– Hade velat ha kvar Uffe

Ulf Dahlén offrades för att lugna fansen

HOCKEY

Kenta Johansson sitter säkert, tack vare sitt förtroendekapital.

Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian avslöjar nu att han ville behålla Ulf Dahlén – men att klubben vek sig för trycket från fansen.

– Uffe fick aldrig chansen att bli bra här, säger Ahdrian.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Fick aldrig chansen ”Uffe fick aldrig chansen att bli bra här. Redan första året han kom till oss var vi riktigt dåliga i början och det hängde sedan i”, säger Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

Kenta Johansson är Frölundas sjätte huvudtränare sedan 2004, men nu är det slut på tränarkarusellen. Trots fiaskostarten sitter duon Kenta Johansson/Stephan ”Lillis” Lundh säkert.

– Jaja, absolut, säger Mats Ahdrian.

”Hade blivit ohållbart”

Föregångaren Ulf Dahlén hade ett treårskontrakt, men fick sparken efter två. Nu säger Ahdrian:

– Jag hade gärna velat ha haft Uffe kvar. Men det vi kände var att om vi hade hamnat i det läge som vi är i nu hade det blivit ohållbart med Uffe, för det var så hårt tryck på honom redan i fjol. Därför är jag glad att jag har Kenta och Lillis nu för de har ett förtroendekapital hos fansen, då blir det mer fokus på att jag eller någon annan är dålig och det tycker jag är bättre.

Men menar du att ni vek er för fansen när ni sparkade Ulf Dahlén?

– Njaej, men det hade blivit en omöjlig situation för klubben och alla andra när det var så mycket fokus på Uffe redan innan. Uffe fick aldrig chansen att bli bra här. Redan första året han kom till oss var vi riktigt dåliga i början och det hängde sedan i. Det blev ett lågt förtroende för Uffe, men nu känner jag att de här herrarna har ett väldigt stort förtroende och då flyttar sig fokus, att det kan inte vara fel på Frölundas tränare varje gång, utan det måste vara spelarnas sätt att prestera som inte är tillräckligt bra.

Bara 7 501 kom mot LHC

I takt med uteblivna poäng har publiken svikit. Mot Linköping senast kom bara 7?501 åskådare, sämsta publiksiffran på sju år.

– Vi kan inte trolla eller lura folk till vår arena, man måste ha en produkt som är bra. Det bygger på att man spelar bra hockey och vinner matcher. Just nu gör vi inte det och då har vi den publiken vi förtjänar, säger Ahdrian, men tillägger:

– Det är bättre att det är 7?500 åskådare som supportar oss än att det är fler människor där som inte tycker att vi är bra. Människor som buar och tycker att det är tråkigt är missnöjda och just nu är det inte dem som vårt lag behöver. Laget har det tillräckligt kämpigt ändå.

Frölunda gick back 5,2 miljoner kronor förra säsongen, men har ändå ett eget kapital på 60 miljoner kronor.

– Ekonomiskt är klubben stark. Det enda som gäller är att vända det idrottsliga. Det var därför vi tog in Kenta och det får ta den tid det tar. Men behövs det får vi vara beredda på att ändra i vårt lag, det får Kenta och Lillis bestämma själva.

Så om de vill ha ett nyförvärv så värvar ni?

– Ja, om de kan precisera exakt vad de vill ha, så får vi leta efter det.

ARTIKELN HANDLAR OM