Krisen över i Frölunda – Holmqvist hjälte igen

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Krislaget Frölunda har plötsligt blivit vinnarlaget Frölunda.

Hemmastarka Skellefteå kändes aldrig som ett hot.

– Vi har något bra på gång, säger målvakten Johan Holmqvist.

Och just Johan Holmqvist personifierade Frölunda. Han spelade säkert och kontrollerat från start och han gjorde också tre avgörande räddningar.

När slutsignalen gick slog Skellefteåspelaren Christian Söderström sönder klubban i ilska

– Det var bara så jävla frustrerande. Man måste få visa känslor också, säger Söderström.

Holmqvist bara flinade.

”Kommer klättra”

Han släppte bara en puck förbi sig i matchen som Frölunda vann med 3-1.

– Vi har spelat bra hockey en längre tid men det är först nu som segrarna börjat komma. Jag tror att vi kommer att klättra i tabellen, säger Holmqvist.

Möjligen fick en och annan pojklagsmålvakt på läktaren en ny förebild att se upp till. Räddningarna som knäckte Skellefteå var magnifika:

7.40 in i första perioden vid ställningen 1-1 kontrade Skellefteå. Anders Söderbergs passning till Kent McDonell var magnifik men Johan Holmqvists sidledsförflyttning var ännu bättre.

– Jag var inställd på att han (Söderberg) skulle ta skott först men han passade och jag fick bra fart i förflyttningen, säger han.

Cirka tre minuter senare var det dags igen. Den här gången var det Skellefteåbacken Christoffer Norgren som kom i ett två-mot-ett-läge tillsammans med Christian Söderström.

– Jag tycker att jag är på pucken som sedan går via ribban och ut.

2.16 in i slutperioden fick Jimmie Ericsson i Skellefteå ett friläge sedan han runnit mellan två Frölundabackar. Ericsson avslutade bra men Holmqvists höll världsklass.

– Vi gick bort oss och han kom med en ruggig fart i mitten. Han fick upp pucken bra men jag hade också lite flyt som fick upp plocken på den.

Ur balans

Holmqvists storspel fick Skellefteåanfallaren Christian Söderström ur balans. När Frölunda jublade stod han med en trasig klubba i näven.

– Klart jag grämer mig över missarna. När jag fick chansen i mitten av första så jublade jag nästan lite själv och tänkte ”fan va skönt”, säger han.

Sedan fick han se hur pucken till sist tog i ribban.

– Som jag ser det så var han aldrig på den pucken. Det är svagt av mig, den ska jag bara sätta. Jag hade hela målet på mig, säger han.

Och Ulf Dahlén som fått en blytung start såg lättad ut efter matchen.

”Klart man mår bättre”

– Klart att man mår bättre efter tre raka vinster. Vi gör en bra bortamatch idag. I spelet fem mot fem är det några gånger som de kommer igenom. Annars spelar vi ett riktigt bra defensivt spel, säger Frölundatränaren.

För Johan Holmqvist väntar nu spel med Tre Kronor i Karjala Cup. Snacket om att de småturneringarna bara blivit en börda viftas bort av Frölundamålisen:

– Det ska bli hur roligt som helst. För mig är det alltid en ära att få dra på sig landslagströjan.