Finske supertalangen på väg till SHL-klubb

Frölundas sportchef: Vi är intresserade

Foto: Bildbyrån
Sveriegs Hugo Danielsson och Linus Lindström bråkar med Finalnds Urho Vaakanainen och Markus Nurmi under finalen mellan Sverige och Finland under U18-VM den 25 april 2016 i Grand Forks, USA.
HOCKEY

Artturi Lehkonen, Kristian Vesalainen och Joni Ikonen.

Finska talanger har lyft Frölunda senaste åren.

Nu är ännu en super-finländare på gång: Urho Vaakanainen, 17 år, en potentiell förstarunda i NHL-draften i sommar.

– Jag har sett honom under flera år och vi är intresserade, säger sportchefen Fredrik Sjöström.

Det är ingen underdrift att säga att Frölunda dominerar svensk ishockey just nu.

De är i toppen av SHL, kvar i slutspelet av Champions Hockey League, där man är titelförsvarare och i förra veckan landade mästarna storvärvningen Sean Bergenheim till lagbygget.

En framgångsväg för Frölunda har varit att förädla hockeytalanger från Sverige och, kanske framför allt, från Finland.

”Vi är intresserade, ja”

I våras blev Artturi Lehkonen poängkung i slutspelet och i dag spelar han i Montreal Canadiens, efter två år i Frölundas organisation.

Den här säsongen har de finska inslagen i laget fortsatt med tonåringarna Kristian Vesalainen och Joni Ikonen.

– Vi har ingen uttalad strategi att värva finska talanger och sedan hoppas att de ska signa med NHL. Utöver Sverige, så tittar vi på spelare i Norge, Finland, Danmark och har samma utgångspunkt på allihopa – kan de spela i Frölundas A-lag? säger Fredrik Sjöström, sportchef för Frölunda.

I helgen var juniorlandslagen i Göteborg för en turnering och i Finland börjar backen Urho Vaakanainen, 17 år, ta för sig mer och mer.

Han är ordinarie i JYP i SM-liiga, var som underårig med i det finska laget som vann U18-VM 2016 och rankas gå i första rundan, eller andra rundan, av NHL-draften i sommar.

– Han är inte klar för oss. Men vi är intresserade och jag har följt honom under flera år. Han är en riktigt duktig back, säger Sjöström.

Lehkonen, Ikonen och Vesalainen har samma agentfirma i Finland, MPR Hockey, och Jukka Tiilikainen beskriver Frölundas intresse:

– Våra unga spelare har fått fina erfarenheter i Frölunda. Men det betyder inte att Urho kommer spela där nästa säsong. Det har gått för lite tid av säsongen och Urho kommer inte bestämma sig förrän i mars-april, säger agenten.

Ersättningen: Flera miljoner

En positiv effekt av det finska undret i Göteborg är att klubben kan tillgodoräkna sig NHL-bidrag för övergångar till Nordamerika.

För Lehkonen tickar det in 1,1 miljon kronor.

Och lägger man på Lars Johansson (1,7 miljoner kronor), Lukas Bengtsson (500 000 kr) så förstår man att det finns en uppsida att utbilda spelare som skriver NHL-kontrakt.

– NHL-pengen är jättebra och i och med att vi får den så kan vi investera och utveckla akademin. Vi får tillbaka pengar till kretsloppet, säger Sjöström.