Tillbaka i skottlinjen

Per Ledin om trashtalk, rubriker och haveriet i NHL

Foto: Kai Rehn
OMSTRIDD Per Ledin är tillbaka i Elitserien och lär göra ett avtryck.
HOCKEY

JÖNKÖPING Efter NHL-floppen är Per Ledin tillbaka i elitserien för att låta spelet tala.

Ändå börjar han säsongen med att ge rejäla kängor åt domarna och svensk media.

– I Sverige är det roligare att skriva att Per Ledin snackar skit än allt annat, säger han.

När Per Ledin förra våren skrev på ett kontrakt med Colorado Avalanche var det ett envägskontrakt han skrev på, vilket innebar att han var garanterad samma lön om han skulle bli nedflyttad till AHL.

Envägskontrakt innebär ofta att man mer eller mindre är garanterad en plats i NHL, och det var nog många som trodde att Ledin skulle tillbringa säsongen i Colorado Avalanche och inte i Lake Erie Monsters i AHL.

Ledin fick bara spela tre matcher i National Hockey League.

När vi träffas i Kinnarps Arena efter en av HV:s försäsongsträningar slår sig Per Ledin ned i en soffa utanför omklädningsrummet.

– Det är jätteskönt att vara tillbaka. Vi hade jättekul när jag var här sist och förhoppningsvis får vi lika kul i år också, säger han.

Vad säger du om året i Nordamerika?

– Rent personligen var det en tuff upplevelse. Men jag tar med mig det stora hela, mitt mål med säsongen var att debutera i NHL och det fick jag ju göra.

Kände du tidigt att du skulle bli nedflyttad i AHL?

– Det kändes som att det var förutbestämt att jag skulle ner i AHL. Jag tror i alla fall det. Jag vet att jag var registrerad för AHL redan i början av säsongen, så på något sätt var det nog bestämt att jag skulle ner. Men var man än är så är det upp till en själv att knyta

näven, träna hårdare och visa upp sig. Gör man det lyckas man till slut.

På något sätt måste det ha varit ännu skönare att debutera i NHL när säsongen blev som den blev?

– Ja, naturligtvis. Jag menar, jag kunde ju lika gärna ha skitit i allting. Men jag är varken född eller uppfostrad så. Det ligger inte i min natur att ge upp, utan jag tror

bara att man blir mer sporrad.

Skulle du ha gjort något annorlunda om du hade gjort om året?

– Nu i efterhand när jag förstod att det var förutbestämt att jag skulle ner, då känner jag väl att man kanske skulle ha gjort lite annat. Bland det första de sa var att de förbjöd fighter på campen. Jag menar inte att man skulle ha åkt runt och slagits. Men på det sättet jag spelar så irriterar det ju många. Och där borta så ville de ju att man skulle vara en ”pain in the ass”, spela så fult som möjligt. Man kanske skulle ha åkt fram till en storstjärna och bara dragit han rätt över armarna.

– Men å andra sidan, då hade man startat någonting som man förbjudit. Men samtidigt så kanske det inte hade spelat någon roll vad man än hade gjort i och med att det var förutbestämt.

Förändrad spelstil? Inte alls.

Nu när du är tillbaka i elitserien, är det samma Per Ledin vi kommer få se?

– Naturligtvis är det samma Per Ledin som kommer tillbaka.

Du har inte förändrat din spelstil på något sätt?

– Inte alls.

När du tidigare har spelat i elitserien har det alltid blivit många rubriker kring dig. Kommer det bli det i vinter också?

– Jag hoppas inte det. Det kanske låter lite klyschigt, men det enda jag kan hoppas på är att det skrivs mer om prestationen på banan än allt runt omkring. Det var en sak som jag tyckte var bra borta i USA: Så länge du presterade och spelade bra skrev de bra om sådana grejer, och allt det andra sket de i. Ibland kan jag tänka att det skulle få upp intresset mer kring hockeyn om det skulle skrivas mera om prestationerna än om de här andra sakerna.

Så du vill ha mer nyanserade analyser i media?

– Ja, det är ju populärt nu att tycka till och så vidare. Jag tänker på internet, bloggar, experter och krönikörer. Det är ju i och för sig inget farligt, men jag menar: Vem som helst kan såga folk utan anledning och trycka dit en. Men det är ändå en konst att kolla upp mera bakgrund kring själva spelaren innan du sågar. Jag har inget problem om någon vill skriva bra eller dåligt om mig, men jag tycker någonstans att det ska vara underbyggt.

Säger folk Per Ledin tänker många mest på en lite grisig spelare som åker runt och snackar skit och spelar fult, trots att du gör en hel del poäng. Känner du dig missförstådd som spelare?

– Huvudsaken är att grabbarna i laget tycker att man bidrar med någonting. Men i Sverige är det ju roligare att skriva att Per Ledin snackar skit än allt annat, trots att jag knappt säger någonting på isen nu. Visst, för tio år sedan när jag fick chansen i Luleå fick man ta den roll som fanns, men nu har jag utvecklats mer. Även för fem år sedan trashtalkade jag fem-sex gånger så mycket, men då stod det inte än rad om det. Nu pratar jag nästan ingenting på isen, men ändå står det hela tiden att jag åker runt och snackar skit.

Blir du less på att höra det?

– Äsch, jag är så van vid det. Det är inget jag fokuserar på.

Under din förra elitseriesäsong blev du femma i utvisningsligan. I Nordic Trophy var du den mest utvisade. Hur många utvisningsminuter kommer du få i vinter?

– Inte så många.

Lugnat ner sig? Nej.

I AHL blev det betydligt färre utvisningar än vanligt, har du lugnat ner dig?

– Nej, det är mer det att det är ett annat system i USA. Slåss du i Sverige får du 25 minuter, så det drar iväg mycket snabbare.

Jag läste att du tycker att det har skapats en större arrogans mellan spelare och domare?

– Det händer alltid att spelare och domare gör fel ibland. Det är mänskligt. Som med Marcus (Vinnerborg) så kan han säga ”Jag gjorde fel. Mitt fel.” Okej, då är det lugnt. Men när ishallen kokar, någonting har hänt, pulsen är 200 efter ett byte, då måste man ha större förståelse för varandra. Det är ju ingen professor som kommer från en skolsal till isen. Domaren måste ha respekt för att en spelare reagerade för att han är uppe i varv, och säger domaren att han gjorde ett misstag, då köper man det som spelare. Det är en storhet att kunna erkänna att man gjorde ett fel. Det är den dialogen jag vill ha fram. Man måste få bort arrogansen.

Du har skrivit ett sexårskontrakt med HV, men visst har du en NHL-klausul för varje säsong?

– Ja, det har jag.

Vad skulle krävas för att du skulle åka över igen?

– En klubb som jag känner tror på mig. Där man får chansen att visa vad man går för.

FAKTA

Det här tänker Ledin om...

... Brynäs.

– Det kommer bli tufft att möta Brynäs. Jag känner till tränaren, och han vill ha en tuff och hård ishockey.

... Frölunda.

– Vi har mött dem på försäsongen också. De har ju ett fantastiskt lag. Man måste upp på 200 procent innan matchen startar för att hänga med dem.

... Färjestad.

– Färjestad är ju försvarande svenska mästare. Jag har ju haft Per-Erik och Tommy, så de kommer att spela en modern och tuff ishockey. Så det gäller att man är med.

... Djurgården.

– Hårde Hardy kallas det inte för inte. Det gäller verkligen att vara på tå när man möter dem. Vi har mött dem på försäsongen, och det kommer att gå undan.

... Skellefteå.

– Särkkijärvi är ju väldigt noga med att spelarna ska vara bra tränade, så de kommer också att vara riktigt jobbiga att möta.

... HV 71.

– Det är guld som räknas. Vad som talar för att vi tar det? Vi blir jobbiga att möta.

... Rögle.

– Rögle har ju tränat ”bonnträning” hela sommaren såg jag att tränaren sa. Det kommer att bli lika tufft att möta Rögle.

... Luleå.

– De blir tuffa att möta. De har samma uppfostran som mig själv: Det går bara ut på att vinna, ingenting annat. Så det kommer bli hårt att möta Luleå.

... Södertälje.

– Södertälje har jag ingen riktig koll på. Tidigare år så har de spelat tuff och enkel ishockey. De har några luriga spelare som (Linus) Klasen. Det känns som att spelarna där kommer att gå genom betongen för att lyckas där borta.

... Modo.

– De bytte ju tränare till Horava och Steen. De har väl också försökt jobba med att få det stenhårda jobbet, att köra hårt. Det kommer bli viktigt att jobba hårt mot dem.

... Timrå.

– Timrå brukar ju alltid vara skridskoskickliga. De spelar en modern ishockey. De är duktiga med snabba spelare som är tuffa att möta.

... Linköping.

– Ser starka ut. Deras yngre killar har gjort ett riktigt bra jobb under försäsongen, och så får de in Hlavac och Hlinka som är fantastiskt bra. Det kommer bli otroligt tuffa matcher.

Fakta Per Ledin

Ålder: 31. Position: Forward. Moderklubb: Bergnästet AIK. Tidigare klubbar: Vännäs, Björklöven, Baton Rouge Kingfish, Luleå, Färjestad, HV71, Lake Erie Monsters, Colorado Avalanche. Klubb: HV71. Bakgrund: Skrev på för Colorado inför 2008. Det blev dock spel i AHL större delen av säsongen. Skrev på sexårskontrakt med HV71 i våras.