NHL-tränare bakom Wesslaus succé

Välmeriterade Corey Hirsch drillade Wesslau i somras: ”Lärorikt”

Foto: PIC-AGENCY
SPECIALTRÄNING Gustaf Wesslau ligger sexa i elitseriens målvaktsstatisk med en räddningsprocent på 93,22. En av anledningarna till HV-målvaktens lyft är den tidigare kanadensiska landslagsstjärnan Corey Hirsch, som tränade Wesslau tidigare i somras.
HOCKEY

JÖNKÖPING. Corey Hirsch har över 100 NHL-matcher på meritlistan och 1994 spelade han OS med ­Kanada.

I somras hjälpte St ­Louis målvaktstränare HV 71 under en vecka.

– Att lyssna på honom är lärorikt, många småtips, säger Gustaf ­Wesslau, som har gjort succé i år.

I somras tog HV 71 hjälp från andra sidan Atlanten. St Louis Blues målvaktstränare Corey Hirsch, som spelade med HV:s tränare Ulf Dahlén i Dallas, var på besök under en vecka och drillade klubbens målvakter.

”Kom med småtips”

– Roligt att träffa Corey. Jag spelade med honom 2005/06 när vi gick upp med Malmö. Han har mycket erfarenhet, säger Wesslau.

Corey Hirsch, som i Sverige kanske är mest känd för att han släppte in Peter Forsbergs straff i OS-finalen 1994, har bland annat spelat i Vancouver Canucks och Dallas Stars.

– Han kom med småtips, men sedan är det andra vinklar i NHL än här. Det blir lite annorlunda målvaktsteknik, men att bara lyssna på honom, och se vad han har för övningar, är lärorikt.

Var det något speciellt han lärde dig?

– Fotarbetet i målgården, spelet runt målet med klubban bland annat. Det är många små detaljer som man själv inte tänker på, säger Wesslau.

”Har tre år för HV”

– Men han la sig inte i för mycket. Samtidigt var han kanske mest här för att vår målvaktstränare William Rahm skulle få ett litet utbyte. Det var kul, och kanske blir det en årlig grej av det. De vill väl ha koll på elitserien eftersom det kommer många talangfulla spelare härifrån. Ett sätt att bygga broar, säger Wesslau.

Hur ser du själv på att spela i NHL i framtiden?

– Jag ser väl ingenting på det för tillfället. Jag har tre år för HV.

– Du får bara klyschor av mig (skratt). Än har det inte gått särskilt länge och det här gör ingen säsong. När det blir snack om NHL handlar det mer om våren. Vad du gör på hösten spelar ingen roll.

Två punkter Hirsch tryckte på under veckan i Jönköping (Wesslau förklarar)

Fotarbete i målgården:

”Jag ska måla upp scenarion. Jag står vid ena stolpen och det kommer ett pass mot mitten och jag ska ut och möta skytten. Då är det viktigt att komma ut och få ett stopp och komma i ordning så du inte har farten framåt när skottet kommer. Då har du dålig balans. I Sverige strävar vi ofta efter att komma till målgårdskanten och få ett stopp där.

Men Corey menar mer att man ska anpassa dig efter situationen. Hinner du till målgårslinjen är det jättebra, men hinner du bara halva målgården – få ett stopp där i stället, för stoppet är det viktiga. Du vill komma samlad till situationen.”

Spelet med klubban

”Jag spelade en säsong där borta och där är målvakterna duktiga med klubban och mer delaktiga i spelet. Det handlar om att vrida upp snabbt. För där är du som en libero, en extra back. Här blir det inte samma sak eftersom du har så mycket tid på dig. Du stoppar mest bara pucken. När Corey var här nötte vi några övningar med klubban ändå.

Mycket vända upp snabbt och sedan hitta en passning.”

FAKTA

Det här är Corey Hirsch

Ålder: 40. Gör: Målvaktstränare i St Louis Blues.

Har representerat Vancouver Canucks, Washington Capitals och Dallas Stars i NHL.

Har gjort över 100 matcher i NHL.

Vaktade Kanadas mål under OS 1994 i Lillehammer. Blev tvåa efter att ha förlorat finalen mot Sverige på straffar.

Vann VM-brons 1994.

Utsedd till AHL:s bäste målvakt 1992/93.

Gjorde fem matcher med Timrå under grundserien 2003/04.

Stod sju matcher i slutspelet.

Hade bäst räddningsprocent i allsvenskan 2005/06 när Malmö gick upp i elitserien.

ARTIKELN HANDLAR OM