Frölunda hotar flytta: ”Vi måste ha besked”

Scandinavium i Göteborg.
HOCKEY

GÖTEBORG. Frölunda har tröttnat på politikerna.

Nu hotar de att lämna Scandinavium och flytta till Frölundaborg.

– Vi måste ha ett besked om vad som händer i framtiden, säger klubbens ordförande Mats Grauers.

Foto: BILDBYRÅN
Mats Grauers.

Det har pratats om en ny hockeyarena i flera år i Göteborg, men planerna har blivit allt mindre högljudda.

Nu öppnar Frölunda för att flytta alla matcher till Frölundaborg, enligt GT.

– Det har talats om en ny arena, men frågan är vad vi upplever helt död nu. Vi ser ingen förändring på 10-15 år. Då kräver vi i stället att staden gör satsningar i Scandinavium så att den arenan förbättras. Men det får vi inga besked om heller. Och de förbättringarna måste göras nu, säger Mats Grauers.

40 år gammal

Hur långt gångna är planerna på en flytt till Frölundaborg?

– Inte alls långt gångna. Men styrelsen har tagit ett beslut om att agera i frågan. Vi har dragit 335 000 åskådare till Scandinavium i år, men den arenan är över 40 år gammal. Vi ser att händer det inget där så kommer vi inte att klara av att nå vår publik i framtiden.

Scandinavium invigdes 1971, och även om arenan har rustats upp i omgångar sedan dess är den ändå rejält nedsliten jämfört med nybyggda och moderna hockeyarenor runt om i Sverige. Frölunda vill se investeringar gjorda för 300-400 miljoner kronor. Görs inte det är alternativet att flytta till Frölundaborg. Frölundas publiksnitt är det överlägset högsta i SHL, men en flytt till den arenan skulle tvinga ner publikkapaciteten från dagens 12 044 till runt 8000. Och dessutom flytta ut hela verksamheten till utkanterna av Göteborg.

– Helst vill vi ju vara kvar i centrum, men säger staden nej till en ny arena så behöver vi en modernisering. Och säger man nej till det också så måste vi börja titta på vad vi kan göra i stället. Vi är den viktigaste kunden, jag tycker att det vore skäligt att kommunen kunde ge oss ett besked, säger Grauers.

”Leva utan besked är det sämsta”

Vem är det ni väntar på besked från?

– Vi samtalar med Got Event, som vi har ett fantastiskt samarbete med. Men de kan inte ge oss något besked. Det är politikerna högre upp i hierarkin som måste göra något, men min personliga känsla är att Västlänken har lagt en våt trasa över hela systemet. Men vi pratar med Got Event, och hoppas att de får ett uppdrag ovanifrån att förmedla något. Att leva utan besked är det sämsta.

Vill ha ny arena centralt

Kan du säga när en flytt till Frölundaborg skulle vara möjlig?

– Nej, där är vi inte ännu. Nummer ett är en ny arena i centrala stan. Nummer två ett ombyggt Scandinavium. Går inte det så är en flytt till Frölundaborg alternativ nummer tre just nu.

Frölundaborg rustades upp 2009 och klubben har i samarbete med Göteborgs kommun byggt upp Frölunda Campus i arenan. Den tar i dag 7 527 åskådare, men Frölunda vill bygga ut kapaciten och modernisera arenan ytterligare genom att lyfta taket.

Sportbladet har sökt företrädare för det kommunala bolaget Got Event utan resultat.