– Jag kan bli bättre på allt

Holmqvist tackade nej till miljonbuden – för Frölunda

1 av 2
HOCKEY

Han fick nobben av NHL.

Tackade nej till ett drömkontrakt i Ryssland.

Johan ”Honken” Holmqvist, 30, ville till Göteborg.

– Att spela för Frölunda är så nära NHL det går att komma utanför Nordamerika, säger han.

Foto: FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Bäst Juryn är enig. Johan Holmqvist är elitseriens bästa målvakt. ”Jag har verkligen jobbat stenhårt de två senaste åren,” säger han.

Juryns sammanträden har kantats av minst sagt heta diskussioner. Åsikterna har gått isär när det gäller det mesta, det var bara i en kategori alla var överens.

Årets målvakt spelar i Frölunda och heter Johan Holmqvist.

Huvudpersonen själv ser nöjd ut när han får beskedet i samband med Nordic Trophy-slutspelet i Linköping.

– Jag är smickrad att ni tror på mig, även om jag hellre tagit utmärkelsen efter säsongen.

Hade hellre spelat NHL

Om ”Honken” själv fått bestämma hade vi inte träffat honom utanför Cloetta Center. Då hade han inte spelat i elitserien den här säsongen:

– Jag både trodde och hoppades att det skulle lösa sig med någon NHL-klubb. Av olika anledningar blev det inte riktigt så. Det gick ju sju–åtta målvakter nästan på en gång när free agent-marknaden öppnade. Med facit i hand kanske vi inte var tillräckligt på tårna när allt hände.

Efter nästan två säsonger i Tampa Bay Lightning byttes Honken i februari bort till Dallas i en sista-minuten-trade. Där hamnade han helt i skuggan av Marty Turco.

– Det kändes verkligen sådär. Visst, vi gick långt i slutspelet och Dallas var en härlig organisation, men jag fick knappt spela någonting alls. Jag hade hoppats att flytten skulle leda till någonting positivt, så blev det inte alls. Jag hade nog haft större chans till ett nytt NHL-kontrakt om jag varit kvar i Tampa.

”Kändes tungt”

Besviken på Tampa?

– Nja, det är lite blandade känslor. Jag hade en fantastisk tid där och det var ju den organisationen som gav mig en ny NHL-chans. Samtidigt kändes det tungt när jag fick beskedet, men hade jag spelat bättre kanske jag varit kvar.

I stället fanns en målvakt som vunnit både SM-guld och VM-guld tillgänglig på den europeiska marknaden.

KHL-klubbar i kö

Ryska klubbar stod i kö och erbjöd, enligt vad Sportbladet erfar, 12 miljoner kronor netto för en säsong:

– Jag vill inte kommentera några summor. Allt jag kan säga är att det är helt sjukt mycket pengar i den ryska ligan. Men det var aldrig något alternativ att flytta dit, säger ”Honken”.

Varför inte?

– För det första hade jag fått åka utan min familj, och det hade jag ingen lust med. En annan anledning var att jag verkligen vill utvecklas ännu mer och bli så bra som det bara är möjligt. Då kändes Sverige och Frölunda som det bästa alternativet.

Förstår Brynäs

Brynäs då?

– Gävle är hemma för mig och familjen, så kommer det alltid att vara. Men nu var inte läget där. De har två unga otroligt lovande och duktiga målvakter som de ville satsa på. Jag förstår dem till hundra procent.

På vilket sätt blir du en bättre målvakt i elitserien än i Ryssland?

– Här hemma vet jag hur hockeyn och allt runt omkring fungerar. Det går inte åt onödig energi på att ordna en massa praktiska saker, utan jag kan fokusera på det jag ska göra. Familjen betyder mycket och för mig är det lättare att prestera bra när vi bor tillsammans.

Bättre på positionsspel

Känner du fortfarande att det finns mer du kan utveckla?

– Absolut, det finns jättemycket kvar. Jag kan bli bättre på allt, och har verkligen jobbat stenhårt de två senaste åren för att utveckla mitt spel.

Något konkret du kan säga att du blivit bättre på?

– Positionsspelet. I NHL handlar det mycket om att vara i rätt position hela tiden, och där har jag blivit mycket bättre. Jag har förbättrat skridskoåkningen och kommer tillbaka i rätt utgångs­position snabbare.

– Det tycker jag själv i alla fall, vi får väl se om experterna här hemma har samma uppfattning (skratt).