”Har kommit till en av Europas finaste städer”

Frölundas supervärvning har landat i Göteborg

1 av 5 | Foto: Anders Deros
Matt Duchene tillsammans med sin flickvän Ashley anländer till Landvetter flygplats. Frölundas Christer Kellgren tog emot.
HOCKEY

LANDVETTER. Här landar Frölundas NHL-stjärna – i shorts.

Matt Duchene, 21, är i bra form och rejält spelsugen.

– Jag har kommit till en av Europas finaste städer och det här ska bli väldigt roligt, säger han till Sportbladet.

Strax efter klockan 19 i kväll anlände Coloradospelaren Matt Duchene och hans flickvän Ashley Grossaint på Landvetters flygplats.

– Jag är väldigt trött nu. Vi har rest i 17 timmar. Nu ska jag till hotellet och jag hoppas kunna se lite av Frölundas match (mot Rögle) på teve. I morgon gör jag min första träning med laget, säger han.

Vad vet du om Frölunda?

– Jag har försökt att läsa på så mycket som möjligt de senaste dagarna. Jag har kollat Youtube och klubbens hemsida. Och jag har snackat med Fabian Brunnström och Fredrik Sjöström via mejl. Jag och Sjöström skickade nog sju-åtta mejl fram och tillbaka i går. P-J Axelsson känner jag också till så klart, säger Matt Duchene, som under NHL-lockouten har skrivit på ett tvåmånaderskontrakt med Göteborgsklubben.

– Och namnet Lundqvist reagerade jag på när jag kollade igenom spelartruppen andra gången. Kommer hans tvillingbrorsa hit?

Tränat med Crosby

Matt Duchene har under sommaren tränat tillsammans med bland andra Sidney Crosby.

– Jag är i väldigt bra form nu. Det kanske tar ett litet tag att komma i matchform, men jag tror att det går fort. Jag gillar att använda farten och hoppas kunna utnyttja det på stor is.

Det återstår pappersarbete innan Matt Duchene är spelklar, men Frölundas förhoppning är att den nye stjärncentern gör debut borta mot Timrå på tisdag.

– Jag hade planerat att spela redan på lördag, men tror inte att visumet hinner bli färdigt tyvärr.

Var Sverige ditt förstaval?

– Det har varit Sverige eller Schweiz från första dagen. När jag var 13-14 år var jag i Norrtälje på ett två veckor långt träningsläger, och jag gillade verkligen landet. Dessutom hade jag Peter Forsberg som idol när jag växte upp. Vi hade faktiskt ett bra snack för några veckor sedan, jag och Peter.

Kom fram i shorts

Tänker du göra om pucken-mellan-benen-finten i elitserien?

– Kanske, vi får se. Jag kör den rörelsen ganska ofta, men det var första gången jag gjorde mål på det sättet. Jag fick faktiskt panik när finten gick hem och jag såg att målet var helt öppet.

Och så var det det där med kortbyxorna. Matt Duchene hade shorts på sig när han klev ut i den kylslagna och regniga oktoberkvällen.

– Det var varmt i Denver när jag åkte. Men jag är en kanadensisk kille så jag klarar av kylan, haha.