Frölunda värvar FBK:s guldhjälte

Omskolade backen Fredrik Eriksson vill tillbaka till Sverige

HOCKEY

Frölunda värvar Färjestads förre guldhjälte Fredrik Eriksson, 27.

Enligt säkra källor till Sportbladet återstår bara detaljer innan backen skriver på ett tvåårskontrakt.

Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Eriksson vann SM-guld med FBK 2005/06.

Fredrik Eriksson sköt två mål i den sista finalmatchen när Färjestad säkrade SM-guldet mot just Frölunda säsongen 2005/06.

Frölunda och Färjestad har en historia av tuffa bataljer och mötet är att betrakta som ett derby, trots att det är 25 mil mellan Göteborg och Karlstad.

Poängbäste backen

Säsongen efter guldet flyttade Eriksson till Malmö, där han så småningom skolades om från forward till back under Bobo Simensens ledning. Sedan den här säsongen spelar han i tyska Nürnberg, där han har varit lagets bäste poängplockare bland backar med 25 poäng (4+21) på 48 matcher.

Spelar playoff

Kontraktet med Nürnberg löper ut och den skridskoskicklige spelaren uppges nu vilja flytta hem till familjen i Sverige.

Enligt källor till Sportbladet återstår bara små detaljer innan Eriksson skriver på ett tvåårskontrakt med Frölunda.

Nürnberg är dock mitt uppe i playoff-spel för att nå slutspel och Eriksson vill helst avvakta med att kommentera sin framtid tills säsongen är över.

Vill inte bekräfta

– Av respekt för den klubb jag spelar i har jag inga kommentarer och hänvisar till min agent, säger Fredrik Eriksson till Sportbladet.

Agenten Joakim Persson:

– Fredrik är inte klar med säsongen i Tyskland och inget beslut kommer att tas förrän han har spelat sista matchen. Men det finns flera klubbar i Sverige som har hört av sig.

FAKTA

Andra Färjestadsprofiler som hamnat hos Frölunda

Jesper Mattsson, 35, forward

Efter sex lyckade säsonger i Färjestad återvände skarpskytten till moderklubben Malmö inför den här säsongen, men lämnade klubben under mystiska former och hamnade i Frölunda.

Pelle Prestberg, 36, forward

Måltjuven, som slog igenom under guldsäsongen 1997/98, kom till Frölunda 2000, men återvände två säsonger senare. Spelar i dag åter i Färjestad efter en tvåårig sejour i Leksand.

Henrik Tömmernes, 20, back

Backtalangen lämnade moderklubben Färjestad för Frölunda som junior och har slagit igenom den här säsongen.

Per Bäckman, 60, tränare

Förde Färjestad till guld 1996/97. Efter utflykter till Modo och Västerås tog han över Frölunda när Stephan Lundh fick sparken under 2006/07. Är sedan 2008 förbundskapten för Danmark.

Kristian Huselius, 32, forward

Puckgeniet fick sparsamt med speltid i Färjestad och hamnade 1998/99 i Frölunda, där han slog igenom och gjorde succé. Är i dag stjärna i NHL-laget Columbus.

Dragan Umicevic, 26, forward

Liraren hamnade i frysfacket i Färjestad den här säsongen och värvades av Frölunda strax före transferfönstret stängde. Bröt tummen nästan omgående, men har kontrakt över nästa säsong.

Conny Evensson, 65, tränare

Den legendariske tränaren förde Färjestad till klubbens första SM-guld 1981 och sedan även 1986. Efter att ha tagit VM-guld med Tre Kronor och schweiziskt ligaguld med Kloten hamnade han i Frölunda där det – såklart – blev guld 2003.

Emil Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM