Kastade urin mot motståndarfansen

Här är alla skandaler under finalserien

HOCKEY

Finalseriens fem matcher har varit skandalkantade med urinkastning, attacker på spelarfruar, hot med basebollträn och personskador på supportrar.

Nu har både HV71:s och Djurgårdens styrelse beslutat att porta motståndarlagets supportrar när finalen ska avgöras.

– Det är sandlådenivå. De (styrelserna) får mötas i armbrytning och göra upp, säger HV-målvakten Stefan Liv.

Final 1: Stockholm 15 April: Under den första finalmatchen på Hovet var det nära att spåra ur.

HV 71:s avbytarbås attackerades av av fans, som tog sig ned till staketet som skiljer läktaren från gästande lags avbytarbås.

Fansen slog i räcket, skrek svordomar och kastade föremål in i HV:s spelarbås och gästerna var upprörda över den bristande säkerheten.

– Det fullkomligen haglade in grejer. Både jag och vår sjukgymnast träffades av diverse föremål. Vakterna kom först när allt redan hade hänt. Nästa match ska jag ha med mig ett basebollträ, sa HV:s materialförvaltare Peter Damberg.

Final 2, Jönköping 17 april: Djurgårdens fans placeras på ett etage ovanför vanliga HV-supportrar i Kinnarps Arena. Det uppstår bråk mellan fansen och djurgårdarna kastar öl och urin på HV-fansen.

– Jag vet att det stämmer. Det har konstaterats både lukt och fläckar från de som fick det på sig, säger HV71:s ordförande Hans-Göran Frick.

Även HV-spelarnas fruar attackerades av fansen. Det är dock oklart om även de fick urin på sig.

– Det är kartlagt att det kastades saker mot fruarna och deras familjer. Men om även de fick urin på sig har inte bekräftats, säger Frick.

HV-fansen svarade bland annat med att kasta upp en flaska mot de rivaliserande fansen som träffade en 17-åring i ögat.

Final 3, Globen 19 april: HV 71 vinner i förlängning. Matchen är nära att att avbrytas när saker, mestadels mynt kastats in på isen och bland annat träffat HV-spelare. Djurgården uppger att HV-fans misskött sig och att de kastat saker på hemmapubliken. Bland annat ska en Dif-supporter tvingats uppsöka sjukhus för att sy efter att ha träffats i huvudet av ett föremål.

Final 4 och 5, 21–22 april: Inga organiserade resor med djurgårdare är välkomna till Kinnarps Arena. Till en början är Dif och HV överens om supporter-bojkotten, men sedan svänger Dif och vill att deras fans ska få komma på matchen, speciellt till final 5. HV71 säger nej, bland annat efter de tumultartade scenerna i Globen.

Efter final fyra stoppas Djurgårdens styrelsemedlem Kaarel Lehiste från att närvara på den efterföljande presskonferensen.

Final 6, 24 april: Inga HV 71-fans är välkomna till Hovet när finalserien kan avgöras.

– Det är sandlådenivå. De (styrelserna) får mötas i armbrytning och göra upp, säger HV:s Stefan Liv.