Han är #1 i Sverige...

10 frågor till...

HOCKEY

Gustaf Wesslau 27, Målvakt, HV 71

1 Du är utsedd till månades spelare av Sportbladet. Håller du med?

– Det känns som jag ska vara med i snacket i alla fall. Jag är ändå obesegrad. Samtidigt har Pär Arlbrandt gått som tåget, Carl Söderberg är giftig och i vårt lag finns också kandidater. Men hedrande att få utmärkelsen.

2 Nämn tre anledningar till att det gått så bra i år?

– Hårt jobb och där är det en massa underkategorier. Gemenskapen – den sociala biten i HV. Det klickar bra utanför isen med alla människor runt och i laget. Jag och flickvännen trivs i Jönköping. Sedan är självförtroendet en viktig bit. Självförtroendet är egentligen bara nummer ett. Då spelar man på bara utan att tänka.

3 14 rakar segrar, minns du när du förlorade senast?

– Ja, straffar mot Rögle på försäsongen, men det räknas inte. Sist jag förlorade var mot Leksand borta i kvalserien (med Djurgården) – degradering som grädde på moset. Det är ett halvår sen och det är hemskt när man tänker på det.

4 Hur lång tid tog det att smälta?

– Jag kan inte säga att jag har smält det än. Det är en anrik förening och man vill inte ha på sitt cv att spela ner dem i allsvenskan. Man tycker synd om fansen och så vidare. Man ger fan i tänka på det.

5 Hur kom det sig att det blev HV till slut?

– Jag avvaktade hela kvalserien. Vi hade ändå två matcher till och ville greppa sista halmstrået om Timrå skulle konka eller något. Sedan gick mitt kontrakt ut och jag tittade över alternativen. Sedan kom HV med ett intressant förslag. Jag hade på agendan att vinna ett SM-guld och det är det vi går för.

6 Efter att Nicklas Jensen gjort två mål på dig när ni vunnit med 5–3 mot AIK skrev du: ”Danskjävel! #85%” på twitter. Är statistiken viktig för dig?

– Haha, det var en rolig grej för vi vann matchen. Men det har man lärt sig från förra året. Då hade jag ganska bra räddningsprocent men inga vinster. Vinster är det som räknas i slutändan. Man vill vara en vinnare. Jag tar gärna en 85-procentare och vinner. Men när man var yngre kollade man bara statistiken.

7 Hur ser du på att spela i landslaget igen?

– Det ser jag fram emot. Jag har lite revansch att utkräva på mig själv. Jag spelade inte alls bra förra året de två matcher jag fick chansen. Jag spelade mot Tjeckien och Ryssland och kom hem med svansen mellan benen. Jag var inte alls bra.

8 Jag vet att du att blev irriterad när du var sjuk två dagar förra veckan. Berätta varför.

– Ja,det stör mig lite. Jag hade två sjukdagar i Springfield för två år sedan, sedan ingen i Djurgården i fjol. Sedan åkte jag på en kråka i näsan för några dagar sedan. Jag vill ha ett sånt där iron man-plakat i slutet av säsongen, att man har hundra procents närvaro. Det sätter jag lite prestige i.

9 Hur gör du för att hålla dig frisk?

– Jag kör McDonaldsdieten. Men den verkar inte funka. Jag får byta ut lökringarna mot mini-morötter (skratt). Nä, men jag och min flickvän lagar mycket god mat. Jag äter ganska varierat. Sedan käkar jag ganska mycket frukt och grönsaker. Jag vet inte om det har något med det att göra.

10 Jonas Gunnarsson har tre förluster på tre matcher. Hur gör du för att stötta honom?

– Det är tillfälligheter. Surt för honom, men han har spelat bra. Mot Luleå släpper han ett mål och vi förlorar ändå. Han kommer att få sina vinster. Han pushar mig varje dag så jag inte ligger på latsidan och tror att jag är någon försteslips. Slappnar jag av är jag ute i kylan snabbt kan jag lova dig.

De var också nominerade i oktober

Oscar Fantenberg 21, back, HV 71

Bud Holloway 24, forward, Skellefteå

Mattias Janmark-Nylén

19, forward, AIK

Oscar Lindberg

21, forward, Skellefteå

Månadens spelare är ett nytt pris som Sportbladet delar ut varje månad. Vinnare är den som juryn – och ni läsare via en omröstning på Sportbladet.se – tycker har varit mest framträdande under den gångna månaden. I juryn sitter Sportbladets hockeyexperter Tomas Ros, Mats Wennerholm, Johan Garpenlöv och Hans ‧Abrahamsson.