Sundh: ”Det sista jag minns är att jag...”

Talar ut om den otäcka smällen

HOCKEY

Två dygn efter att ha legat medvetslös på isen i en dryg kvart berättar nu HV71:s forward Oscar Sundh för första gången om den otäcka smällen.

– Jag är lite tung i huvudet och kroppen, men efter omständigheterna mår jag helt okej, säger han till klubbens hemsida.

Det var i tisdagens match borta mot Luleå som 25-årige Oscar Sundh drabbades av en kraftig hjärnskakning efter att ha slagit huvudet i både sargen och isen.

Oscar Sundh låg medvetslös på isen i en dryg kvart innan han fördes med ilfart till Sunderby sjukhus. Sundh vaknade upp på sjukhuset och efter flera undersökningar kunde läkarna konstatera att det rörde sig om en kraftig hjärnskakning.

På torsdagen lämnade Oscar Sundh sjukhuset och flög ned till Bromma. Där hämtades han upp av sportchefen Fredrik Stillman för vidare färd i bil till Jönköping.

Minns att han jagade pucken

Oscar Sundh säger att han inte minns något av själva smällen.

– Jag kommer väl ihåg den första och andra perioden av matchen, samt att vi fick någon utvisning i tredje. Det sista jag kommer ihåg är att jag skulle jaga ikapp pucken, men efter rödlinjen har jag inget minne. Nästa sak jag minns är att jag vaknar upp på sjukhuset med dropp och syrgas. Jag minns inget från ambulansen eller att jag pratade med ”Frostis” (sjukgymnasten Andreas Frostemark) eller Luleås läkare i ambulansen, berättar han för HV71:s hemsida.

På sjukhuset fick Sundh besök av sina föräldrar, även tidigare lagkamrater i Luleå hälsade på.

– Jag har verkligen känt stödet från både fans och spelare. Det värmer mycket, säger Sundh.

”Några dagars vila”

Det är fortfarande oklart hur länge Oscar Sundh kommer vara borta från ishockeyn. Men Luleås läkare Yelverton Tegner, som även är professor i hälsovetenskap, är överaskad över hur snabbt Sundh återhämtat sig efter smällen och nu väntas Sundh få gå igenom sex steg, den så kallade hjärntrappan, innan han kan spela ishockey igen.

– Jag ska träffa vår läkare ikväll och sedan blir det nog några dagars vila.

Matchen mot Luleå som avbröts i samband med händelsen kommer att spelas färdigt den 27 november, då de båda lagen möts i Luleå igen.