The Young Guns får hela Karlstad att hoppas

1 av 2
HOCKEY

Jag har känt att det har saknats något i Färjestad.

Jag har inte varit ensam om det.

Men tre unga värmlandspojkar inte bara levererar, de har fått hela Karlstad att hoppas igen.

Senast rivalerna Färjestad och Frölunda möttes i Karlstad slutade det med förnedring för hemmalaget. Hemska 0–6 var en smäll som till och med fick tränaren, Färjestadsikonen Tommy Samuelsson, att bli stenhårt ifrågasatt.

Det var lite upp till bevis i kväll och Färjestad klarade av provet.

En förutsättning för att över huvud taget kunna matcha Frölunda är att farten finns där.

Färjestad hade den direkt från nedsläpp. Första perioden var definitivt hemmalagets. Bra variation mellan stenhård press och samlade hemgångar gjorde att Frölunda fick problem.

Mikael Johanssons läckra uppåkning, där han lurade bort i stort sett hela Frölunda, och Niklas Arells perfekta avslutning gjorde att Färjestad fick ett ledningsmål att spela på.

Händer något med publiken

Frölunda tvingades jaga och i inledningen av tredje perioden tryckte man på som mest, delvis tack vare någon onödig utvisning från hemmalaget. När ett kvitteringsmål hängde i luften slog de till.

Färjestads nya förstakedja.

Publikfavoriterna.

The Young Guns.

Kedjan med Oskar Steen, 17, Rasmus Asplund, 18 och Joel Eriksson Ek, som fyllde 19 år för några dagar sedan.

Oskar Steen tacklade bort världsmästarbacken Elias Fälth och pucken hamnade Joel Eriksson Ek. ”Clabbes pôjk” var totalt kompromisslös när han bröt in vid stolpen och skickade in matchavgörande 2–0.

Och det var allt annat än någon tillfällighet att just den här trion avgjorde. Varje gång de var inne höjdes tempot och Färjestad kunde flytta upp spelet. Det var i alla fall känslan.

Fyra matcher – fyra segrar

Och det känns ända hem i tv-rutan att det händer något med publiken i Löfbergs Arena när ungdomskedjan är inne.

Eriksson Ek och Asplund känner de flesta igen från junior-VM och SHL-spel. Trots att båda är födda 1997 känns de redan som etablerade SHL-spelare och med största sannolikhet två framtida NHL-spelare.

Den tredje länken, Oskar Steen, är inte alls lika känd för den breda hockeypubliken. Poängkung i juniorlaget och nu när han fått chansen har han verkligen tagit den.

Högerskytten Steen känns som en perfekt tredjelänk. Han kombinerar skicklighet, vass skridskoåkning och ett stenhårt jobb.

Inför hemmamatchen mot Växjö satte Tommy Samuelsson ihop Rasmus Asplund, Joel Eriksson Ek och Oskar Steen.

Resultatet?

Färjestad har vunnit samtliga fyra matcher och juniorkedjan har tillsammans svarat för åtta poäng. Jag såg matchen mot Växjö och fastande direkt för den nykomponerade förstakedjan.

Sprutar in energi i det egna laget

Jag har inte riktigt känt att Färjestad har vad som krävs för att utmana de bästa lagen. Men plötsligt har man ett helt nytt offensivt hot som suger energi från motståndarna och sprutar in energi i det egna laget.

Och inte minst: man har fått en kedja med tre värmlandspojkar som publiken bara älskar. Asplund med Filipstad som moderklubb, Steen från Forshaga och Eriksson Ek som är fostrad Färjestad.

Samtidigt: en hemmaseger mot ett lite tröttkört Frölunda, inte minst målskyttet klickar, innebär inte att Färjestad plötsligt poppar upp som någon het guldkandidat. 

Det har sett för trögt och uddlöst ut under delar av säsongen. Men en sak har Färjestad lyckats med: att vinna matcher trots att spelet inte alla gånger har övertygat. Det gör också att Karlstadslaget nu bara är en poäng från fjärdeplatsen.

Och med den glödheta juniorkedjan blir Färjestad väldigt intressant att följa framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM