”Det blev ingen snygg sorti, varken för dem eller för mig”

Mats Ahdrian bryter tystnaden efter petningen och påhoppen

Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
”Inte så märkvärdigt” Mats Ahdrian är noga med att han inte vill hamna i något ”bitterfack” trots petningen. ”I grund och botten är det inte så märkvärdigt. Med lite annorlunda hantering hade jag tyckt att det var helt okej. Man kunde ha varit mer raggryggad”, säger Ahdrian.
HOCKEY

GÖTEBORG. Nu bryter Frölundas sparkade klubbdirektör tystnaden.

I en stor intervju med Sportbladet talar Mats Ahdrian, 48, ut om de verbala påhoppen och miljonförlusterna.

– Det gör väldigt ont att man målas upp som girig på klubbens bekostnad, säger han.

Sportslig och ekonomisk succé byttes mot fiaskostämpel och gigantiska underskott. På bara tre år minskades det egna kapitalet med 65 miljoner kronor. Ett paniklån på 20 miljoner i slutet av november blev lösningen för att klara den dagliga verksamheten.

Annars hade Frölunda Indians riskerat konkurs. Tidigare under hösten hade den nye ordföranden Mats Grauers, 66, gått ut i media och kritiserat den gamla ledningen med klubbdirektören Mats Ahdrian i spetsen. I början av oktober sparkades Ahdrian efter elva år i klubben.

– Styrelsen har fattat det här beslutet och vi anser att det krävs en annan ledarstil med mer kommersiell inriktning när vi sätter siktet två-tre år framåt, sa Grauers.

Det är först nu som Mats Ahdrian känner sig redo att prata om det som har hänt.

”Blev ingen snygg sorti”

– Det blev ingen snygg sorti, varken för dem eller för mig.

Någon spelare visste att jag skulle sluta innan jag själv visste det. Och det var kanske inte så där jättesmart med en läckande styrelse. Jag kände att jag inte var värd att kastas ut på det sättet, som om jag sysslat med oegentligheter, säger han.

Ahdrian berättar att styrelsen i somras meddelade honom att han kunde få sluta om han ville, men att det inte fanns någon majoritet i styrelsen som tyckte så.

– Men jag hade för första gången på tre år fått vara med och bygga laget igen. Jag upplevde att känslan i laget var samma som under 2003 då vi vann SM-guld. Det var lite vi mot världen igen, och då ville jag inte lämna. Samtidigt kände jag att det fanns personer som ville att jag skulle göra det.

– Jag förstod ju att det enklaste hade varit att ta 18 månadslöner (á 115 000 kronor) och dra.

Det nya lågbudgetlaget gjorde succé och toppade tabellen när Ahdrian fick kicken.

– Tajmingen var ju väldigt märklig.

Mats Ahdrian är noga med att poängtera att han inte vill hamna i något ”bitterfack” och säger till och med att han förstår beslutet.

– I grund och botten är det inte så märkvärdigt. Det var en naturlig följd efter allt som varit. Efter de smällarna vi fått de sista åren var jag inte lika bra längre och den nya styrelsen ville göra egna saker. Med lite annorlunda hantering hade jag tyckt att det var helt okej. Man kunde ha varit mer raggryggad.

Vad menar du?

– Det blev så många konstiga efterhandskonstruktioner, som det med ekonomin. Det hade varit bättre att säga att vi var färdiga med varandra.

I samma veva meddelade Grauers att det förväntade nollresultatet den här säsongen i stället skulle bli ett minus på 20–25 miljoner. Bland annat hade det plötsligt dykt upp 8–10 miljoner som enligt Grauers borde ha belastat fjolårets räkenskaper. Kritiken, om än indirekt, riktades mot Ahdrian.

– Jag gav ingen prognos om nollresultat, utan det var styrelsens arbetsgrupp som gjorde det på våren. Jag var utanför det arbetet. Min prognos från i augusti var ett underskott på sju miljoner, som jag redovisade för Grauers. Det handlar säkert dessutom om redovisningsprinciper och värden i balansräkningen. Det viktigaste för styrelse och revisorer har alltid varit att inte ändra principen mellan åren.

”Vi har inte pratat”

Vad exakt handlar de beloppen om?

– Jag har ingen aning. Jag har aldrig fått frågan. Att vi medvetet skulle ha låtit kostnader rulla över på detta året finns inte. Då vore jag ju dum i huvudet eftersom jag då utgick från att jag skulle köra vidare. Jag vet också att det finns intäkter som borde ha varit med på förra året, men som är med i år. Så funkar det i en verksamhet med kontantprincipen. De verkar inte ha tittat på det ännu. Jag kommenterar hellre ett resultat i vår och inte en prognos som jag inte varit delaktig i.

Hur är din relation med Mats Grauers i dag?

– Han har inte pratat med mig sedan han började. De frågorna han ställt rätt ut i luften har han inte ställt till mig, och det är förvånande. Han har bara skickat några sakliga mejl, som jag har svarat på.

– Samtidigt kanske det är gott för honom att blåsa på hårt för att till våren sedan kunna säga ”Titta vilket bra jobb vi har gjort”. Men Mats är i grund och botten en föreningsmänniska och ska ha en stor eloge för att han fick till det där lånet. Det borde den tidigare styrelsen ha löst i våras.

Han berättar att han känner sig påhoppad när det gäller den ekonomiska biten. I december nådde Mats Ahdrian en uppgörelse med Frölunda gällande lönen under resten av avtalstiden.

– Det innebar en besparing på nästan en miljon kronor för föreningen. Och jag blev fri från mitt anställningsavtal och slapp vänta i 18 månader. Att jag skulle vara vårdslös eller korkad med klubbens pengar...det gör väldigt ont när man påstår det. Jag har jobbat dygnet runt i elva år för att klubben ska vara välmående. Oavsett deras räknemodeller är klubben minst 50 miljoner rikare nu än när jag började.

Finns det inte något du ångrar?

– Jo, säkert hundra saker. Vi skulle inte ha värvat vissa spelare och vi skulle inte ha gjort den stora satsningen efter säsongen 2008. Jag har säkert varit naiv i många frågor och under de goda åren gjorde vi många klavertramp. Det är alltid lätt att spela hockey baklänges, så att säga.

Kan bli comeback

Ahdrian har också fått intern kritik för sin restriktiva syn på alkohol i samband med exempelvis sponsorträffar.

– Jag har säkert varit för grinig med detta. Men jag tror att den miljön är för grabbig för att vi ska kunna attrahera de största företagen och de kvinnliga nätverken. Jag tog bort starkspriten när föreningen bjöd, och alla älskade inte det. Någon har sagt att det handlar om min frikyrkliga ådra, men för mig handlar det bara om Frölundas varumärke.

Mats Ahdrian utesluter inte en comeback inom hockeyn i framtiden.

– Men först ska jag landa. Jag har ju haft väldigt mycket passion för Frölunda, men stänger inga dörrar till något.

FAKTA

MATS AHDRIAN OM...

...de ljuva åren

– 2003 och 2005 vann vi trippeln (A-,J- och U-guld). Jag tror inte att det finns någon klubb som gjort det. Den riktiga succén var att vi fick Conny Evensson som tränare. Han släppte fram många unga spelare och ingen trodde på oss.

...den främsta anledningen till att det började gå utför

– Vi har haft svårt att hantera den förändrade kravbilden, både externt och internt. Vi passar bäst som underdog. Den stora dolkstöten kom när vi ”bara” blev trea och åkte ut i semi 2009. Då satsade vi alldeles för mycket resurser, bara för att bli sjua året efter. Vi borde avbrutit då. I stället blev det fullt blås överallt.

...rekryteringen av förre sportchefen Kent Norberg

– Det blev inget bra beslut att ta in ”Nubben”. Det var inget fel på honom, men han blev för ensam och trycket för stort. Ytterligare en yrkesman som vi har släckt lite grann i vår värld.

...ekonomin

– Den stora förändringen blev ju att intäkterna bara rasade, från 140 miljoner till 100. Publiksnittet gick ner från 11 600 till under 10 000. Det i kombination med obeslutsamhet och dåliga resultat på isen gjorde att verksamheten blev förlamad.

...årets säsong

– Det bästa betyget för mig hade ju varit att det här laget gör bra resultat i vår. För det har jag stor del i och jag känner extremt mycket för laget.