”Nio av tio fans är positiva till Jämtin”

Andreas Jämtin hatades av HV-publiken för fyra år sedan – nu är han förlåten

HOCKEY

Hatad av HV-fansen för fyra år sedan.

Men när Andreas Jämtin, 29, nu återvänder har vinden vänt.

– Jag lyssnade med medlemmarna under matchen i går och vill påstå att nio av tio är positiva, säger Niclas Olofsson, ordförande i supporterföreningen North Bank Supporters.

Foto: TORD WESTLUND
Andreas Jämtin.

Andreas Jämtin spelade i HV71 i fem säsonger mellan åren 2003 och 2008 och vann två SM-guld.

Men när han återvände efter en kortare sejour i Nordamerika föll valet på Linköping i stället för HV71, vilket gjorde hans tidigare fans galna.

När Jämtin gästade Kinnarps i LHC-tröjan i december 2008 möttes han av följande banderoller:

”Du svek oss Adde”.

Och:

”Vi kunde kommit ihåg dig för gulden, men ditt svek är allt vi kommer att minnas”.

Klacken skanderade ”Du har sålt dig som en hora” och ”Skit i matchen, spöa Jämtin” för att få LHC-spelaren ur balans.

”Det var mycket besvikelse”

Men nu – efter att Jämtin skrivit på för HV – är allt gammalt groll glömt, menar Niclas Olofsson, ordförande i supporterföreningen North Bank Supporters.

– Jag lyssnade med medlemmarna under matchen i går och vill påstå att nio av tio är positiva. Sedan finns det de som aldrig är nöjda. Vi får en energispelare och tar energi från Linköping, energi som förs över till HV, säger han.

Niclas Olofsson har varit ordförande sedan i maj, men har tidigare suttit i supporterföreningens styrelse.

– Det var mycket besvikelse för fyra år sedan när han inte kom tillbaka till oss. Men man ska samtidigt vara medveten om varför han inte kom tillbaka, beslutet låg inte enbart i hans händer. Jag tror att det ligger en del i vilket erbjudande han fick, säger Olofsson som hävdar att han inte vet vem som stod bakom banderollerna.

– Såna spontana initiativ är inget vi sanktionerar. Om de sedan får vara uppe eller inte är HV:s ansvar. Jag vet inte var banderollerna kom ifrån.

”Han är vårt svin”

Vilket mottagande får Jämtin i hemmadebuten?

– Vi får se hur mottagandet blir. Är det så positivt som låter när man går runt och lyssnar, då vill jag påstå att han kommer få ett mottagande som visar att han är välkommen.

– Första matchen kommer det nog skrikas svin också, men i positiv bemärkelse, att han är vårt svin. Jag får ge kredd till Jämtin för att han aldrig har triggat mot oss supportrar under tiden i LHC.

Är det läge för er att be om ursäkt till Jämtin?

– Nja, det är väl ”part of the game” också. Jag tror att han kan ta det. Han har ju sagt att det ska bli härligt att komma tillbaka och få känna stödet av HV:s supportrar.

– Har du haft en spelare som har tillhört laget, men sedan inte blir kvar kan det bli hårda ord. Men så länge det kan stanna vid vissa typer av kommentarer så... Men ursäkt? Nja.

ARTIKELN HANDLAR OM