”Kommer inte att riskera våra liv”

HV-fansen ställer in resan

Foto: Jimmy Wixtröm
HOCKEY

Hockeyligan, säkerhetsansvariga, supporterklubbarna och de två finallagen kom inte fram till något nytt under eftermiddagens krismöte för att lösa den kaosartade situationen som uppstått sedan Djurgården valt att porta HV71:s fans från den sjätte finalen.

Nu säger HV-fansen att de ställer inte resan till Stockholm.

– Vi är inte beredda att riskera våra resenärers liv, säger supporterklubben North Banks ordförande Linda Brevitz.

Djurgården meddelade sent i går på sin hemsida att HV71:s supportrar portas från den sjätte finalen på grund av incidenter under tidigare finalmatcher. Trots beslutet var supportrarna helt inställda på att åka.

– De kan inte stoppa oss från att komma in på Hovet eftersom de tagit ett beslut de inte får. Vi har inte misskött oss utan fick till och med beröm av säkerhetsvakterna i Globen som sade att vi skött oss exemplariskt, sade ordföranden i HV:s supporterklubb Linda Brevitz tidigare i dag.

Håller krismöte

Supportrarnas ståndpunkt oroade polisen och 13:00 höll klubbarna, Hockeyligan, respektive supporterförening och Hockeyligans säkerhetsavdelning ett krismöte via telefon.

Efteråt meddelade dock Hockeyligans säkerhetansvarig att situationen är oförändrad.

– Vi diskuterade inte Djurgårdens val utan mer konsekvenserna av det. Vi kom fram till vissa säkerhetsåtgärder men det är inget vi går ut med i media, säger Lena Sahlin.

Det resultatlösa mötet innebär samtidigt att HV-fansen drar tillbaka sitt hot. Supporterklubben North Banks ställer in sin resa till Stockholm på grund av oro för sin egen säkerhet.

– Vi kommer inte åka på grund av att Djurgården inte kan garantera vår säkerhet. Och det är enbart därför, säger supporterklubben North Banks ordförande Linda Brevitz.

”Var en lugn match”

– Det handlar inte om att vi inte vågar. Men vi har ett ansvar och är inte beredda att riskera våra resenärers liv.

Djurgården hänvisar till incidenter under den tredje finalen i Globen. En match som vd:n för Stockholm Globe Arenas beskriver som lugn.

– De har haft sönder en toalettstol och en lampa. Så det är inte så stor vandaliseringar. Djurgårdsfansen hoppade sönder tio stolar. Däremot slängdes det mynt och vi fick plåstra om några men jag skulle ändå säga att det var ovanligt lugnt. Jag blev lite förvånad när du frågade för jag brukar höra när det är några stora grejer, säger Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arenas.

Mitt i publikkaoset försöker spelarna att förbereda sig för finalen. HV:s lagkapten Johan Davidsson ger fansen sitt stöd.

– Det är tråkigt att det blir så här, men det kanske är bäst att våra fans inte åker dit. Djurgårdens supportrar fick ju inte komma in här i Jönköping.

– Men svensk hockey måste ha en diskusson om sånt här så vi slipper det i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM