”Stefan fick den hyllning som han förtjänar”

Livs tröja upphissad i taket – hedrades av tusentals

1 av 2 | Foto: Foto: SCANPIX
Fredrik Stillman, Per Gustafsson och Stefan Örnskog tillsammans med Stefan Livs son Herman och Stefans bror Christian hissade upp tröja nr 1 i taket i Kinnarps Arena.
HOCKEY

JÖNKÖPING. Johan Davidsson trodde inte att han skulle gråta.

Att tiden läkt såren och saknaden efter bästa kompisen Stefan Liv.

– Men när jag stod där och tittade på bilderna från hans karriär, så började tårarna ändå att trilla. Även om såret kommer att läka, så kommer det att lämna ett ärr som aldrig försvinner, säger han.

När Stefan Livs nummer 1 åkte upp i taket blev han odödlig i Kinnarps arena.

Kulmen på en stillsam och värdig ceremoni, där en kavalkad av svenska hockeystjärnor hyllade den bortgångne målvakten och lagkamraten.

Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall från Detroit, i vars organisation Stefan Liv spelade en säsong i jakten på att uppfylla sin NHL-dröm.

Kärlekshyllning

Henrik Lundqvist som förpassade Liv till båsdörren de gånger de spelade ihop i Tre Kronor, men aldrig hörde ett ont ord eller uppfattade någon avundsjuka.

Och så änkan Anna Livs kärlekshyllning till sin älskade make, som lästes upp av pingstpastorn och fystränaren Magnus Carlsson.

Ett tal som avslutades med ett tack till HV 71:s organisation och lagets fans.

”Med all er kärklek kommer Stefan för alltid att leva kvar. Stefan lever även i de två finaste gåvor han gav mig, våra söner

Herman och Harry. Tröja nr 1 kommer aldrig att spela i HV igen, men jag har en känsla av att det i framtiden kommer att finnas matchtröjor med namnet Liv på ryggen.”

Lilla Herman var också med på isen och hjälpte till, då de tidigare HV-legendarerna Stefan Örnskog, Fredrik Stillman och Per Gustafsson hjälptes åt att hissa den fjärde HV-spelaren genom tiderna som hyllats på samma vis.

HV:s lagkapten Johan Davidsson tyckte det var en värdig avslutning på den sorg som drabbade Jönköping och hela hockey-Sverige när ryska KHL-laget Lokomotiv utplånades i den hemska flygolyckan i höstas.

– Ja, Stefan fick den hyllning han förtjänar, säger Davidsson.

”Synd”

Att HV 71 sedan gick ut och förlorade mot jumbolaget Timrå får väl ses som en effekt av det sista avskedet, även om ingen ville erkänna det efteråt.

– Nej, jag tyckte ändå vi fick den tid vi behövde för att koncentrera oss på matchen och vi började bra. Det kändes inte som det påverkade oss negativt, säger Davidsson.

Men HV 71 stod inte alls att känna igen och blev stundtals utspelade av Timrå, när medelpadingarna tog över matchen efter Max Fribergs kvittering till 2–2 efter 7.30 i andra perioden.

De blev till och med utbuade av hemmapubliken långa stunder, något som är oerhört sällsynt i Kinnarps arena. Tränaren Ulf Dahlén var besviken över hur laget spelade.

– Ja, det är synd att vi inte kan göra en bättre match efter den här ceremonin. Jag vet att det var mycket känslor, men jag vet inte hur mycket det påverkade laget.

FAKTA

Änkan Annas känslosamma tal och tack till HV 71:s fans

”Att få sin tröja upphissad i taket tillsammans med HV71:s största hjältar var ett mål och en dröm som Stefan hade under sin karriär. Det innebär ett fint bevis på att han betytt så mycket för klubben, som betyder så mycket för honom.

Sedan önskade vi alla att den här dagen skulle komma om tio, kanske femton år, och att Stefan själv skulle få stå här nere och lyssna på jublet och ta emot era hyllningar. Men jag är helt säker på att Stefan är med oss i dag och att han är mycket stolt och hedrad. Troligtvis kommer han även att avsluta denna ceremoni med en bejublad segerdans.

Jag vill å Stefans vägnar tacka alla inom Hv71:s organisation, spelare som ledare, och er HV–fans för att ni stöttat och gett Stefan chansen att bli den målvakt han blev. Han skapade sig en hyllad och framgångsrik karriär, toppad med rekord, utmärkelse och medaljer. Och jag vill tacka Stefans mamma Anita för att han blev den fina, omtänksamma och ödmjuka människa som han blev. Han var en väldigt mycket omtyckt medmänniska, en älskad make och en underbar far.

Detta tillsammans gjorde att när Stefan var tvungen att lämna oss var det som en väldigt lycklig människa. Jag vill även för egen del passa på att tacka alla er inom HV71:s organisation och er fans för all värme och stöttning ni gett oss. Med all er kärlek kommer Stefan för alltid att leva kvar. Stefan lever även kvar i de två finaste gåvorna han gav mig, våra söner, Herman och Harry. Tröja nummer ett kommer aldrig att spelas i HV71 igen. Men jag har en känsla att det i framtiden kommer finnas matchtröjor med namnet Liv på ryggen.”

- Anna Liv

(uppläst av HV 71:s fystränare Magnus Carlsson)