Hotar med en bojkott

”Jag tänker definitivt inte åka till Hovet”

HOCKEY

Skandalerna från i våras är inte glömda.

Nu planerar HV71:s supportrar att bojkotta elitseriepremiären borta mot Djurgården.

– Absolut. Vi kan se matchen på Harrys i stället, säger Linda Brevitz, ordförande i supporterföreningen North Bank.

Det var under SM-slutspelets finalserie mellan Djurgården och HV71 som publikskandalerna avlöste varandra. Kastade föremål, attackerade avbytarbås och bråk resulterade i portade supportrar – både i Jönköping och i Stockholm.

När HV71 spelade hem guldet i den sjätte finalmatchen var HV:s fans inte välkomna på Hovet.

”Hämndaktion”

Det beslutet stör fortfarande stora delar av supporterskaran.

– Det var ju ord mot ord om vad som hade hänt. För oss kändes det som någon slags hämndaktion, och vi vet fortfarande inte varför vi inte fick åka dit. Ingen hörde av sig, säger Linda Brevitz.

Vårens finallag möts nu i elitseriens premiäromgång, på Hovet den 16 september.

Troligtvis utan HV-klacken på plats.

– Jag tänker definitivt inte åka dit, och tror inte att många är så sugna på det, säger Brevitz och berättar att supporterföreningen ska ha ett upptaktsmöte nästa vecka då man ska ta ställning till bojkott.

– Vi kan se matchen på Harrys i stället.

Enligt henne handlar den eventuella boj­kotten om att inte gynna Djurgårdens biljett­försäljning, men också om säkerhetsläget.

Vad gäller säkerheten säger Djurgårdens vd Jan Ednertz att vårens problem är undanstökade eftersom premiären spelas på Hovet, och inte på Globen.

HV-fansen planerar att bojkotta matchen?

– De brukar ändå inte orka komma på vardagsmatcher, men det är jättevälkomna om de vill. Annars får vi väl fylla på med våra egna supportrar, säger Ednertz.

– Sen vet jag inte vad de menar att vi ska be om ursäkt för. De kastade saker på vår arena, vi kastade saker på deras.

FAKTA

SKANDALERNA I FINALSERIEN – DETTA HAR HÄNT

15 april, final 1, Hovet: HV71:s avbytarbås attackeras av fans. Fansen slår i räcket, skriker svordomar och kastar in föremål i båset. HV upprörs över den bristande säkerheten.

17 april, final 2, Kinnarps Arena: Djurgårdens fans placeras på ett etage ovanför HV:s supportrar. Det uppstår bråk mellan fansen och djurgårdarna kastar öl och urin på hemmafansen. HV-supportrarna svarar med att kasta upp en flaska som träffar en 17-åring i ögat.

19 april, final 3, Globen: Matchen är nära att avbrytas när saker, mestadels mynt, kastats in på isen och bland annat träffar HV-spelare. Djurgården uppger att HV:s supportrar misskött sig och att de kastat saker på hemmapubliken.

21-22 april, final 4 och 5, Kinnarps Arena: Inga organiserade resor med djurgårdare är välkomna till Jönköping. Till en början är Dif och HV överens om supporter-bojkotten, men sedan svänger Dif och vill att deras fans ska få komma på matchen, speciellt till final 5. HV71 säger nej.

24 april, final 6, Hovet: Inga HV-fans är välkomna när finalserien kan avgöras. När HV så vinner guldet vågar spelarna knappt fira. När SM-bucklan ska delas ut kommer det in mynt på isen.