Så ska HV sänka Dif – i power play

Foto: Jimmy Wixtröm
Laine och Tedenby är experter på att vaska fram utvisningar, något som kan bli avgörande i kväll.
HOCKEY

JÖNKÖPING. Djurgårdens plan var att Teemu Laine skulle sänka sitt eget lag.

Men i stället har den hetlevrade HV-forwarden blivit stockholmarnas skräck.

Laine är den spelare i finalserien som på egen hand ordnat flest power play till det egna laget.

Enligt uppgifter till Sportbladet var Djurgårdens plan inför finalserien att psyka Teemu Laine så att finländaren skulle dra på sig onödiga utvisningar.

Ordkriget inleddes så fort det stod klart att Djurgården och HV 71 skulle möta varandra i SM-finalen.

– Han (Laine) ligger en hel del. Jag vet inte, han kanske inte är så stark i benen, sa Djurgårdens assisterande tränare Tomas Montén.

– Jag är den starkaste och snabbaste spelaren i den här ligan. Jag behöver inte filma, replikerade Laine.

På rätt sida gränsen

När fem finaler är spelade har det inte blivit som Djurgården hade hoppats på. Laine har visserligen varit het, frustrerad och stundtals ur balans. Men det finska expresståget har klarat av att hålla sig på rätt sida gränsen.

I stället har Laine sett till att motståndarna tvingats ta utvisningar. Bara i de två senaste matcherna har Laine ordnat fem power play åt sitt lag.

På tre av dessa har HV 71 gjort mål.

– Jag är inte speciellt förvånad över att Djurgården har problem att få stopp på Laine, säger HV-tränaren Jan Karlsson.

”Fart och energi”

Laine själv ville inte ge några intervjuer i går, men tränare Karlsson pratar gärna om sin hyperspeediga ytterforward.

Vad gör honom så svårstoppad?

– Hans fart och energi och att han hela tiden låter benen gå, säger Karlsson som även lyfter fram Mattias Tedenby som specialist på att ordna utvisningar för motståndarna.

Med tanke på hans humör, är Laine en svår spelare att hantera?

– Säg så här: han har ett väl utvecklat temperament… Alla spelare måste ligga på en viss nivå. Om Teemu ska vara som bäst måste han upp väldigt nära gränsen.

Har du lärt dig hur du ska hantera honom?

– Ja, vi har en väldigt bra metod. Jag skriker ”Teemu” och så gör Teemu tummen upp. Då vet jag att han är lugn och fin, det har fungerat väldigt bra, säger Karlsson med ett lurigt leende.

FAKTA

UTVISNINGARNA SOM LAINE FIXAT I FINALSPELET:

FINAL 4

Period 1, 15.30: Timmy Pettersson och Nicklas Danielsson åker ihop när de ska försöka stoppa Laine. Danielsson tvingas haka och får två minuter för hooking.

Period 2, 12.20: Laine och Kris Beech tacklar djurgårdsbacken Kyle Klubertanz. Laine och Klubertanz hamnar i en mindre dispyt som slutar med att Klubertanz får tå minuter för slashing. Under utvisningen gör HV 71 2–1.

FINAL 5

Period 1, 17.56: Laine blir lätt hakad av Kyle Klubertanz. Djurgårdens amerikanska back åker ut två minuter för en hooking. HV 71 lyckas inte utnyttja det numerära överläget.

Period 2, 10.07: Andreas Engqvist hakar Laine och domarna visar ut djurgårdscentern två minuter. Engqvist hinner bara sitta sex sekunder i utvisningsbåset innan Jukka Voutilainen reducerar till 2–3.

Period 3, 15.19: Andreas Holmqvist trippar Laine och får två minuter. Under utvisningen kvitterar HV till 4–4 genom Oscar Sundh.