HV-taktiken: AIK-hockey

Mästarna i krismöte: ’Har kniven mot strupen’

HOCKEY

JÖNKÖPING. Mästarlaget är hårt pressat inför kvällens möte med AIK.

Ett taktikmöte ska rädda HV 71.

– Vi har kniven mot strupen och vill ändra på lite tekniska speldetaljer, säger Johan Davidsson, 35.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
HV ligger under med 0–2 i matcher.

Storfavoriten HV 71 ligger under med 2–0 i matcher mot sensationen AIK. Jönköpingslaget, som vann grundserien, har plötsligt tappat både form och spel. Knappt något har stämt och i kväll är Johan Davidsson och kompani piskade att vinna. För att komma till rätta med problem hade laget ett krismöte om taktiken i går förmiddag.

– Jag kan tyvärr inte avslöja vad vi sa, säger Davidsson.

Ska stressa backarna

Men Sportbladet erfar att HV 71 vill spela AIK-hockey mot AIK. Laget kommer att forechecka högre och aggressivare än vad man gjort hittills. Syftet är att stressa backarna till enkla misstag, dels för att kunna skapa målchanser förstås, men också för att hindra Solnalagets framgångsrika offensiv.

– Vi måste ta kommandot från start, åka mer skridskor och bli betydligt bättre i passningsspelet. Vi kommer absolut att göra förändringar. Två matcher i rad har vi backat hem och varit passiva. Det är inte vår stil, säger forwarden Teemu Laine.

Målvakten Daniel Larsson, som enligt tränaren Janne Karlsson i kväll är tillbaka i kassen efter att ha varit petad, betonar vikten av att hålla ihop laget.

”Hjälpa varandra”

– Det har varit för många enmansrusher. Vi måste hjälpa varandra bättre. Det är lite småfix som vi behöver justera. Och vi måste höja arbetsinsatsen. AIK har jobbat hårdare än oss och fått domarna med sig, säger Tre Kronor-stjärnan.

AIK:s målvakt Viktor Fasth har varit ruggigt bra. Men samtidigt har HV 71:s skottförsök varit tama. Många puckar har gått mitt på Fasth eller missat mål.

– Han har gjort det bra, men vi har inte direkt varit superheta i avsluten. Är vi bara lite piggare och snabbare i tanken så kan vi lösa det, säger Johan Davidsson.

Janne Karlsson pratar om intensitet och kampvilja.

– AIK går på hörntänderna och är inne i ett flow. Det måste vi bryta och det gör vi inte med finlir. Det handlar om att skapa energi.

FAKTA

/ Taktiken som ska ge HV segern

AIK-hockey

HV planerar en högre och aggressivare forechecking än tidigare. Då gäller det att spelarna kuggar i varandra så att AIK-backarna stressas till misstag.

Göra Fasth mänsklig

AIK-keepern har varit grym, men HV-avsluten har inte varit bra. Många skott har gått mitt på Fasth eller missat målet. HV vill också försöka störa målvakten genom mer trafik framför mål.

Hålla ihop laget

På gårdagens taktikmöte snackade man om att det har varit för många solokörningar. Laget måste bli tajtare och spelarna ska ge varandra bättre understöd.

Vässa passningsspelet

HV har hamnat i många knepiga situationer defensivt på grund av slarvigt passningsspel. Minimerar man de enkla misstagen är mycket vunnet i båda riktningarna.

ARTIKELN HANDLAR OM