”I år har vi inget att skylla på”

Kent Norberg om ”Real Frölundas” supervärvningar och kravet på SM-guld

HOCKEY

GÖTEBORG. Den här säsongen har Frölundas General Manager, Kent Norberg, haft all tid i världen att forma nya Frölunda.

Man har värvat hem NHL-proffs och norrmän och dessutom sparkat två av sina stjärnspelare - i år räknas inget annat än seger.

- Våra fans har rätt att kräva att vi vinner på hemmais, säger Norberg.

Foto: BILDBYRÅN

Ännu ett år med namnkunniga värvningar och favoritskap.

Nu återstår att se om Frölunda kan infria förväntningarna - något som laget lyckats dåligt med de senaste säsongerna.

Fjolåret blev till slut en kombination av besvikelse och lättnad då man efter en svajig säsong slutade trea i elitserien för att sedan åka ut i semifinalen efter en tuff serie i sex matcher mot rivalen HV 71.

Kent Norberg gjorde ett starkt jobb med Timrås små resurser och frågan i år är om Norbergs fingertoppsmagi funderar också i Frölunda.

Är förväntningarna för höga på Frölunda?

- Vi kände nog själva att vi blev lite väl hajpade av både media och andra ifjol och att vi kanske inte var riktigt så bra som många ville måla upp. Tror att det handlade om att vi gjorde några stora värvningar ganska sent och att det på något vis gjorde oss till favoriter, berättar Norberg, och fortsätter:

- I år tycker jag att det är okej med krav. Det är skillnad mot Brynäs eller Timrå eller Rögle, dom kan inte kräva segrar men det tycker jag att våra fans har rätt att göra med det här materialet.

Om du ser tillbaks på förra säsongen, vad var bra och dåligt?

- Det blev en konstig säsong. Vi fick ju en extremt dålig start med en poäng efter fem, sex matcher och det är dåligt oavsett vilket lag man talar om. Vi blev heller aldrig det hemmalag som vi förväntade oss, vi blev aldrig tillräckligt jobbiga att möta i Scandinavium men det kommer att vara annorlunda i år.

På vilket sätt då?

- Vi är mycket stabilare nu och på backsidan har vi nästan gjort om allt. Vi har fått in klasspelare och det känns som att vi har en riktigt hög högstanivå i år.

Ni har nya backar i form av Ville Mäntymaa, Tobias Viklund och Mikko Lehtonen. Vad fastnade du för hos dem?

- Många nuförtiden förespråkar stora, fysiska backar men på stor rink måste du ha backar som kan använda både klubban och huvudet. Jag tycker att vi ser starka ut defensivt i år.

Blir du besviken om ni åker ut i semifinal i år också?

- Ja, det blir jag... verkligen.

Du låter väldigt positiv när du talar om laget och säsongen i år?

- Ja, i år har vi verkligen ingenting att skylla på. Vi har i princip fått de spelare vi velat ha och Andreas Karlsson är tillbaks och alla har haft en bra träningssommar. Det känns precis som det ska göra och nu vill man att det ska dra igång.

Ni fick väl till och med lite fler spelare än ni ville ha?

- Ja, till och med det. När Pebben och Joel ville komma tillbaks så blev det en extra bonus som vi faktiskt inte räknade med.

Men det innebar samtidigt att ni tvingades göra er av med två spelare?

- Ja, det var inget roligt beslut men den dagen man inte kan fatta den typen av beslut så är man inte rätt man för jobbet.

Berätta hur ni resonerade när det gällde Jonas Nordqvist och Karl Fabricius?

- Norda var helt enkelt så att vi kände att vi inte kunde spela honom i form med all bra centrar som vi redan hade. Andreas, Joel, Mikael Johansson och Joakim Andersson, det blev helt enkelt för många. Fabricius var svårare och är det någon jag lider med så är det Fabbe. Han hade en hackig och oturlig säsong ifjol och han är en oerhört bra spelare och människa, men vi kände helt enkelt att han inte tog en given plats i de tre första kedjorna och det avgjorde. Det hade känts enklare att peta bort en junior men det hade inte varit rätt i den situation som vi hade.

Du har själv gått från, förhållandevis, lilla Timrå till en av Sveriges största och starkaste föreningar. Vad har du för drömmar och målsättningar kvar?

- Min enda dröm är att äntligen få vinna ett SM-guld. Jag tänker inte längre än så och det vore helt fantastiskt för mig. Jag ska inte säga att jag skulle sluta om vi vann men det vore enormt stort.

Är det roligare att arbeta för Frölunda än för Timrå?

- Nja, allting har sin tjusning men på det stora hela är det inte så stor skillnad. I Timrå var jag ju med på hela resan från ingenting till 12-13 personer på kansliet och där var man mer delaktig i allt. Här i Frölunda har vi naturligtvis större resurser men det är samtidigt en inarbetad och professionell miljö redan från start. Men när det gäller mina arbetsområden har jag ju haft fria händer och trivs väldigt bra.

Ikväll är det premiär för stjärnspäckade Frölunda borta mot Modo med Peter Forsberg i laget.

Det blir en första hint om det ska bli ännu ett år av prövningar för Frölundas supporters.

Eller om Norbergs magi fortfarande fungerar.

FAKTA

FEM SNABBA MED KENT NORBERG

Wayne Gretzky eller Mario Lemieux

- Gretzky har alltid varit nummer ett för mig. Lemieux var fantastisk på sitt sätt men Gretzky är ju än idag den man talar om som den störste.

Stor eller liten rink

- Stor. Jag tycker att många NHL-matcher håller ganska låg kvalité trots att ligan har världens klart bästa spelare och se på Finland där ishockeyn är betydligt tråkigare.

Fyra domare eller två?

- Fyra om man kan få samspelta par som alltid jobbar ihop så tror jag att det blir en bättre och högre nivå.

Touchicing eller inte?

- Absolut. Tycker det är för ofta domare som åker och hämtar puckar och åker över hela isen så det borde tillbaks.

14 eller 12 lag i Elitserien?

- Svår fråga. Om man fick välja vilka lag som gick upp så skulle jag kunna tänka mig 14 men som det känns idag svarar jag 12.

ARTIKELN HANDLAR OM