Krisplanen: ställ in guldfirandet

HV-seger på Hovet – en säkerhetsrisk

Klicka på bilden för en större version!
HOCKEY

JÖNKÖPING. I kväll kan HV71 vinna SM–guld.

Utgångspunkten är att guldbucklan och guldplaketterna ska delas ut på isen, om HV71 vinner.

Men blir det för oroligt på läktarna och tendenser till planinvasion finns det tankar att förändra, skjuta upp eller ställa in prisceremonin.

– Vi följer utvecklingen under matchen och har diskuterat olika alternativ med polisen, säger Christer Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Foto: Jimmy Wixtröm
I fiendeland HV71 kan få fira SM-guld inför enbart Djurgårdssupportrar i kväll. Då fruktar arrangörerna en planinvasion och har reservplaner för när och var bucklan ska delas ut.

Finalen i eftermiddag klassas som en högriskmatch, trots att inte HV71:s fans är välkomna till Hovet.

Anledningen är att stämningen mellan fansen och lagen har piskats upp för varje match som har gått. Några matcher i finalserien har urartat på läktarna och det har gått så långt att bortalagens fans inte varit välkomna på matcherna i de två senaste matcher och så även i dag.

”Kommer jobba aktivt”

Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyligan har haft möten under fredagen och gått igenom dagens final. En punkt på dagordningen var hur säkerheten ska garanteras för främst HV71:s spelare och ledare i samband med finalen.

Ett känsligt ögonblick är när SM-bucklan och guldplaketterna ska delas ut, om HV71 vinner.

I så fall är läktarna fyllda av ­besvikna anhängare till Djurgården, som kanske inte uppskattar att se HV71 fira, åka ärevarv och jubla på isen.

– Vi kommer in i det längsta att försöka dela ut bucklan på isen. Om det nu blir aktuellt i kväll. Men vi kommer att ha minutoperativ kontroll på händelserna och ha tät kontakt med Ishockeyförbundet och polisen. I slutändan är det Ishockeyförbundet som beslutar om hur vi gör efter matchen. Jag hoppas och tror att fansen ställer upp och det blir en folkfest, men det klart att vi har en rädsla för att det ska bli en planinvasion.

– För att förhindra det kommer vi att jobba mycket aktivt för att hindra folk från att komma in på isen, säger Abbe Törsleff, ­säkerhetsansvarig för Djurgården Ishockey och Fotboll.

”Det är tråkigt”

Christer Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, berättar att flera olika alternativ diskuterats hur säkerheten ska bli heltäckande under och efter matchen.

– Vi kommer att följa utvecklingen under matchen. Vi har pratat om olika alternativ till att ha prisceremonin på isen. Men att dela ut pokalen vid lördagskvällen i Jönköping är inget alternativ. Vi får höra med berörd klubb hur vi går vidare ifall det skulle bli extrema problem under finalen, säger Englund.

Englund har följt finalerna och är mycket nöjd med den sportsliga kvalitén och underhållningsvärdet, men han är besviken med problemen som uppstått på läktarna.

– Jag tycker det är tråkigt att vi drabbats av de här inslagen. Det är inget som gör oss stolta, säger förbundsordföranden.

FAKTA

SÅ STOR ÄR SÄKERHETSSTYRKAN PÅ HOVET:

45 ordningsvakter (i grundserien på en måndag är de 8–10 stycken)

Cirka 30 poliser (14)

93 publikvärdar (30).

Därför är final 6 en högrisk-match:

Lördagsmatcher alltid extra livliga

Historiken mellan lagen

Publiksiffran

Matchens dignitet.