De är SHL:s bästa i grundserien – men räcker det?

Abrahamsson om en dominant som måste bevisa

Foto: Foto: SIMONE SYVERSSON/IBL AOP
Frölunda krossade Färjestad.
HOCKEY

Färjestad förnedrades i Karlstad. Inget snack om att Frölunda är SHL:s bästa lag så här långt.

Men för mig har inte göteborgarna något mer att bevisa som grundserielag.

Jag väntar med hyllningarna – det är i april jag vill se laget spela sin bästa ishockey.

Hans Abrahamsson.

Att Frölunda är bra i SHL är ingen nyhet. De har man varit under de snart tre åren med Roger Rönnberg som tränare. De två senaste säsongerna har man slutat tvåa efter suveräna Skellefteå och samlat ihop runt hundra poäng.

Nu, under Rönnbergs tredje säsong, är Frölunda ännu bättre. Seriens bästa lag om ni frågar mig.

Visserligen har Skellefteå tagit lika många poäng, men Frölunda har dels spelat en mer underhållande ishockey, dels mer eller mindre krossat Skellefteå i inbördes möten.

I går var det Färjestads otur att möta ett Frölunda på härligt spelhumör. Det slutade med en ny imponerande uppvisning och en förnedring för Färjestad. Hemska 0–6 mot värsta rivalen i en fullsatt hemmaarena sved rejält. Det kan jag lova. Dessutom en dag när profilen Pelle Prestberg hyllades inför nedsläpp.

Två olika lag under vinter och vår

Nattsvart i Karlstad och jag tror inte att det blir något guldfirande på Stora torget. Däremot kan det bli guldfirande på Götaplatsen i slutet av april, men vi är långt ifrån där.

Om Frölunda under snart tre år varit ett utmärkt grundserielag har det varit betydligt tuffare i slutspelet.

Ut direkt i kvartsfinal mot Linköping för två år sedan. På väg ut ur kvartsfinal mot ett mediokert Luleå för ett år sedan. Då vände Frölunda 1–3 till 4–3 i matcher. Sedan var man aldrig riktigt nära i semifinalen mot Växjö, delvis på grund av några tunga skador.

Sanningen är att Frölunda varit lite av två olika lag i grundserie och slutspel.

Så: Hur hanterar man ett fysiskt spelande Luleå?

Eller ett taktiskt spelande Växjö?

Eller ett intensivt Brynäs som fått tillbaka sina skadade spelare. Gävlelaget har för övrigt vunnit dubbelt mot Frölunda den här säsongen.

Ett nytt misslyckat slutspel för Frölunda, vilket är allt annat än final i mina ögon, innebär att propagandaspel i grundserien inte är speciellt mycket värt. Roger Rönnberg är ingen dumbom. Han vet också det här.

Och Rönnberg har verkligen analyserat de två senaste slutspelen och försökt att hitta nycklar som ska göra Frölunda till ett monster även under säsongens två avslutande månader.

Kaptenens form talar för Frölunda

Spelet har justerats för att vara rakare och med hårdare press mot motståndarmålet.

Man har stegrat träningen ytterligare ett snäpp, inte minst under säsong, för att försöka vara som allra bäst i mars och april. Vad jag har hört har stora delar av tiden före och efter jul använts till att träna stenhårt. Något som kostade en poäng mot Malmö och en förlust mot Modo. Man har värvat in lite annorlunda spelartyper, som exempelvis danske jättebacken Oliver Lauridsen. Ingen ska inbilla mig att den store dansken hämtats till Göteborg för att vara ett vapen i grundserien.

En annan sak som talar för

Frölunda är att Joel Lundqvist gör något av sitt livs säsong.

För det är kaptenen som ska leda det här laget i ett slutspel.