Johan Davidsson bäst på allt i HV

Lagkaptenen har
fyra SM-guld med klubben

Foto: Jimmy Wixtröm
HV:s lagkapten Johan Davidsson firar sitt fjärde SM-guld.
HOCKEY

Ingen förtjänar att guldmålas mer än HV:s kapten ­ Johan Davidsson.

Och få har större vana att fira guld.

I natt firade han sitt fjärde SM-guld och han har ett finskt mästerskap som slutade med att segerbucklan brann upp.

– Ja, rekordet kom i Finland då vi firade i nio dagar. Men det är lika roligt varje gång, säger Davidsson mellan cigarrpuffarna och med champagnen droppande från taket.

Foto: Jimmy Wixtröm

Lagkapten, pådrivare, matchvinnare och hela slutspelets MVP.

HV 71:s fjärde SM-guld kan sammanfattas med ett enda namn:

Johan Davidsson.

Men det håller han inte med om själv naturligtvis.

– Nej, det här är en lagseger och utan alla tjurskallar i det här laget hade vi inte vunnit fyra sudden death mot Djurgården. Det är många som vill ta det där extra skäret och göra det där avgörande målet. Och så har vi Stefan Liv som gör de där avgörande räddningarna en målvakt måste göra för att ett lag ska vinna SM-guld.

Genomtrevligt intryck

Så pratar en kapten om sina medspelare. Men för att förstå Johan Davidssons storhet måste man prata med medspelarna om deras kapten. Få hockeyspelare ger ju ett så extremt genomtrevligt intryck som just HV-kaptenen.

– Han är verkligen sådan. Ett föredöme på träningar och i match och en bra kompis utanför isen. Jag har aldrig haft en bättre kapten och jag tror aldrig jag träffat en bättre människa. Han får alla att trivas, säger radarkompisen Jukka Voutilanen.

– Dessutom ger han hundra procent på både träningar och match. Jag förstår inte var han får all energi ifrån. ”He leads by example”, säger Jukka när han tvingas övergå till engelskan för att förklara Davidssons storhet.

Hyllade sina motståndare

Den som sett Johan Davidsson i alla officiella sammanhang håller med. Alltid lika rättfram, alltid lika trevlig i med- som i motgång.

I går var han den förste att hylla Djurgården och publiken på Hovet och han fixade så att HV-spelarna tackade av djurgårdarna så fort som möjligt efter matchen.

– Jag vet hur det kändes när vi förlorade mot Färjestad i fjol och det är ingen rolig känsla att stå där och se på som förlorare efteråt. Då vill man av isen så fort som möjligt. Jag förstår besvikelsen och Djurgården har gjort en fantastisk säsong och pressade oss verkligen i den här finalserien, säger Johan Davidsson.

”Bäst på allt han gör”

Frågan är om Johan Davidsson ens kan bli förbannad.

Det kan han.

Men de få gånger det händer sker det i slutna rum.

– Ja, vi fick en dundrande utskällning uppe i Skellefteå i våras då vi förlorat med 2–3 i grundserien och inte vunnit på fem raka matcher, säger Per Ledin.

– Då var han inte glad. Han förklarade för oss att det här håller inte och att man måste visa stolthet för klubben man representerar. Och det var helt rätt.

– Hemligheten med Davidsson är att han är bäst på allt han gör. Både på och vid sidan av isen. Han finns alltid till hands för en och han är den bäste kapten jag haft.

De unga spelarna som kommer till HV utifrån möter också en kapten de älskar.

Oscar Sundh kan inte tänka sig ett bättre föredöme.

– Nej, han är samma stora ledare både på och utanför isen. Alltid glad och positiv, men med en enorm vilja och drivkraft. Jag förstår inte var han får den där viljan ifrån men det är en människa man verkligen har respekt för, säger Oscar Sundh.

Det är svårt att förstå att detta idrottsliga föredöme var med och firade ett finsk mästerskapsguld med IFK Helsingfors 1998, ett firande som slutade med att någon lyckades elda upp segerbucklan.

Inte riktigt kanske, men själva bucklan stod och svajade på en träsockel som brunnit ner till grunden när firandet var över.

– Ja, det är svårt att slå och firandet pågick i nio dagar. Här hemma är rekordet sju dagar efter ett SM-guld och det var väl det första. Men på den tiden var man ung. Nu har åldern tagit ut sin rätt, så det gäller att ta det lugnt för att orka med, säger Johan och plockar ner några ”Mer” med päronsmak inför bussresan hem till Jönköping.

Med ett nyskrivet femårskontrakt med HV 71 kan det ju bli fler SM-guld att fira.

FAKTA

GULD 1: 1995

Ålder: 19 år.

Avgörandet: Johan Lindbom sköt 5–4 mot Brynäs i sudden death i femte och avörande matchen.

Davidssons kommentar: Det var ju en fantastisk känsla att vinna SM- guld. Vi blev åtta i grundserien, ingen trodde på oss och vi kunde spela helt utan press. Och första guldet har ju alltid en speciell plats i ens hjärta.

GULD 2: 2004

Ålder: 28 år.

Avgörandet: HV låg under med 2–3 i matcher mot Färjestad då de lyckades vinna med 1–0 borta och sedan krossade värmlänningarna hemma med 5–0 i sjunde och avgörande matchen.

Davidssons kommentar: Den säsongen var första gången vi vann grundserien, så vi hade pressen på oss i slutspelet. Att sedan få vinna med 5–0 hemma i en avgörande match var ju en lika fantastisk känsla som första SM-guldet.

GULD 3: 2008

Ålder: 32 år.

Avgörandet: Efter 0–2 i matcher mot Linköping vann HV fyra raka och Eric Johansson avgjorde med 3–2 i sudden death i match sex på bortais. Precis som i går.

Davidssons kommentar: Det var första SM-guldet då jag var kapten, så det var en hel del förväntningar både på mig själv och laget. Precis som 2004 hade vi vunnit grundserien och var storfavoriter. Det var en skön känsla att vända efter två raka förluster.

GULD 4: 2010

Ålder: 34.

Avgörandet: Teemu Laine slår in 3–2 mot Djurgården på en retur i sudden death.

Davidssons kommentar: Känslan går inte att beskriva då du inser att allt är klart. Dessutom fick vi kriga hela vägen. Vi vinner serien knappt och tar oss vidare mot otroligt svårspelade Timrå och Skellefteå. Så blir det en helt annan hockey i finalen mot ett fantastiskt Djurgården. Äh, känslan är densamma varje gång du vinner ett SM-guld.

ARTIKELN HANDLAR OM