Frölunda vann utan Duchene

HOCKEY

Frölunda stod för ett trendbrott när de krigade till sig tre poäng borta mot Timrå.

På läktaren satt en NHL-stjärna som väntar på att få förstärka laget.

– Jag är sugen på att hjälpa till att starta en segersvit, säger Matt Duchene.

Desperationen i göteborgarnas spel var märkbar efter tre raka förluster. Gårdagens match var helt öppen vid ställningen 1–1 i den tredje perioden, och Timrå pepprade målvakten Julius Hudacek med farliga skott.

Men mitt i den offensiva anstormningen stack Frölunda upp och Fabian Brunnström slängde in 2–1 med backhand ur dålig vinkel.

– Träffen var rätt bra. Men sedan stod jag bara kvar och tittade utan att förstå att den var inne, berättar målskytten och fortsätter:

– Det var konstigt. Vi har haft många chanser men ingenting går in, så gör man mål på det här viset.

”Svårt att bara titta”

Frölunda lyckades hålla undan och Anton Axelsson satte 3–1 i tom bur. Efter segern ligger de fyra poäng före just Timrå i tabellen.

Nyförvärvet Matt Duchene var på plats i arenan och gladdes åt segern. Men det kliar också i stjärnans fingrar för att själv få vara med och bidra.

– Du har ingen aning! Det är extremt svårt att bara titta på. Jag var skadad mycket förra året och det är väldigt frustrerande. Förhoppningsvis spelar jag mot Modo på lördag, säger han.

Modo hade ingen plats

Trots att Duchene bara är 21 år gammal har han hunnit med att göra 150 poäng i NHL för sitt Colorado. Han fick också chansen att spela med barndomsidolen Peter Forsberg när svensken försökte sig på en comeback i början av 2011.

– Jag och Peter snackade faktiskt om att jag skulle spela i Modo men de hade ingen plats. Sedan kom Frölunda in i bilden och jag mindes att Peter hade talat gott om dem så det var ett lätt beslut.

Det blir en omställning att spela på stor rink?

– Ja, men jag kommer nog bara att tycka om det. Det kommer att passa min spelstil och jag kommer att ha lite mer tid på mig, säger kanadensaren.

Om papprena hinner bli klara i tid för matchen mot Modo är inte säkert. Assisterande tränaren Christian Lechtaler säger att Frölunda avvaktar:

– Många instanser är involverade så det är jättesvårt att veta när allt blir klart. Det kan ta två dagar eller tre veckor.

FAKTA

Timrå–Frölunda 1–3 (0–1, 1–0, 0–2)

Första perioden: 0–1 (8.05) Anton Axelsson (Sebastian Collberg).

Andra perioden: 1–1 (6.27) Jonathan Hedström (Sebastian Erixon, Oscar Hedman).

Tredje perioden: 1–2 (8.47) Fabian Brunnström (Jari Tolsa, Joel Lundqvist), 1–3 (19.59) Anton Axelsson (Joel Lundqvist) mål i tom kasse.

Skott: 19–20 (2–9, 10–6, 7–5).

Utv, Frölunda: 2x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle, och Christoffer Karlsson, Vadstena.

Publik: 4 712.

Frölunda-lirarna om Duchene

Fabian Brunnström: ”Det blir en boost för laget. Jag har mött honom tidigare och vet att han är riktigt bra. Det blir kul att han kommer in”.

Joel Lundqvist: ”Grymt att få en sådan förstärkning. Vi behöver offensiv kraft och det ska bli spännande att se honom in action”.

Per-Johan Axelsson: ”Matt har en väldigt kanadensisk stil och spelar med mycket fart. Han kommer att bli en injektion”.

Christian Lechtaler: ”En bra hockeyspelare och en bra människa. Han höjer nivån på träningarna och bidrar socialt”.