”Vi kan deras varianter väl”

Frölunda knäckte seriens bästa power play

HOCKEY

Frölunda lyckades knäcka Brynäs fruktade power play.

Då vann laget med 4–1 och tog viktiga poäng i kampen om en slutspelsplats.

– Vi har kollat vad de har för varianter, så vi kan dem ganska väl, säger Mikael Johansson.

Foto: SCANPIX

Frölunda inledde säsongen lysande, men har hastigt och mindre lustigt dragits in i bottenstriden. I kväll gästade topplaget Brynäs – men då samlade Frölunda ihop sig och tog en oerhört viktig seger för att få lite andrum.

Efter en mållös förstaperiod målexploderade Frölunda i andra. Fredrik Sjöström sköt ledningsmålet, Christian Bäckman följde med upp från sin backplats och petade in 2–0, och Mikael Johansson pricksköt 3–0 i krysset.

”Vi är intensiva”

– Kul att sätta dit den, det är inte alltid jag gör såna mål, säger Mikael Johansson till Canal plus.

Han var mycket nöjd med sitt lags defensiva insats.

– Vi är intensiva, lägger pucken djupt, ligger på deras backar, står upp med våra egna backar på blå. Vi får lägen hela tiden.

Brynäs var inför kvällens match elitseriens överlägset bästa lag i power play, där laget gjort mål i 24,68 procent av sina försök i numerärt överläge. Men mot Frölunda lyckades Brynäs bara göra ett mål på sex försök och det kom med 1.47 kvar, då JVM-lagkaptenen Johan Larsson tryckte in ett tröstmål.

– Vi försöker vara intensiva, ligga på, vara i skottlinjen. Vi har kollat vad de har för varianter, så vi kan dem ganska väl, säger Mikael Johansson.

”Lyckades i kväll”

Frölundas tränare Kent Johansson:

– På de fyra senaste matcherna har vi bara släppt in fem mål under ordinarie tid, så vi har spelat bra försvarsspel, men varit ineffektiva. Nu fick vi göra ett par mål och hade ett fantastiskt box play. De har olika varianter, men det gäller att vara i skottlinjen och se till så att det inte blir sidledsförflyttning för målvakten. Det lyckades vi med i kväll.

Noterbart är att Frölunda inte fick ett enda power play-läge på hela matchen. Lagkaptenen Joel Lundqvist la in 4-1 i öppen kasse.

Brynäs tränare Tommy Jonsson ville inte skylla på att tunga pjäser som Mats Lavander och Jörgen Sundqvist var borta på grund av magsjuka.

– Vi kommer inte upp i nivå och kommer fel in i matchen. Visst, det är spelare borta som betyder mycket för oss, men det finns ändå spelare som är med här i dag som kan prestera bättre, säger Jonsson till Canal plus.

FAKTA

Frölunda–Brynäs 4–1 (0–0, 3–0, 1–1)

Andra perioden: 1–0 (4.18) Fredrik Sjöström (Per–Johan Axelsson), 2–0 (8.44) Christian Bäckman (Mathis Olimb, Henrik Tömmernes), 3–0 (16.17) Mikael Johansson (Fredrik Eriksson).

Tredje perioden: 3–1 (18.13) Johan Larsson spel fem mot fyra, 4–1 (18.56) Joel Lundqvist (Jari Tolsa, Magnus Kahnberg) mål i tom kasse.

Skott: 17–17 (9–12, 7–5, 1–0).

Utv, Frölunda: 7x2 . Brynäs: 1x2.

Domare: Christer Lärking, Stockholm, Marcus Linde, Kungälv.

Publik: 11 225.

ARTIKELN HANDLAR OM