Jämtin lämnar LHC – återvänder till HV

Foto: BILDBYRÅN
Andreas Jämtin.
HOCKEY

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Bomben i Hockeysverige: Forwarden Andreas Jämtin, 29, lämnar Linköping för HV71.

Enligt LHC är det på grund av ”personliga skäl”.

– Mina beslut grundar sig helt och hållet i min egen utveckling för att nå framgångar med den klubb jag representerar, säger Jämtin till HV71:s hemsida.

Foto: JOHANNES HÄGGLUND
Andreas Jämtin på plats i Kinnarps arena under HV 71-Luleå.

Andreas Jämtin lämnade just HV71 efter guldet säsongen 2007/2008, men efter en kort sejour i AHL och ECHL återvände han till Sverige och skrev på för Linköping.

Strax före HV71:s hemmamatch mot Luleå igår, kom beskedet att Jämtin återvänder till HV71. Han lämnar LHC med omedelbar verkan.

– Vi har gått med på hans (Jämtins) önskemål om att lämna Linköping. Däremot förstår jag att många har synpunkter på att vi låter honom gå till just HV 71, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber till Sportbladet.
– Men Andreas har bett om att få gå till HV 71 och vi har tillgodosett det. Vi tycker inte att det är modernt att ställa krav på spelare om vilket lag han får gå till.
Hur känner du just nu?
– Jag hoppas att det blir bra för alla parter. Jag vill så gärna att det ska gå bra för LHC samtidigt som jag önskar Andreas all lycka i framtiden.

”Har många fina minnen”

Till Linköpings hemsida säger Jämtin:

– Jag har haft fyra fantastiska år i LHC, blivit en bättre spelare och spelat med Tre Kronor. Men nu har vi kommit fram till det här beslutet. Jag förstår att det är känsligt att lämna men jag vill tacka LHC:s supportrar och föreningen för det stöd jag har fått i LHC, säger Jämtin till LHC:s hemsida.

Till HV71:s hemsida säger Jämtin:

– Det ska bli fantastiskt roligt och en härlig utmaning. Jag har många fina minnen med HV71 och har både spelat och vunnit med en hel del spelare i laget. Därför känns det extra kul att vara en del av den gruppen.

– Det är alltid bra stämning i Jönköping och mycket folk på matcherna. Självklart känns det bra att komma tillbaka och få HV-supportrarna på sin sida igen.

– Det här känns som ett bra steg i karriären eftersom jag känner att jag fortfarande kan utvecklas och bidra till nya framgångar för HV71. Mina beslut grundar sig helt och hållet i min egen utveckling för att nå framgångar med den klubb jag representerar. Jag tar aldrig beslut i syfte att såra supportrarna. Det är en stor morot för mig att få miljöombyten för att hela tiden prestera bättre.

I C More dementerar Jämtin att beslutet att lämna LHC beror på en schism med tränaren Roger Melin:

– Roger har gjort ett strålande jobb i LHC. Han är en fantastisk person, så om någon tror att det är någon slags schism där så... Det är det absolut inte, säger Jämtin.

– Det är inga större hokus pokus, krusiduller eller schismer. Jag känner själv att jag behöver ett miljöombyte för att nå en högre nivå i min egen prestation ute på isen. Jag känner själv att jag skulle kunna spela bättre.

Spelar inte mot LHC

Jämtins kontrakt med HV gäller resten av den här säsongen plus ytterligare två säsonger.

– I går fick vi ett erbjudande om att han ville komma tillbaka och då var det lätt att svara ja, säger HV:s sportchef Fredrik Stillman till Sportbladet.

Hur har ni löst det ekonomiskt?

– Vi har haft en öppen plats hela säsongen och nu fyller vi den med honom.

Vad betyder han för laget?

– Han kommer att betyda mycket med sitt sätt att spela. Han är en rivig spelare som kan vända matcher på egen hand. Han bidrar med fart, energi och kraft.

För HV:s hemsida berättar Stillman att Jämtins möte med LHC får vänta:

– Andreas har vilat de två senaste matcherna då han haft ont i foten, men kan eventuellt debutera på lördag mot Modo. Däremot kommer han inte spela på tisdag mot LHC, eftersom det var ett önskemål från Linköping. Och den överenskommelsen gäller enbart den omgången.

Jämtin var på plats i Kinnarps Arnea i går och såg mötet med Luleå.