Frölunda: ”Kommer inte att förlänga kontraktet”

Publikfavoriten Duchene: ”Jag stannar gärna här”

HOCKEY

GÖTEBORG. Ett mål och två assist i går – och en stor publikfavorit.

Men Frölunda dumpar NHL-stjärnan Matt Duchene, 21.

– Vi kommer inte att förlänga hans kontrakt, säger ordföranden Mats Grauers.

schack matt Frölunda förlänger inte NHL-stjärnan Matt Duchenes kontrakt. Kanadensaren tar därmed farväl av elitserien den 8 december.

I början av oktober valde Frölunda under uppmärksammade former att värva Colorado Avalanches högprofilerade center Matt Duchene. Kanadensaren, som var tillgänglig tack vare NHL-lockouten, skulle ersätta den då skadade nyckelspelaren Mathis Olimb. Ett avtal skrevs över två månader.

Matt Duchene har varvat lysande insatser med rena bottennapp, men snabbt blivit en publikfavorit i Scandinavium. Mot Timrå senast (1–0)  valde tränaren Kenta Johansson att börja matcha Duchene som vänsterforward.

– Han blir mer en fara framåt än bakåt där om man säger så. Det är lite annorlunda att spela center över där (NHL), det är lite mer zonmarkering och här är det man mot man i egen zon. Han kommer mer till sin rätt på kanten, säger Kenta Johansson efter 3–1-segern mot Skellefteå.

12 poäng

På 15 matcher har Duchene skrapat ihop tolv poäng (2+10) och är med det delad tvåa i Frölundas interna poängliga. Men någon fortsättning när kontraktet löper ut den 8 december blir det alltså inte.

– Vi tror att Mike (Mikael Johansson, skadad) är tillbaka då. Vi har inga planer på att förlänga med Matt. Vi har bara ersatt skadade spelare och sedan kör vi på med vårt gamla vanliga lag, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Har Duchene motsvarat förväntningarna?

– Vi är väldigt nöjda med honom. Han är en klasspelare som kräver väldigt mycket bevakning. Och det var genialiskt av Kenta att sätta honom som ytterforward i stället för center.

Vet han om att ni inte tänker förlänga kontraktet?

– Han visste från början att det var den här tiden som gällde, säger Grauers.

Huvudpersonen själv har inte hört ett ljud om framtiden. 

”Många nya kompisar”

– Jag har inte pratat med någon i klubben, men jag stannar gärna. Jag har fått många nya kompisar och älskar stan. Men det blir kanske svårt för klubben att förlänga med mig. Det är ett affärsbeslut för dem, säger Matt Duchene, som sänkte Skellefteå med en läcker dragning.

– En tung seger. Hela laget var bra i dag.

Matt Duchene säger hej då till Scandinavium när Linköping kommer på besök den 8 december.  

FAKTA

Matt Duchene

Född: 16 januari 1991.

Nationalitet: Kanada.

Position: Center/Vänsterforward.

Längd: 180 cm.

Vikt: 91 kilo.

NHL-klubb: Colorado Avalanche.

Facit i Frölunda: 15 matcher, 2 mål, 10 assist, 10 utvisningsminuter, +5.