”På en skala ett till tio var det en tia”

Återvändaren David Petrasek hjälte mot Brynäs

HOCKEY

Normalt brukar powerplay vara Brynäs segervapen. Men i lördagens match mot HV71 blev det ingen utdelning trots många försök.

I stället avgjorde HV71 i numerärt överläge i förlängningen när hemvändaren David Petrasek sköt 2–1.

– På en skala ett till tio var det en tia. Det känns helt fantastiskt, säger han till Canal plus.

Brynäs är elitseriens klart bästa lag i powerplay. Laget har gjort mål i över 25 procent av sina numerära överlägen denna säsong.

Mot Modo i torsdags blev det fyra mål i powerplay, och även mot HV71 syntes det att självförtroendet var stort när Brynäs fick spela med en man mer.

HV71 drabbades av många utvisningar, något som tränaren Ulf Dahlén hade synpunkter på efter matchen.

– Jag är väldigt frustrerad över bedömningsnivån, det var inte samma regelbok för båda lagen. I tredje perioden hade vi åtta utvisningsminuter medan Brynäs inte hade någon, sade Dahlén.

"En bragd"

Men HV71 spelade helt rätt i boxplay, med bra rörelse och disciplinerad markering.

Brynäs fick spela både fem mot fyra och fem mot tre, men skapade inte särskilt många riktigt farliga lägen.

– Det är en bragd att ta två poäng när man får spela så mycket mot elitseriens bästa powerplay, sade Ulf Dahlén.

Närmast ett Brynäsmål kändes det när HV71:s Jesse Joensuu drabbades av fyra minuters utvisning efter 16.44 av tredje perioden vid ställningen 1–1. Stenhårt jobb av HV71 gjorde dock att Brynäs aldrig kunde etablera något riktigt tryck för ett segermål.

– Alla var med till hundra procent när pucken släpptes. Vi har tittat på sekvenser från Brynäs powerplay i tidigare matcher, så vi visste hur vi skulle försvara oss, sade HV-målvakten Daniel Larsson.

Strålande Larsson

Totalt vann Brynäs skotten med 41–35, och tre poäng till Gävlelaget hade inte varit orättvist. Men Larsson i HV-målet var strålande och räddade sitt lag kvar i matchen.

– Försvarsspelet var riktigt bra, en riktig krigarinsats. Och för egen del var det en av mina bästa matcher för säsongen, konstaterade Larsson.

I förlängningen ordnade David Petrasek bonuspoängen till HV71 när Jönköpingslaget fick chansen i numerärt överläge. Petrasek pricksköt 2–1 från nära håll.

– Jag missade ett liknande läge tidigare i matchen, så jag hade bestämt mig för att ta det lite lugnare om jag fick en chans till, sade Petrasek.

Målet var HV-backens första efter återkomsten från Ryssland.

– Det var fruktansvärt skönt att se pucken gå in. Och det gav två grymt viktiga poäng nu när vi slåss om placeringar inför slutspelet, konstaterade han.

FAKTA

HV 71–Brynäs 2–1 (0–0, 1–1, 0–0, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (9.04) Tommy Kristiansen (Patrik Carlsson, Jason Krog), 1–1 (14.51) Jakob Silfverberg (Mattias Ekholm).

Fjärde perioden: 2–1 (3:22) David Petrasek (Andreas Falk, Johan Davidsson) spel fem mot fyra.

Skott: 35–41 (12–9, 8–17, 11–13, 4–2).

Utv, HV 71: 10x2 min. Brynäs: 7x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping, Christoffer Karlsson, Vadstena.

Publik: 7 000.