Ingen guldfest på avenyn

Foto: Foto: ANDERS DEROS
Kenta-hockey Ska det bli en rolig hockeyvinter i Scandinavium så måste nya tränaren Kenta Johansson motivera spelarna och få alla att underkasta han hockeyfilosofi, skriver Sportbladets Tomas Ros. Christian Bäckman tvingas operera sitt knä – ett tungt avbräck för Frölunda .
HOCKEY

Lyxbygget Frölunda är numera bara ett vanligt svensson-radhus.

Laget håller hyfsad klass, men bara blinda och döva möss kan räkna laget bland guld-favoriterna, trots ny tränare och trots nya finska miljon-värvningar.

Kanske är det ett perfekt läge att smyga i vassen bakom topplagen, men då måste veteranerna vara friska och ungdomarna ta det berömda steget.

Frölunda är den stora gåtan i svensk ishockey under de sista åren. Från att ha varit ett kanonlag, ett fattigt sådant, i början av 2000-talet är man nu ett klassiskt mittenlag, en axelryckning och ett lag som alltid nämns som guld-lag i september, men som sedan viker ned sig under säsongen.

Finns många jämförelser med Liverpool i Premier League, exempelvis. Båda är rika småstöddiga kusiner från västkusten.

Frölunda har fått allt man har pekat på under silly season eftersom kassakistan är en av de största inom Europa-hockeyn.

Man har värvat nio ordinarie NHL-spelare sista tre åren, värvat elitseriens bästa sportchef i Kent Norberg och kallat hem populäre, nåja, Ulf Dahlén från Dallas.

Men det saknas något i Frölunda.

Vinnarattityd eller hunger? Förmodligen en kombination av båda.

Så har det varit några år nu och jag ser ingen skillnad 2010-11. Och nu när Christian Bäckman måste operera knät så är backsidan faktisk kvalserie-mässig. Men kanske är det just det här som talar för Frölunda.

Noll förväntningar.

Ingen pratar om Frölunda

Inför säsongen pratar ingen om Frölunda. Allt handlar om HV71 och Färjestad och så lite Djurgården. Frölunda har för första gången fått smyga i vassen och för första gången på länge har Frölunda ingen favoritstämpel på sig.

Det är ett ganska skönt läge att vara i.

Man får sköta sitt i det tysta och blir det några förluster så går inte världen under för det. Djurgården kunde smyga i vassen länge i fjol och det tog laget till SM-final i våras.

Sedan hänger otroligt mycket på nya tränaren Kenta Johansson. Lyckas han motivera spelarna och få alla att underkasta sig Kenta­-hockey med hög forechecking och mycket skridskoåkning kan Frölunda bli arbetsamma att möta i vinter och det kanske blir en rolig hockey i Scandinavium – det var ett tag sedan som fansen fick se det.

Men det är så många om och men runt Frölunda. Bara en sak är säker – det blir ingen guldfest på Avenyn i april.

Målvaktslegendaren Johan Holmqvist vill stanna i nya huset i Göteborg i framtiden.

Men jag tror inte Frölunda vill ha honom kvar. Den förhandlingen och följetongen blir hur intressant som helst att följa under vintern.

ARTIKELN HANDLAR OM