Skakas av schism

Efter kritiken – klausul kan tvinga bort Janne Karlsson från HV 71

HOCKEY

HV 71 är sensationellt på väg ut ur slutspelet – och enligt vad Sportbladet erfar skakas laget av en schism mellan delar av spelartruppen och tränaren Jan Karlsson.

Nu kan Sportbladet avslöja att klubben har rätt att bryta kontraktet med guldtränaren.

– Det blir en diskussion som vi får ta efter säsongen, säger ordförande Hans-Göran Frick.

Efter två raka förluster är HV 71 riktigt illa ute redan i kvartsfinalen. Spelet fungerar inte alls och AIK har enkelt kunnat manövrera ut de regerande mästarna.

En anledning till att spelet inte fungerar ska vara att det finns ett utbrett missnöje från delar av spelartruppen med Jan Karlssons ledarstil.

Karlsson gjorde succé under sin första säsong i Jönköping då han ledde laget till SM-guld och hyllades för sin ledarstil.

Lägre lägstanivå

Men den här säsongen har det inte gått lika bra. Visserligen vann HV 71 serien, men spelet har under perioder inte varit lika imponerande som under guldsäsongen.

– Vår lägstanivå har varit lägre än vad vi har varit vana vid. Samtidigt som vi inte har kommit upp till den högstanivå vi varit på tidigare, säger Hans-Göran Frick.

Redan den 10 december avslöjade Sportbladet att det fanns en konflikt mellan Karlsson och vissa spelare.

En konflikt som sedan ska ha blivit allt mer infekterad.

De spelare som är kritiska mot Karlsson anser att han har en gammeldags ledarstil, svårt att ta till sig kritik, och vägra lyssna på spelarna. Han anses även ha svårt att ändra matchbilden genom taktiska drag.

Dessutom ska Karlsson, enligt Sportbladets uppgifter, ha samarbetssvårigheter med HV:s mentala rådgivare Pär Pettersson. Pettersson lyssnar mycket på spelarna och har berättat om spelarnas syn på ledarskapet till klubbledningen, bland annat för sportchefen Fredrik Stillman.

Klausul i kontraktet

Konflikten mellan Karlsson och delar av spelartruppen har gått så långt att flera av spelarna inte längre spelar för sin coach.

– Jag känner inte alls till att det finns något utbrett missnöje med tränaren, och jag vill inte bidra till att det spekuleras, säger Hans-Göran Frick.

Men Sportbladet kan avslöja att det finns en klausul i Karlssons treårskontrakt som gör att HV 71 har rätt att bryta redan efter den här säsongen.

– Ja, det finns en sådan möjlighet, men vi har inte prövat frågan. Det blir säkert någon form av utvärdering efter säsongen, säger Frick.

Sportbladet har sökt Jan Karlsson för en kommentar, men i december sa han så här om uppgifterna om missnöje mot honom.

– Det är totalt omöjligt att vara omtyckt av alla, det går inte. Man stöter sig med folk varje dag men min uppgift är att få ut det bästa av laget.

FAKTA

DÄRFÖR ÄR INTE HV 71 I HARMONI

Avsaknaden av rätt ledartyper

Kulturbärare som Stefan Liv och David Petrasek saknas enormt. Framför allt avsaknaden av Petrasek krävande ledarstil har lämnat ett stort tomrum i omklädningsrummet. Dessutom har lagkapten Johan Davidsson varit borta länge på grund av skada.

Baksmällan efter SM-guldet

Har drabbat samtliga lag under 2000-talet och HV är inget undantag. Det är av tradition svårt att mobilisera samma glöd året efter ett SM-guld.

Äldre spelare som underpresterar

Högavlönade spelare som exempelvis Fredrik Bremberg, Per Ledin (bilden), Jukka Voutilainen, Kris Beech, Andreas Falk har inte alls presterat på den nivå de har betalt för.

Konflikten mellan vissa spelare och tränaren

Redan under försäsongen började det muttras över Jan Karlssons ledarstil. Konflikten har bara förvärrats under säsongen och är nu ett öppet sår i truppen.

Turbulensen kring Daniel Larsson

Uppmärksamheten kring petningen av målvakten Daniel Larsson har varit ett energiläckage under slutspelet. Enligt vad Sportbladet erfar ska Larsson ha visat dålig attityd på träningarna, något som retat de övriga spelarna.

Sammanställning: Hans Abrahamsson