Mästarnas återkomst

HV 71 spelar SM-final mot Färjestad – efter att ha varit borträknade mot Timrå och Frölunda

Foto: Kai Rehn
HOCKEY

Det är stående ovationer i Kinnarps Arena. Hemmapubliken hyllar sitt lag. HV 71 vann den sjätte SM-semifinalen mot Frölunda och går till SM-final efter 4–2 i matcher. Stor matchhjälte blev Andreas Falk som gjorde två fina mål.

– Jag gick för ett hattrick, säger en överlycklig Falk i Kanal 5.

Nu väntar SM-final mot Färjestad med start på onsdag.

Frölund var piskat att vinna och startade i ett rasande tempo i Kinnarps Arena. Men Stefan Liv i HV:s mål stod pall. Genom två mål av Andreas Falk, och varsitt av Kim Staal och Martin Thörnberg, gick HV 71 fram till en 4–1-ledning med en kvart kvar att spela.

Pettersson lysande i Frölunda

Men Frölunda gav inte upp, och i bräschen gick Fredrik Pettersson som med knappt fyra minuter kvar gjorde 4–2 med sitt andra mål för kvällen. Men närmare kom inte Frölunda – och på onsdag väntar SM-final nummer ett mellan HV 71 och Färjestad.

– Jag har inte sett en enda match som de har spelat, säger Falk om Färjestad.

– Men vi ska sätta oss ned och diskutera. De har ett bra powerplay och en bra målvakt.

HV 71 låg under med 3–1 i matcher mot Timrå i kvartsfinalen och var i stort sätt borträknade. Men laget med bestämde sig för att vända – och gjorde det. Man låg under även mot Frölunda i semifinalen. Men bestämde sig för att vända – och gjorde det. Hur ska Färjestad lyckas stå emot HV 71 om de bestämmer sig för att köra?

FAKTA

SM-slutspel herrar, semifinal 6 i bäst av 7

HV 71–Frölunda4–2 (0–0, 2–1, 2–1)

Andra perioden: 1–0 (6.08) Andreas Falk (Björn Melin, Mattias Tedenby), 2–0 (11.05) Kim Staal (Kamil Piros, Pasi Puistola), 2–1 (15.41) Fredrik Pettersson (Riku Hahl, John Pohl).

Tredje perioden: 3–1 (4.21) Martin Thörnberg (Mikko Luoma, Jukka Voutilainen), 4–1 (6.08) Andreas Falk, 4–2 (16.28) Fredrik Pettersson (Janne Niskala).

Skott: 36–28 (5–11, 18–9, 13–8).

Utv, HV 71: 4x2. Frölunda: 4x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 7 038.

HV 71 vidare med 4–2 i matcher.

Analys: Efter två raka bortasegrar i Göteborg tidigare i veckan kunde HV avgöra på hemmaplan. Det avgörande rycket från 2–1 till 4–1 kom på 1.47. Martin Thörnbergs 3–1 efter 4.21 var ett klassmål där han snurrfintade bort Frölundabacken Philip Larsen och gav sig själv ett friläge där han överlistade Frölundamålvakten Johan Holmqvist. Efter 6.08 sköt Andreas Falk sitt andra mål för kvällen – ett mål som Holmqvist borde ha tagit. Efter en ganska låst första period, där Frölunda var snäppet bättre, tog HV greppet i den andra där man vann skotten med 18–9. Frölunda hängde inte med när HV skruvade upp tempot och framför allt var det fjärdekedjan med Kamil Piros, Kim Staal och Johan Lindström som skapade snurr i anfallszonen. Fredrik Pettersson var Frölundas bäste spelare och gjorde båda gästernas mål, men var alldeles för ensam hos Frölunda. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM