Han är hetaste valet som ny HV-tränare

Dahlén kan ta över efter sparkade Jan Karlsson

1 av 2 | Foto: Scanpix
Janne Karlsson.
HOCKEY

Jan Karlsson sparkades i går – och HV 71 har redan inlett jakten på hans ersättare.

Enligt Sportbladets källor är förre Frölundatränaren Ulf Dahlén, 44, det hetaste alternativet att ta över efter Karlsson.

– Om jag kommer att stå i HV:s bås nästa säsong? Inte vad jag vet i alla fall, meddelar Dahlén.

I går kom det väntade beskedet att Jan Karlsson sparkas från HV 71 trots ett år kvar på kontraktet. Slutspelsfiaskot, där HV 71 åkte ut mot AIK i fyra raka matcher, blev för mycket för klubbledningen. Enligt Sportbladets uppgifter var det spelarnas hårda kritik i den utvärdering som gjordes direkt efter säsongen som blev Jan Karlssons fall.

Att det fanns missnöje kände klubbledningen till, men när kritiken var så omfattande blev situationen till slut ohållbar.

Dahlén huvudspåret

Redan för ett par dagar sedan inleddes jakten på Karlssons ersättare.

Och enligt Sportbladets källor är Ulf Dahlén HV 71:s huvudspår som ny huvudtränare.

Dahlén spelade i Jönköpingsklubben under två säsonger i slutet av 1990-talet och har en bra relation med klubbens sportchef Fredrik Stillman.

Sportbladet har redan avslöjat att Ulf Dahlén i fredags träffade Stillman i Jönköping.

När Dahlén konfronterades med uppgifterna hävdade han att det bara handlade om två kompisar som tog en fika tillsammans.

– Vi tog att en kaffe när jag var i Jönköping med min dotter på basket. Det har vi gjort förr och det kommer vi att göra igen, berättar Dahlén.

Den förre Frölundatränaren förnekade då bestämt att han skulle vara aktuell som tränare för HV 71.

Har varit ledig i ett år

I går, efter att Jan Karlsson fått sparken, svarade Dahlén så här på frågan om han kommer att stå i HV:s bås kommande säsong?

– Inte vad jag vet i alla fall.

Ulf Dahlén har varit ledig från ishockeyn sedan han för ett år sedan fick sparken från Frölunda.

HV 71:s lagkapten Johan Davidsson vet vilken typ av tränare han vill ska ta över efter Jan Karlsson.

– Jag vill se en ledare som binder samman truppen och får truppen att dra åt samma håll. Sedan måste tränaren ständigt ligga på spelarna och påminna om spelsätt och taktik, det tycker jag är viktigt.

FAKTA

HV:s hetaste kandidater till tränarrollen:

ULF DAHLÉN, 44

Har gått arbetslös sedan han fick sparken av Frölunda. Känner både klubben och sportchefen Fredrik Stillman och är ett namn som skulle accepteras i Jönköping.

KENT JOHANSSON, 54

Guldtränare 2008 och var populär under sina två år i Jönköping. Är under kontrakt med Frölunda och frågan är om göteborgarna kan tänka sig att byta tränare igen. Och enligt uppgifter är Johansson inget hett namn i HV:s tränarjakt.

BENGT-ÅKE GUSTAFSSON, 53

Den förre förbundskaptenen är ledig efter att schweiziska Zürich inte velat förlänga kontraktet. Har både OS-guld och VM-guld på meritlistan som förbundskapten, men har varit borta från svensk klubbishockey i sex år.