Stjärnan lägger av: ”Det har varit värst”

Hjärnskakningar sätter stopp för fortsatt spel

1 av 3
HOCKEY

Ännu en hjärnskakning har kostat en hockeykarriär.

Nu tvingas Marius Holtet, 31, lägga skridskorna på hyllan.

– Man har väl förstått ytligt att det kanske är slut nu men den där sista lilla känslan som är kvar i själen har vägrat släppa taget. Det är det som varit det värsta i hela den här processen, säger norrmannen till Färjestads hemsida.

LÄS MER: Panelen rankar – SHL:s största floppar

Det var i december 2013 i en match mot Leksand som Holtet fick en smäll, spelade två matcher därefter – men inte spelat en enda hockeymatch sedan dess.

– Jag fick Fabian Brunnströms höft rakt på huvudet. En direkt smäll så att säga. Jag fick ingen huvudvärk på något sätt där och då men synen på höger öga fanns i princip inte kvar. Kände mig bara konstig i kroppen, som när man är sjuk, berättar Holtet på Färjestads hemsida.

– Det tog tre månader innan huvudvärken började lätta och man tog sig upp ur sängen, och alla försök till att komma tillbaka efter det har slutat med ett bakslag, fortsätter han.

Spelat OS med Norge

Nu har norrmannen, med 291 matcher i Färjestadströjan, SM-guld samt OS- och VM-spel på kontot, tagit beslutet att lägga ner hockeykarriären – bara 31 år gammal.

Han berättar att beslutet växt fram i sviterna av hjärnskakningen. 


– Det har varit svårt att ta in att det inte kommer att bli någon mer hockey, säger han.

– Det har inte varit något självklart beslut, men det säger sig själv. Jag har en fungerande vardag och det gäller bara att förstå det här nu och gå vidare med livet. Man kan gräma sig hur mycket som helst över det här, men det är ingen som blivit bättre av att sitta hemma och tycka synd om sig själv.

Tagit hjälp av Sanny

Holtet gjorde totalt 65 poäng i SHL för Färjestad och blir den andra spelaren i klubben som tvingats sluta med hockeyn alldeles för tidigt.

Tidigare valde även Sanny Lindström, nu expert på C More, att lägga skridskorna på hyllan på grund av hjärnskakningar.

– Sanny har funnits där hela tiden och jag har pratat med mycket med honom. Han har hjälpt mig med att hitta rätt kontaktpersoner så han har varit till stor hjälp. Det är ju inte en sjukdom som direkt syns på utsidan.


LÄS MER: Panelen rankar – SHL:s största floppar

FAKTA

Offer för hjärnskakningar

Magnus Kahnberg, Frölunda

 ■ ■ Den 31 januari 2015 drabbades Magnus Kahnberg av en hjärnskakning som förstörde karriären.

Knappt ett år senare kämpar han fortfarande för att få till ett normalt liv.

– Läkarna tror och tycker att jag borde bli bra. Men det är helt omöjligt att säga när, mer än att det kommer att ta lång tid, har den förre Frölundastjärnan sagt i en intervju med Sportbladet.

Fredric Anderberg, AIK

■ ■ I sin SHL-debut träffades den dåvarande AIK-junioren av en tackling från Luleås Anton Hedman. Tiden efter led han av huvudvärk och minnesförlust och kom aldrig tillbaka på isen. Några månader efter smällen, i januari 2014, meddelade Anderberg att karriären var över, bara 19 år ung.

Fredrik Carlsson, AIK

■ ■ Den lojale backen drabbades av sin totalt sjätte hjärnskakning i oktober 2013. I över ett år kämpade han för att komma tillbaka men ett år senare, i oktober 2014, var han tvungen att ge upp. Endast 25 år ung var Carlssons karriär över.

Sanny Lindström, Färjestad

■ ■ En våldsam tackling i en European Trophy-match mot Jokerit i oktober 2012 blev det definitiva slutet för en lång och framgångsrik karriär. I nästan ett år kämpade Sanny Lindström mot symptomen i det han själv kallat en ”livslång läxa i ödmjukhet”. I augusti 2013 kom beskedet att han lägger av. Lindström var då 33 år.

Daniel Fernholm, Djurgården

■ ■ En armbågstackling från Luleås Johan Forsberg ser ut att innebära slutet för djurgårdsbackens tid som elitspelare. Den uppmärksammade händelsen inträffade förra hösten och Fernholm är fortfarande inte återställd och långt ifrån SHL-spel. En hel del talar för att karriären är över för den nu 31-årige stockholmaren.

Patrik Andersson, Mora

■ ■ Den 23-årige backen hade drabbats av sex hjärnskakningar på mindre än fyra år och till slut sa kroppen ifrån. Efter inrådan från läkare tog Moraspelaren beslutet att lägga av: ”Det känns helt värdelöst och väldigt jobbigt, speciellt eftersom jag känner att jag har så mycket kvar att ge, sa han i en intervju med Sportbladet.

Björn Kindahl, BIK Karlskoga

■ ■ Flera upprepade hjärnskakningar, bland annat tre stycken under två år, fick BIK-forwarden att ta beslutet att lägga av. Publikfavoriten spelade bara sju matcher under förra säsongen och i mars meddelade han sitt beslut: bara 27 år ung var karriären över.

Cam Abbott, Luleå

■ ■ Efter otaliga hjärnskakningar tog Cam Abbott nu under sommaren beslutet att lägga av, bara 31 år gammal. Den sista smällen fick kanadensaren i en slutspelsmatch mot Frölunda, men redan 2010 var Cam borta i ett år på grund av symptomen efter en tidigare hjärnskakning.