HV har redan börjat planera guldfirandet

Christian Eklund: Det är skumt

Foto: Kai Rehn/Bildbyrån
Festsabotörer Johan Davidssons HV71 har redan planerat för fest om laget tar SM-guld. Något som retar Djurgården. Andreas Holmqvist (t.v) vill gärna sätta stopp för festplanerna.
HOCKEY

Finalspelet har inte ens inletts.

Men HV 71 har redan börjat planera guldfirandet.

– Vi tror på vårt lag, och ser inget fel med det, säger klubbens marknadschef Emil ­Danielsson.

– Det är skumt, säger Djurgårdens Christian ”Fimpen” Eklund.

BILDEN OVAN: Så ska HV71:s guldfest se ut.

När HV 71 för två år sedan vann SM-guld firade hela Jönköping. Direkt efter segern i den sjätte matchen i Linköping åkte spelarna buss till Jönköping. Där blev det först kortege genom stadens gator innan spelare och fans festade loss på nattklubben Karlssons Salonger.

Två dagar senare hyllades guldhjältarna i Rådhusparken av över 30 000 supportrar.

Nu kan Sportbladet avslöja att förberedelserna för ett nytt guld­firande redan är i full gång.

”Uppstyrt”

– Om vi lyckas gå hela vägen vill vi göra något liknande, men ännu mer utvecklat. Jönköping är en hockeytokig stad och alla vill vara med och fira ett eventuellt guld. Vår ambition är att allt ska vara uppstyrt och välordnat, säger marknadschef Emil Danielsson.

Det spontana firandet direkt efter en eventuell finalvinst kommer att skötas av klubben. Det innefattar bland annat kortege genom staden och guldmiddag på en nattklubb i centrum.

De mer organiserade hyllningarna, som sker en eller två dagar efter en eventuell finalvinst, ansvarar organisationen Destination Jönköping för.

Fira på parkeringsplats

Enligt vad Sportbladet erfar är parkeringsplatsen Atollen i Östra centrum hetaste alternativet för det stora firandet. Men även att ännu en gång hålla till i Rådhusparken finns som förslag.

– Vi är beredda att smälla upp en jättefest på väldigt kort tid. Vi har några platser som är aktuella. Det måste ju vara en yta som klarar att ta minst 30 000 personer, och som dessutom ligger centralt, säger Helena Nordström, marknadschef för Destination Jönköping.

Det eventuella firande kommer att pågå i flera timmar.

– Vi satsar på en tre timmar lång talkshow, säger Emil Danielsson.

– Vi har redan börjat titta på möjliga programpunkter. Tanken är en snygg entré när spelarna kommer in på scenen, och sedan ska det hela kryddas med olika artister, säger Helena Nordström.

När Sportbladet berättar för spelarna i Djurgården om motståndarens partyplaner är skrattet nära till hands.

– Haha. Vad jag tycker om det? Ja, det lär bli svårt för dem att hitta artister som vill sjunga i den stan, säger Andreas Holmqvist, 28.

Vill sabba festen

Lagkamraten Christian ”Fimpen” Eklund, 32, säger först att han ”egentligen inte tycker någonting alls” om HV71:s festfixande.

En inställning han delvis ändrar på redan i nästa mening.

– Jag tycker att det är skumt... Men man kanske måste boka sånt här tidigt, säger Eklund.

Gemensamt för både Christian Eklund och Andreas Holmqvist är att de gärna skulle vara med och sabba HV:s partyplaner.

– Jag hoppas kunna vara med och förstöra den där festen, säger Christian Eklund.

FAKTA

SÅ HAR SM-VINNARNA FIRAT TIDIGARE ÅR

Färjestad 2009

Jörgen Jönsson avslutar karriären med SM-guld och laget firar med middag tillsammans med sina familjer på Scandic City i Karlstad. Dagen efter hyllas FBK av 15 000 fans på torget i centrala Karlstad.

HV71 2008

HV 71 anländer sent på natten till Jönköping för att fira sitt tredje SM-guld. Fansen hyllar sin hjältar utanför Karlssons Salonger i centrala Jönköping. Därefter fortsätter festen inne på restaurangen. Två dagar senare hyllas laget av 30 000 fans i Rådhusparken.

Modo 2007

Guldhjältarna landar i Ö-vik 01.27. Då har segerrusiga fans fyllt gatorna för länge sedan för att fira guldet. Modo-spelarna hyllas i Swedbank Arena på natten. Dagen efter fortsätter segerfesten och hyllningarna på torget i centala Örnsköldsvik.

Färjestad 2006

Spelarna kommer till restaurangen Legends i centrala Karlstad klockan ett på natten för att fira guldet med middag. Landshövdingen Eva Eriksson, förre handbollsproffset Per Carlén, tv-profilen Adam Alsing och Sven-Erik Magnusson från Sven-Ingvars är där för att gratta hjältarna. Dagen efter hyllas FBK av 15 000 fans på Stora torget i Karlstad.

ARTIKELN HANDLAR OM