Hotad – fick polisskydd under SM-slutspelet

HV:s klubbledare hade bevakning utanför huset

HOCKEY

Trycket på HV71 var stort dygnet inför finalen. Bland annat hotades en klubbledare i HV71 och samme person hade polisskydd under helgen.

– Under matchen skrek fansen bakom båset att de skulle döda mig. En del fans gick över gränsen, säger HV71:s tuffing Lance Ward.

Foto: Stell Pictures

Sportbladet kan nu avslöja att en klubbledare för HV71, som vill vara anynom, haft polisskydd under helgen. Han har bevakats av polis och till och med haft poliser vid sitt hem på grund av rädsla att de hot han mottagit skulle förverkligas.

Den sjätte finalen i går omringades av dubbla kravallstaket och det var över 100 poliser och säkerhetsvakter i den klassiska arenan. Till stor del var

finalen en publikfest och en gigantisk succé för svensk ishockey.

Men när HV71 skulle ta emot SM-bucklan kom mynt in på isen och en del fans försökte ta sig in på innerplan vid isen.

”Gick över gränsen”

HV71:s tuffing Lance Ward skakar på huvudet när han beskriver hur fansen betedde sig.

– Jag har inte varit med om något liknande. Fansen var så högljudda, men om sanningen ska fram så gick de över gränsen. De skrek att de skulle döda mig och att de skulle ta mig efter matchen. Jag kommer från Nordamerika och där får man fängelse om man dödshotar någon. Men när jag påpekade för en vakt vad fansen hade för sig så ryckte han på axlarna, säger Ward.

För Ward var det därmed en dubbelt arbetsam finalserie.

Han har knappt spelat något i hela slutspelet, trots att han är frisk. Tränaren Janne Karlsson verkar inte ha något gott öga till tuffingen.

– Det har varit ett tufft år och jag har inte haft någon stor roll i laget. Men jag kommer tillbaka till hösten i HV71, det lovar jag, säger han.

FAKTA

SKANDALFINALERNA

Final 1:

Stockholm 15 April: Under den första finalmatchen på Hovet var det nära att spåra ur.

HV 71:s avbytarbås attackerades av fans, som tog sig ned till staketet som skiljer läktaren från gästande lags avbytarbås.

Fansen slog i räcket, skrek svordomar och kastade föremål in i HV:s spelarbås och gästerna var upprörda över den bristande säkerheten.

– Det fullkomligen haglade in grejer. Både jag och vår sjukgymnast träffades av diverse föremål. Vakterna kom först när allt redan hade hänt. Nästa match ska jag ha med mig ett basebollträ, sa HV:s materialförvaltare Peter Damberg.

Final 2:

Jönköping 17 april: Djurgårdens fans placeras på ett etage ovanför vanliga HV-supportrar i Kinnarps Arena. Det uppstår bråk mellan fansen och djurgårdarna kastar öl och urin på HV-fansen. Även HV-spelarnas fruar attackerades av fansen. Det är dock oklart om även de fick urin på sig.

HV-fansen svarade bland annat med att kasta upp en flaska mot de rivaliserande fansen som träffade en 17-åring i ögat.

Final 3:

Globen 19 april: HV 71 vinner i förlängning. Matchen är nära att avbrytas när saker, mestadels mynt, kastats in på isen och bland annat träffat HV-spelare. Djurgården uppger att HV-fans misskött sig och att de kastat saker på hemmapubliken. Bland annat ska en Dif-supporter tvingats uppsöka sjukhus för att sy efter att ha träffats i huvudet av ett föremål.

Final 4 och 5:

21–22 april: Inga organiserade resor med djurgårdare är välkomna till Kinnarps Arena. Till en början är Dif och HV överens om supporter-bojkotten, men sedan svänger Dif och vill att deras fans ska få komma på matchen, speciellt till final 5. HV?71 säger nej, bland annat efter de tumultartade scenerna i Globen.

Efter final fyra stoppas Djurgårdens styrelsemedlem Kaarel Lehiste från att närvara på den efterföljande presskonferensen.

Final 6:

24 april: Inga HV 71-fans är välkomna till Hovet när finalserien kan avgöras.Och när SM-bucklan ska delas ut kommer det in mynt på isen. Livsfarligt.