SEGER-VAPNET

Hemlig variant bakom segern
i finalmatch 5: ”Det var maxflyt”

HOCKEY

JÖNKÖPING. I hemlighet planerade Johan Davidsson och Jukka Voutilainen varianten som sänkte Djurgården.

För matchhjälten Martin Thörnberg kom tekningskuppen som en överraskning.

– Ja, jag hade i alla fall ingen aning om vad som skulle hända, säger Thörnberg.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Avgörandet, två minuter in i förlängningen, såg välregisserat ut. När linjedomaren släppte pucken i HV 71:s försvarszon var det startskottet på en blixtrande HV-kontring.

Några sekunder senare hade Martin Thörnberg avgjort den femte finalmatchen. Framspelad av kedjekompisarna Davidsson och Jukka Voutilainen.

Men bara två av de tre huvudrollsinne-havarna visste på förhand vad som var på gång. Davidsson och Voutilainen.

”Roligt när det går vägen”

I stället för att – som normalt är – försöka teka bakåt valde Johan Davidsson att teka snett framåt.

– Djurgården har många duktiga tekare. När man inte vinner tillräckligt många bakåt är det bättre att teka framåt, säger Davidsson och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis inte planerat att Jukka ska plocka ner den på tennis, och att det blir ett sådant läge. Klart det är maxflyt men det är naturligtvis roligt när det går vägen säger Davidsson.

Men Jukka visste vad han skulle göra när pucken släpptes?

– Ja, han ska ändå åka åt det hållet och om han inte plockar ner pucken på tennis går den i sargen på andra sidan och då hinner han först på den ändå, berättar Davidsson.

Thörnberg visste ingenting

Medan Davidsson och Voutilainen visste vad som var på gång var Martin Thörnberg helt ovetande.

– Säger Johan att det var en variant så var det säkert det, men jag hade i alla fall ingen aning om vad som skulle hända, säger Thörnberg.

Men Thörnberg uppfattade snabbt vad som var på gång och hängde på sina två kedjekompisar.

– Johan går stenhårt på mål och drar med sig deras bortre back, och det öppnar upp för mig. Sedan får jag en bra passning av Jukka och försöker bara klämma dit den så snabbt jag kan, säger Thörnberg.

Nu har HV:s förstakedja avgjort varsin match under finalserien.

– Vi har en jäkligt positiv känsla när det blir sudden. Samtidigt – ibland går det med och ibland går det emot. Sudden death handlar mycket om tillfälligheter, men vi kände att vi verkligen ville avgöra det här, säger Davidsson.

FAKTA

Här ä fakta om HV 71:s supertrio

Johan Davidsson

34 år, 184 cm, 86 kilo.

Roll i kedjan: Center och spelfördelare, som tar stort defensivt ansvar. Sköter tekningar och är den som ska ha pucken när HV är i anfallszon och spelar power play. Han har den friaste rollen av alla. Är playmakern i power play från en position på högerkanten, där han ska försöka hitta Voutilainen eller backen David Petrasek för direktskott.

Finalhjälte: Sköt 4–3 i SM-final 2 8.04 in i förlängningen framspelad av Jukka Voutilainen och Martin Thörnberg.

Martin Thörnberg

26 år, 183 cm, 89 kilo.

Roll i kedjan: Ska skapa ytor åt Davidsson och Voutilainen och vara allmänt jobbig för motståndarna. Den som ska göra jobbet framför motståndarkassen och skymma målvakten. Slår ofta in returer men har också ett mycket bra skott, vilket han visade när han avgjorde matchen i går.

Finalhjälte: Sköt 5–4 i SM-final 5, 3.02 in i förlängningen framspelad av Jukka Voutilainen och

Jukka Voutilainen

30 år, 177 cm, 91 kilo.

Roll i kedjan: Högerfattad sniper som ska leta öppen is och skjuta direkt. Har ett av elitseriens bästa och snabbaste skott. Har en nyckelroll i power play, där han ska stå i slottet och skjuta direkt – oftast på passningar från Davidsson.

Finalhjälte: Sköt 2–1 i SM-final 3, 17.34 in i förlängningen framspelad av Martin Thörnberg och Johan Davidsson.