör jag inte längre. Nu gör jag det för min egen skull, säger han i en lång intervju med hockeymagasinet Oneonone.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Jörgen Jönsson.

Det var den 15:e oktober som Jörgen Jönsson släppte nyhetsbomben. Mitt under brinnande SHL-säsong valde han att sluta som sportchef i Färjestad.

Klubbikonen orkade inte med det tuffa jobbet och energin räckte inte för att slutföra säsongen.

– Det smärtar mig att jag inte klarar av jobbet, sa Jönsson då.

Sedan dess har han sökt en ny identitet. Tre månader efter beskedet berättade han för Sportbladet att han inte hittat någon ny väg att slå in på och att han inte visste om han ville tillbaka till hockeyn.

Nu har hockeymagasinet Oneonone träffat den dubble OS-guldmedaljören som berättar att tillvaron nu mer är delad mellan utbildning och traineejobb på en firma som jobbar med ledarskapsutbildningar samt rollen som hockeytränare för Färjestads pojkar 15.

”Konstigt att krypa tillbaka”

Att återkomma till Färjestad igen var inte okomplicerat.

– Det kändes lite konstigt att komma krypandes tillbaka. Men jag var tvungen att komma ur min bubbla. Jag hade mycket tomma dagar då och behövde nåt att hitta på, säger han till Oneonone och fortsätter:

– Det var en skum känsla. De betedde sig som att ingenting hade hänt. Som att det var väntat att jag skulle återvända. Men så kändes det inte för mig. Det var inte alls givet.

För att komma tillbaka gick han i samtalsterapi.

– Vi pratade intensivt i en månads tid. Det var nyttigt och skönt för då fick jag svaren jag hade sökt. Jag upptäckte att jag hade samma symptom som de som går in väggen. Då kände jag att jag kom på rätt spår.


”Mer egoistiska känslor”

Men även om Jörgen Jönsson nu säger att han trivs med att vara tillbaka i Färjestad så har uppbrottet och det faktum att kontakten med klubben bröts så abrupt satt spår i den tidigare osvikliga klubblojaliteten.

– Jag bär med mig en ledsamhet över att ingen hörde av sig efteråt. Det gör att jag inte har samma sorts känslor för klubben som jag hade tidigare. Förut gjorde jag saker i lojalitet mot klubben. Då gjorde jag allt för Färjestad. Men det gör jag inte längre. Nu gör jag det för min egen skull. Och för grabbarnas. Det är mer egoistiska känslor som styr, säger han till Oneonone.

FBK:s guldhjältar – hände sen?