London Calling 17/4

HOCKEY

Sportbladets Premier League-korrespondent Peter Wennman har sin egen sida i Sportbladets papperstidning idag – med det senaste, roligaste och galnaste från världens största fotbollsliga.

Här följer ett axplock.

Röd tröja – vinnande koncept?

Det kanske bara är mumbo-jumbo. Eller en ren slump. Eller statistisk lögn. Eller...riktigt intressant.

Faktum är i alla fall att det nu finns vetenskapliga ”bevis”:

Är du målvakt och vill rädda en straff ska du ha röd tröja på dig.

Forskare i sportpsykologi vid universitetet i Chichester har gjort en ambitiös undersökning. 40 fotbollsspelare fick under en hel veckas tid skjuta massor av straffsparkar mot en målvakt som med jämna mellanrum skiftade tröjfärg mellan grönt, blått, rött och gult. Spelarna som sköt hade ingen aning om varför karln bytte tröja så ofta.

Nu visar resultaten att de allra flesta straffmissarna kom när målisen stod i rött. Hela 46 procent av straffarna misslyckades då, mot 31 procent för gult, 28 för blått och 25 för grönt.

Det är lite för anmärkningsvärda siffror för att inte tas på allvar. Det är tydligen så att den röda färgen – som ofta kopplas till ”varning, fara!” – gör målvakten större och mer skrämmande...och skytten nervösare.

England åker väl ut ur VM på straffar som vanligt i sommar, men ett råd kan alltså vara att byta ut den gröna målvaktströjan mot en röd.

Walcotts största fan

Tottenhams unge derbyhjälte mot Arsenal, Danny Rose, satt på bänken när slutsignalen gick i onsdags. Men då satte han fart och tog sikte på Gunners Theo Walcott.

– Kan vi byta tröja, snälla?

Avslöjade sen att lillebror Mitchell Rose är Theo´s störste fan och hade bett Danny fixa trofén.

Nytt bottenrekord – 40 förlustmatcher i rad

Skön story i Daily Mail om Englands sämsta lag i ligasystemet.

Halvprofessionella AFC Aldermaston i Wessex League Division One hade fram till i helgen förlorat 40 matcher i rad under en elva månader lång, bedrövlig period. Klubben hade därmed slagit det gamla bottenrekordet, 39 raka förluster av Stockport County 1996.

Men se, i lördags blev det 1-1 mot Warminster Town. Stort jubel, äntligen slut på eländet.

Aldermaston är förstås redan klart för nedflyttning till Hampshire Puma League nästa säsong, men managern Adie Heath säger:

–<\!p>Moralen är god. Vi blir bättre nästa år.