’Allt måste vara som jag tänkt och planerat...’

SHL:s poängkung Ryan Lasch om sitt tvång, succén med Joel Lundqvist och framtiden

HOCKEY

GÖTEBORG. Han leder poängligan i SHL och har väckt gamlingen Joel Lundqvist.

Ryan Lasch har tagit svensk hockey med storm, men ska han bli utsedd till matchens lirare vill han veta om det innan matchen börjar.

– Jag gillar inte överraskningar, det är något tvångssyndrom jag har, säger 28-åringen.

Det borde inte kommit som någon överraskning, trots att han kom till Frölunda först i slutet av förra säsongen så hann Ryan Lasch ändå med att göra 17 poäng på 21 matcher.

Men ändå är det många höjda ögonbryn när Lasch nu leder hela SHL:s poängliga med 38 poäng på 34 matcher.

– Vad som har hänt? Tja, det här laget har förändrats. Vi har så många spelare som kan göra mål när som helst. Och när du har det så försvinner pressen på toppspelarna, de behöver inte känna att de hela tiden måste leverera. Det räcker att gå ut och jobba hårt och ha kul.

Att försöka få Ryan Lasch att prata om sig själv är mer eller mindre redan på förhand dömt att misslyckas.

Så förklaringen till din poängskörd är att de andra gör mål och du har kul?

– (skratt) Ja, kortfattat är det så. Det viktigaste är att du vet att när du jobbar hårt så blir du också bättre.

Lasch har spelat VM för USA, men aldrig gjort en match i NHL. I stället har han skaffat sig en karriär i norra Europa. Efter att ha spelat i de mindre ligorna i Nordamerika i sex säsonger flyttade han till Sverige och Södertälje 2010. Året efter imponerade han i den finska ligan (Pelicans) och fick sen en ny chans på andra sidan Atlanten, men det blev aldrig någon succé i AHL. 2013 och 2014 var han tillbaka i Sverige, då i Växjö.

Men har du någonsin varit bättre än du är nu?

– Jag tycker att jag spelat bra tidigare också, den säsongen i Finland när jag fick spela VM var också bra. Men visst, det här är nog min bästa säsong, det får jag säga. Jag har fått mycket istid, jag vet vad jag ska göra och det fick jag också veta direkt när jag skrev på förra vintern.

Ändrad försäsong

En försäsong där han fokuserade mer på explosivitet än att bygga muskler har gjort honom kvickare och mer svårstoppad, trots hans ringa storlek. Amerikanen mäter bara 170 centimeter utan skridskor. Ändå är han nyckelspelaren för Frölunda, både i spel fem mot fem och i powerplay.

– Jag passar verkligen in i Frölunda. In i det här spelsystemet.

Dessutom har han väckt kedjekamraten Joel Lundqvist, som slog nytt personligt målrekord senast mot Rögle trots att det fortfarande återstår 16 omgångar. Lasch leder SHL:s poängliga. Lundqvist seriens målliga.

– Japp, det är min roll, att få fart på Joel, haha. Nä, men jag är mer av en playmaker, och Joel vet var han ska vara hela tiden. Jag kan hitta honom utan att titta. Vi har en väldigt god kemi, han vet var jag är och var jag kommer lägga pucken, och så är han där en hundradel senare. Det har funkat bra för oss. Det klickade direkt, redan till slutspelet i fjol. Efter det har det inte funnits någon anledning att titta bakåt.

Vad beror det på?

– Kommunikation. Och att vi vill spela på exakt samma sätt. Hålla i pucken, trycka ner den djupt i zon och gärna dribbla vår motståndare. När du har två spelare som vill göra så är det enkelt att spela ihop.

Frölundasupportrarna jublar över duons samspel, men får kanske ställa in sig på att det snart är slut. Laschs kontrakt går ut efter säsongen, och ännu har det inte pratats om en förlängning.

– Jag har inte börjat fundera på det ens om jag ska vara ärlig. Den här säsongen har varit fantastisk och vi har en god chans att vinna ligan. Det är mitt fokus nu. När den tiden kommer, om det är andra klubbar som är intresserade, eller Frölunda, så kommer det att lösa sig. Men jag tror inte att någon är stressad över det här nu, det löser sig.

Vill bara åka hem

I kväll möter Frölunda Brynäs, det enda lag som göteborgarna inte har lyckats slå den här säsongen.

– De spelar bra, och har fått bra resultat mot oss. De kommer säkert att vilja slå oss igen i Scandinavium, men förhoppningsvis kan vi få revansch på dem nu.

Lasch lär också hoppas att han inte blir utsedd till matchens lirare. Frölundas bäste spelare får lämna omklädningsrummet efter matchen och tillbringa en dryg timme med att snacka med supportrarna och skriva autografer. Lasch ser oftast ut som ett åskmoln när han blir upphämtad från omklädningsrummet och det är en illa dold hemlighet i Frölunda att amerikanen helst ser att han får duscha och åka hem i stället.

Du måste vara en av få spelare som inte vill bli utsedd till matchens lirare?

– Haha, vem har sagt det?

Jag kan inte avslöja några källor.

– Nej nej, det är inte sant. Jag vet inte vem som har sagt det, men det var kul. Jag vet inte vad jag ska säga…?

Att du hellre blir utsedd till matchens näst bäste spelare…?

– Nja, men jag föredrar att få reda på allt i förväg, så att jag kan planera min kväll. Det är allt. Det är inte så att jag inte gillar att gå upp och snacka med fansen. Men jag gillar inte överraskningar.

Men att bli utsedd till matchens bäste innan matchen ens spelas blir svårt också för en poängkung.

– Jo, men jag är en organiserad kille. Jag planerar min dag, planerar min vecka. Så när något sånt här händer, när jag inte vet om det i förväg… Det är kanske en sån där OCD-grej, allting måste vara som jag tänkt mig och planerat. Jag är sån generellt, även i vanliga livet. Jag gillar när det är ordning.

Och ändå vet du inte var du ska spela och leva om några få månader…?

– Haha, men det ingår inte i min OCD. Det finns en plan och det kommer att ordna sig när det är dags. Varken jag eller Frölunda är stressade av det här.

ARTIKELN HANDLAR OM