Duchene värvad – utan pengar

NHL-stjärnan Matt Duchene klar för skadedrabbat Frölunda: ”Jag är inte orolig – vi ska söka hjälp externt för att lösa det”

Matt Duchene, 21 år.
HOCKEY

Matt Duchene är värvningen som får delar av Hockeysverige att rasa.

Samtidigt erkänner Frölunda att de i dagsläget inte har klart med pengarna för NHL-stjärnan.

– Vi jobbar med att lösa det, säger klubbdirektören Anderz Larqvist.

Frölunda gjorde i går klart med Colorados stjärncenter Matt Duchene, 21. En värvning som fick Linköpings klubbdirektör Mike Helber att rasa. Men Anderz Larqvist menar att Frölunda inte bryter någon överenskommelse.

– Nej, vi ser det som att vi ersätter en skadad nyckelspelare (Mathis Olimb). Och det är som vi har sagt tidigare; upp till varje enskild klubb att avgöra hur de gör, säger Larqvist.

Kontrakt två månader

Mathis Olimb skadade ledbandet förra veckan och beräknades bli borta i upp till åtta veckor. Dessutom har Frölunda skador på både Dick Axelsson (knä) och Magnus Kahnberg (lår). Därför väljer man att ta in Matt Duchene, som noterats för 150 poäng (65+85) på 219 NHL-matcher. 21-åringen har skrivit på ett tvåmånaderskontrakt med Frölunda.

– Han är en av NHL:s bästa centrar. Självklart är vi jättenöjda, säger Larqvist.

Debuterar nästa vecka

Frölunda, som de tre senaste säsongerna gått back 60 miljoner kronor, erkänner att den ekonomiska biten kring värvningen inte är helt klar.

– Nej, inte i detta nu, säger Anderz Larqvist.

Hur ska ni lösa det? Externt?

– Ja. Vi jobbar med de nätverk vi har för att lösa det och vi kommer att söka hjälp externt. Jag är inte orolig, vi tror på det här. Det kommer att lösa sig, säger Larqvist.

Matt Duchene kommer till Göteborg i slutet av veckan, men kan tidigast debutera i början av nästa vecka.

– Den svenska ligan blir en utmaning för mig och jag ser verkligen fram emot att få spela hockey igen. Jag är väldigt laddad, säger 21-åringen i ett pressmeddelande.

FAKTA

Namn: Matthew Duchene. Född: 16 januari 1991 (ålder 21 år). Klubb: Colorado Avalanche. Nationalitet: Kanadensare. Position: Center. Längd: 180 cm. Vikt: 91 kilo. Draftad: Som nummer 3 av Colorado Avalanche i 2009 års draft. Aktuell: Ska spela för Frölunda i elitserien.

Säsonger i Colorado: 2009/10: 81 matcher, 24+32=55 p. 2010/11: 80 matcher, 27+40=67 p. 2011/12: 58 matcher, 14+14=28 p.