Knäcktes av kritiken – då sa de upp sig

Övertalades stanna efter kris- möte – i dag kommer domen

Foto: ROGER LUNDSTEN
2008 blev det strul med tidtagningen – första gången.
HOCKEY

Först sade delar av båspersonalen i Scandinavium upp sig.

Efter ett krismöte i går med Frölundas ledning valde personalen att fortsätta med att sköta matchtidtagningen och speakeranläggningen hela slutspelet.

– De har fått orättvis kritik baserad på okunnig expertis i tv, säger klubbdirektör Mats Ahdrian.

Ahdrian.

Det var i torsdags som Luleå gick i taket på Frölundas sekretariat, de som sköter matchklockan, utvisningsbåsen och utgör speaker-röst.

Luleå hävdade att Frölunda fuskade och fick viss medhåll från Ishockey-

förbundet, men ställföreträdande domarbas Lars-Johan Ryhed i spetsen.

4 sekunder

Ryhed hävdar att det gick fyra sekunder innan matchklockan stannades vid ett kritiskt läge. Han gick vidare med ärendet och har skickat in en rapport till tävlingsnämnden.

Nu har Frölunda fått svara på anklagelserna och de anser att de blivit smutskastade felaktigt.

– Vi missar en dryg sekund på matchklockan. Det är givetvis inte bra, men det fanns skäl då domarens signal inte hörs i båset vid avblåsningen. Det är sådant som händer ibland, inte bara hos oss, säger Mats Ahdrian, klubbdirektör i Frölunda.

Efter debaclet i torsdags sade några personer i sekretariatet upp sig. De kände sig utpekade som fuskare och ville inte fortsätta med den oavlönade hobbyn. Ingen i båspersonalen får nämligen lön för mödan och de har mått dåligt av den hetsjakt som pågått på dem.

I går hade Frölunda ett krismöte med den berörda personalen i sekretariatet.

Frölundas klubbledning gav sitt stöd till personalen som efter mötet gav funktionärerna grönt ljus till att fortsätta med sina uppgifter i slutspelet.

Mest erfarna

– Vi har ett av de mest erfarna sekretariaten i Sverige. Många av de som sitter i båset har gjort så i väldigt många år och de vill inget annat än att sköta sina uppgifter korrekt.

Vi som förening skadas av den uppkomna situationen men vi vill såklart göra något bra av det olyckliga som vi nu ställts inför, säger Mats Ahdrian.

Frölunda har anmälts till Ishockeyförbundets tävlingsnämnd för händelserna med matchtidtagningen i samband med Luleå-matchen.

I eftermiddag ska tävlingsnämnden besluta om Frölunda ska straffas eller inte. Det finns böter upp till 25 000 kronor i straffskalan, om det skett formella fel.

– Under mina fem år i tävlingsnämnden har jag inte varit med om ett liknande ärende, säger Anders Larsson, nämndordförande.

FAKTA

Det har hänt

21/3 2008: Färjestads spelare och ledare var rasande efter slutscenerna i Frölundaborg – då varken tidtagning eller slutsignal fungerade. ”En skandal”, sa Micke Johansson som trodde han kvitterat med en halv sekund kvar.

13/3 2009: Åter igen strular tidtagningen. Sekretariatet låter tiden rinna iväg fyra sekunder vid en icing-avblåsning efter 19.46 i tredje perioden – och Luleås tränare Roger Rönnberg var allt annat än nöjd.