”Jag har alltid gjort många mål”

Kallio har flest fullträffar de senaste åren – hotet i år: Hans egna klubbor

Foto: FOTO: ANDERS DEROS
målkung Frölundas Tomi Kallio har blivit både publikidol och skyttekung. ”Jag tränar mycket på att göra mål och så har jag viljan”, säger han.
HOCKEY

Hjälte i Göteborg och i Scandinavium.

Bäst på att göra mål senaste fem åren i elitserien.

Tomi Kallio är Juryns val av skyttekung.

– Jag har alltid varit bra på att göra mål, säger Kallio.

25 januari 2003.

Globen.

Djurgården–Frölunda.

Precis innan match har Frölundas nyförvärv Tomi Kallio fått speltillstånd av Internationella Ishockey- förbundet och trots att han bara tränat en gång med Frölunda får Kallio göra elitseriedebut.

Men fyra minuter in i andra perioden smäller Kallio in en retur efter att Magnus Johansson och Niklas Andersson haft en attack mot Joaquin Gage i Djurgårdens mål. En av elitseriens mest fruktade målskyttar genom tiderna har presenterat sig.

– Jag kommer ihåg att jag inte pratade svenska på den tiden och att allt var lite främmande. Mitt mål var ganska enkelt, jag hade öppet mål och rakade in pucken. Men målet var otroligt viktigt och efter några tu nga månader lekte livet igen, säger Tomi Kallio, som på 332 elitseriematcher gjort 146 mål.

I?dag känns Tomi Kallio som ett naturligt inslag i Göteborg och Frölunda.

Men det var nära att han hamnade i Karlstad.

”Gick på magkänslan”

Frölunda hade egentligen inte råd med Kallio, som ville hem till Europa efter en misslyckad sejour i AHL och NHL. Klubben hade precis sanerat ekonomin och hade egentligen inte möjlighet att betala Kallios lön. Men klubbdirektör Mats Ahdrian och sportchef Christer Kellgren chansade.

Sedan var Färjestad mycket intresserade av Kallio.

– Jag gick på magkänslan. Och så pratade jag med Fredrik Norrena mycket. Han sa åt mig att välja Frölunda och det ångrar jag inte i?dag, säger Kallio.

Nej, och det ångrar nog inte Frölunda heller.

Kallio har blivit publikidol, målkung och nu även Juryns val av skyttekung kommande säsong.

Anledningen till Juryns beslut är att Kallio alltid levererar och alltid gör runt 25 mål per elit-seriesäsong.

– Jag har alltid gjort många mål. Ända sedan jag spelade i pojk- och juniorlagen i TPS Åbo har jag gjort många mål. Tror jag präglades av den tuffa konkurrensen i Åbos 77:or med Aki Berg, Ville Vaahalahti och Marko Mäkinen. Vi hade ett otroligt bra lag och det fostrade mig, säger Kallio, som faktiskt kunde ha släppt ishockeyn och satsat på fotbollen i de yngre tonåren.

– Jag spelade fotboll till jag var 14 år. Då missade jag en fotbollsträning, var på en hockeyträning i stället, och de blev coachen arg och jag och en kamrat fick lämna laget. Det kanske var tur med facit i hand, säger Kallio.

”Har viljan”

På den klassiska frågan varför han gör så många mål kommer ett klassiskt svar.

– Jag tränar mycket på att göra mål, och så har jag viljan att göra mål.

Men Kallio avslöjar också en hemlighet – var han siktar någonstans i målet.

– Försöker alltid skjuta i det närmsta krysset. Gärna ett direktskott upp i krysset. Tycker att målvakterna missar att täcka den ytan. En som är väldigt bra på det är Karol Krizan. Trots att han är liten så täcker han kryssen bra.

Om Krizan är en mardrömsmotståndare så är Luleå Kallios dröm. Mot norrlänningarna har Kallio öst in mål.

– Vet inte riktig varför det blivit så och jag har ingen statistik som bevisar, men magkänslan säger att jag har lätt för Luleå. Vet att jag gjort två hattrick mot Luleå och i en slutspelsrunda för några år sedan

gjorde jag sex eller sju mål mot Luleå.

Det finns ett hot mot Juryns val av skyttekung.

Kallios gamla träklubba.

Han spelar fortfarande med den gamla typen av ishockeyklubba och har inte valt att gå över till kompositklubbor, som 98 procent av alla elitseriespelare använder.

– Och nu i senvintras stängde fabriken som gjorde min klubba. Jag har bara 20 stycken kvar, sedan är det slut. Vet faktiskt inte hur jag ska göra när klubborna är slut. Trivs så bra med trä och materialet och klubbvinkeln passar mitt skott och mina passningar. Vi får se hur det löser sig.

Nu har Kallio köpt en lyxlägenhet på 100 kvadratmeter i Gårda i Göteborg och han börjar känna sig allt mer som en göteborgare.

– Min son Wilmer är född i Göteborg och jag älskar staden och fansen. Vi har redan börjat prata om en förlängning med Frölunda. Men vi är inte klara ännu och det kan hända mycket.