Tunga namn på väg från HV 71

Tunga namn på väg från HV 71

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Per Ledin och HV 71 marscehrar ut efter kvartsfinalförlusten.
HOCKEY

För ett år sedan – SM-guld. Efter årets fiasko kan HV71:s trupp splittras då flera viktiga pjäser är på väg bort.

– Vi får sätta oss ned de närmsta veckorna och se hur vi formerar oss för nästa år, säger sportchefen Fredrik Stillman.

HV71 är laget med störst lönebudget i hela elitserien – AIK är sist på samma lista. Ändå var det de sistnämnda som vann kvartsfinalserien med 4–0 i matcher. En klar missräkning för de regerande mästarna.

”Lätt vara efterklok”

– Det är lätt att vara kritisk en sådan här kväll men vi ska analysera det här och se vad vi kunde ha gjort annorlunda, säger Fredrik Stillman.

– Det är alltid lätt att vara efterklok, men så här är det. Vi trodde på det här och vann serien när vi var bra över tid, vi har gjort det bra ända fram till slutspelet i år.

Till nästa säsong kan det bli en hel del förändringar i lagbygget. Flera ledande spelare har utgående kontrakt och ryktas vara på väg till större ligor.

– Jag vet inte hur många som kommer försvinna. Jag kan inte svara på det just nu, vi får väl se lite grann och sätta oss ned de närmsta veckorna och se hur vi formerar oss för nästa år. Det har legat nere nu under slutspelet så vi tar det när det är dags för det, säger Stillman.

Tränarfrågan har varit hett omdebatterad under slutspelet och enligt uppgifter till Sportbladet kan Janne Karlsson vara på väg bort.

– Vi får sätta oss ned och utvärdera efter säsongen. Då gör vi det förutsättningslöst, då får vi se vad vi kommer fram till, säger klubbens ordförande Hans-Göran Frick om just Karlssons status.

Vad betyder årets fiasko för klubbens ekonomi?

– Det är klart det betyder mycket ekonomiskt men jag kan inte svara på hur mycket. Jag tror i alla fall inte vi behöver visa röda siffror men det är ju som du själv vet först i slutspelet som de riktiga tillskotten kommer i ekonomin.

”Gasa med förnuft”

Hur ser det ut med satsning för nästa år?

– Den frågan är lite tidigt ställd. Vi vet att produkten elitseriehockey inte är någon vinstmaskin, vi känner också av det kärvare läget även om vi inte är lika hårt drabbade som andra. Men det är inte alltid det bästa är att bromsa sig ur situationer, vi kanske får gasa men göra det med förnuft.

FAKTA

Spelarna som kan lämna HV

Adam Almqvist

Har kontrakt över två säsonger till men är draftad av Detroit Red Wings och kan plockas.

Pasi Puistola

Kontraktet går ut. Kan vara på väg till KHL efter fem säsonger i Jönköping.

Kris Beech

Kontraktet går ut. Ryktas vara på väg mot KHL.

Fredrik Bremberg

Har kontrakt även över nästa år men har hamnat i kylan i HV71 och kan mycket väl bryta kontraktet.

Andreas Falk

Kontraktet går ut och han kan vara på väg bort från klubben.

Martin Thörnberg

Vancouver Canucks träffade honom i samband med LG Hockey Games och Thörnberg har uttalat intresse för att ta chansen i NHL.

Simon Önerud

Kontraktet går ut och Önerud är på väg mot Ryssland. Om inte KHL så kan han vara aktuell för ryska andraligan.

Björn Forsgren