”Kommer alltid vara djurgårdare – men de var inte ärliga”

Nilson om det bittra uppbrottet – och stämningen

Foto: ULF HÖJER
Marcus Nilson, 36, stannar i HV 71.
HOCKEY

Då – lagkapten för Djurgården och en av de som spelade ur mesta mästarna ur elitserien.

I dag – poängkung för HV 71 och en av de hetaste spelarna i serien.

Nu talar Marcus Nilson, 34, ut om kaoset med Djurgården, drömmen om att vinna ett mästerskap och framtidsplanerna.

– Jag kommer alltid vara djurgårdare och det som hände förra säsongen stör mig så in i helvete, säger forwardsstjärnan.

Det finns ingen som undgått det bittra och trista uppbrottet mellan Marcus Nilson och Djurgården. En skilsmässa som slutat med en stämning till arbetsdomstolen där 1,2 miljoner kronor står på spel för Nilson, ett hårt slag för nu degraderade och hårt ekonomiskt pressade Djurgården.

Men Nilson står på sig.

Han kommer inte vika ned sig och är segervis.

Vi träffar honom i Kinnarps Arena, Nilsons nya hemmaplan och nu är han en av de bättre i HV71. Det är dagen efter att HV 71 vunnit toppmötet mot Skellefteå med 2–1 och Nilson svarat för ett konstnummer och gjort 1–0, hans elfte mål för säsongen.

– Jag trivs i HV 71 och vi spelar bra nu. För min egen del brukar jag alltid spela bättre andra hälften av säsongen och det är bara att hoppas att det bli så även nu, ­säger han.

Lunchen kommer in.

Nilson äter fisk och samtalet studsar snabbt tillbaka till Djurgården igen.

– Vi räckte inte till och vi skulle ha gjort förändringar tidigare. Snöbollen började rulla och vi fick inte stopp på den, säger han.

Han är besviken på Djurgården. Det märks lång väg och det är en stor tagg i honom.

– Jag är djurgårdare och kommer alltid vara det. Men de var inte ärliga mot mig och det har inte skött sina åtaganden.

Två miljoner på spel

Just nu pågår en process, en kontraktstvist, mellan Nilson och Djurgården och totalt står cirka två miljoner kronor på spel.

– Jag kommer få rätt. Jag är helt övertygad om det.

Han berättar att han håller kontakten med flera i laget och lider med att Djurgården har det tufft i allsvenskan.

– Djurgården ska vara i elitserien. Något saknas när de inte är med och jag kan tänka mig att spela för Djurgården i framtiden igen, trots det som hänt.

Många lyfte på ögonbrynen när HV 71 värvade en 34-åring från Stockholm. En 34-åring som hade -9 i plus/minus i elitserien förra säsongen.

– Nilson är en taggig spelare som har hungern att vinna kvar. Därför tog vi honom och ålder har jag aldrig brytt mig om. Jag är mycket nöjd med värvningen och hans poängskörd i år har visat vilken bra kompetens som han besitter, hyllar HV 71:s sportchef Fredrik Stillman.

”Roligare att spela nu”

Hittills har Marcus Nilson gjort 21 poäng i elitserien och är topp tio i poängligan. Han har även gjort fyra matchavgörande mål och är med den noteringen bäst i elitserien.

– Jag tycker inte att jag är bättre än i fjol. Jag hade en annorlunda säsong i fjol när det mesta handlade om att min kedja i Djurgården skulle avgöra. Och gjorde vi inte det så förlorade Djurgården. I HV är jag en i ett kollektiv där många kedjor producerar. Som individ kanske jag upplevs som bättre, men det är för att hela laget är bra, säger han och fortsätter.

– Sedan är det roligare att spela nu än i vintras eller i våras. Nu leder vi serien och med Djurgården var det nästan hela tiden kris och mycket negativt.

Det finns få större artiklar, eller intervjuer, om Nilson som inte berör faktumet att han snubblat väldigt många gånger på mållinjen till ett mästerskap.

Inga guld. Men väl SM-silver, VM-silver, JVM-silver, final i KHL och final i NHL.

– Det är speciellt att gå långt i ett slutspel och jag är otroligt sugen att gå hela vägen med HV 71. Men samtliga åtta lag som tar sig till slutspel har chansen i vår. HV 71 har ett bra lag, men en drivkraft i gruppen som jag inte sett tidigare i något annat lag. Vi har definitivt chansen att gå hela vägen, säger Nilson och hoppas att han slutas kallas Mr ­Silver efter SM-finalen i vår.

”Stockholm är hem för mig”

Han är en av flera stockholmare i Jönköpingslaget och han trivs att bo i en mindre ort. Han har tidigare spelat i större orter som Stockholm, Calgary, Ft Lauderdale och Yaroslavl. Närheten och enkel­heten lockar honom.

– Det tar sju minuter att åka till hallen och ska man köpa en kabel på Mediamarkt är det smidigt. Men Stockholm är hem för mig och jag kommer återvända dit.

Han har spelat in miljoner kronor som hockeyspelare. Men framtidsmålet är redan satt. Han kommer flytta tillbaka till Bålsta och byta hockeyklubban mot spaden. Han är redan involverad i familjeföretaget som anlägger trädgårdar, uppfarter och löser VA-frågor.

– Jag och brorsan har redan pratat ihop oss. Vi har lite på gång, säger Nilson.

Började med kontraktstvist

Maj 2012

Efter degraderingen kallar Djurgården till möte med nyckelspelarna Jimmie Ölvestad, Christian Eklund, Daniel Tjärnqvist, Kristofer Ottosson och Marcus Nilson. De vill att spelarna ska stanna i laget, men halvera sin lön. Ölvestad och Eklund kommer snabbt överens med Djurgården. Ottosson får först sparken från Djurgården, men när sedan fansen samlar in pengar blir han kvar. Tjärnqvist lämnar för Tyskland. Nilson hävdar att han har gällande kontrakt till 2014.

Inför barmarksträningen i maj fick Marcus Nilson besked av Djurgården att han inte fick barmarksträna med laget. Hans passerkort stängdes även av till Hovet.

11 juni 2012

Nilson lämnar Djurgården och förhandlar med både Modo som HV 71, han väljer till slut det sistnämnda laget efter att aldrig fått något kontraktsförslag av Djurgården.

7 nov 2012

Nilson stämmer, via fackförbundet Unionen, Djurgården för kontraktsbrott. Unionen yrkar att Djurgården ska betala skadestånd 41 000 kronor i månaden från 1 maj 2012 till 30 april 2014 samt allmänt skadestånd för brott om lagen mot anställningsskydd (LAS) på sammanlagt 180 000 kronor. Totalt handlar stämningen om nästan 1,2 miljoner kronor.

Sedan tidigare har Nilson ett krav på Djurgården på 800 000 kronor för en välvilja från Nilson att låna ut nämnt belopp till Djurgården under Nilsons första kontraktsår.

26 nov 2012

Marcus Nilson är het i elitserien och är HV71s bäste poänggörare. Han väljer också att tala ut i Aftonbladet om cirkusen med Djurgården och framgången i elitserien.

ARTIKELN HANDLAR OM