”Med all er kärlek kommer Stefan för alltid att leva kvar”

Känslosamt när Stefan Livs tröja hissades i taket

HOCKEY

Stefan Livs tröja hissades i Kinnarps Arena.

Det blev en fin och känslosam hyllning där publiken hedrade sin favorit med en lång applåd.

– Med all er kärlek kommer Stefan för alltid att leva kvar, säger Stefans änka Anna Liv.

Det har nu gått fyra månader sedan den tragiska flygolyckan, då hela Lokomotiv Jaroslavls hockeylag miste livet. I Sverige utbröt landssorg då svenske målvakten Stefan Liv var en av de omkomna och i samband med elitseriepremiären hedrades Livs minne på samtliga arenor.

”En av de mest uppskattade”

I kväll uppfylldes Livs önskan att få sin tröja hissad i Kinnarps Arena.

– Kära publik och hockeyvänner. Att den här dagen skulle komma, när vi skulle få anledning att hylla Stefan och hissa hans tröja, det visste vi alla. Det vi inte visste var att den skulle komma så fort och att Stefan inte skulle kunna vara med, sa HV71:s ordförande Hans-Göran Frick på isen.

– Stefan är med sina 569 matcher i HV71-tröjan, sina 45 hållna nollor, sina tre SM-guld, ett SM-silver, sina 140 landskamper, två VM-brons, ett VM-silver, ett VM-guld och ett OS-guld en av våra allra största och mest framgångsrika spelare i HV71. Och en av de mest uppskattade.

”Alltid nummer ett”

Stefan Livs änka Anna Liv stod på isen med sönerna Herman, 5 år, och Harry, 3 år, i varsin hand. Magnus Carlsson – nära vän till Livs familj, pastor och HV:s fystränare – läste upp ett tal som Anna Liv har skrivit (läs hela talet nedan).

De tre spelare som redan har sin tröja hissad i Kinnarps — Fredrik Stillman, Stefan Örnskog och Per Gustafsson – hissade Livs tröja ihop med Stefans son Herman och Stefans bror Christian.

En drös med stjärnor, med Niklas Kronwall, Henrik Lundqvist, Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström i spetsen, hade intervjuats och alla samma budskap:

– Du kommer alltid vara nummer ett, Stefan!

FAKTA

ANNA LIVS TAL

”Att få sin tröja upphissad i taket tillsammans med HV71:s största hjältar var ett mål och en dröm som Stefan hade under sin karriär. Det innebär ett fint bevis på att han betytt så mycket för klubben, som betyder så mycket för honom.

Sedan önskade vi alla att den här dagen skulle komma om tio, kanske femton år, och att Stefan själv skulle få stå här nere och lyssna på jublet och ta emot era hyllningar. Men jag är helt säker på att Stefan är med oss i dag och att han är mycket stolt och hedrad. Troligtvis kommer han även att avsluta denna ceremoni med en bejublad segerdans.

Jag vill å Stefans vägnar tacka alla inom Hv71:s organisation, spelare som ledare, och er HV–fans för att ni stöttat och gett Stefan chansen att bli den målvakt han blev. Han skapade sig en hyllad och framgångsrik karriär, toppad med rekord, utmärkelse och medaljer. Och jag vill tacka Stefans mamma Anita för att han blev den fina, omtänksamma och ödmjuka människa som han blev. Han var en väldigt mycket omtyckt medmänniska, en älskad make och en underbar far.

Detta tillsammans gjorde att när Stefan var tvungen att lämna oss var det som en väldigt lycklig människa. Jag vill även för egen del passa på att tacka alla er inom HV71:s organisation och er fans för all värme och stöttning ni gett oss. Med all er kärlek kommer Stefan för alltid att leva kvar. Stefan lever även kvar i de två finaste gåvorna han gav mig, våra söner, Herman och Harry. Tröja nummer ett kommer aldrig att spelas i HV71 igen. Men jag har en känsla att det i framtiden kommer finnas matchtröjor med namnet Liv på ryggen.”

ARTIKELN HANDLAR OM