LHC i förarsätet – efter straffdrama

1 av 3 | Foto: PIC-AGENCY
HOCKEY

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Straffen var kontroversiell – och blev helt avgörande. 

Mattias Weinhandl revs ner av Andreas Jämtin, och Pär Arlbrandt kunde avgöra för Linköping i slutspelets första sudden death.

Efteråt skällde HV71:s assisterande tränare Fredrik Olausson ut såväl domarduon som domarkontrollanten.

”Vi ska ta oss vidare. Utan hjälp av de här jävla pissdomarna!”, skriver backen Mattias Karlsson på Twitter.

HV71 hade inte domsluten på sin sida i det tredje, heta kvartsfinalmötet med Linköping.

Jönköpingsklubben ledde med 4–3 inför den tredje perioden, då Niklas Hävelid slog sönder Jason Krogs klubba, LHC ställde om och Lee Goren satte 4–4 i numerärt underläge.

Matchen gick till förlängning, slutspelets första, där Mattias Weinhandl kom helt fri med Gustaf Wesslau i HV-kassen. Andreas Jämtin – som fick matchstraff i fredags och bad om ursäkt till laget i går – jagade och jagade, och störde Weinhandl så pass mycket att avslutet blev en enkel match för Wesslau.

Men domaren Marcus Vinnerborg valde att döma straff, till hemmaspelarnas stora förtret, och Pär Arlbrandt var hur kylig som helst när han satte avgörandet mellan benen på HV-keepern.

– Han (Wesslau) har två svagheter, mellan benen och plocken. Det är han väldigt dålig på, säger matchhjälten till C More efter suddensegern.

– Vi får så otroligt mycket energi av det här, och vi kommer att köra över dem hemma i Linköping nu.

”Han tappar kontrollen”

Bland C Mores experter rådde det delade meningar om straffen var korrekt eller inte.

– För mig är det solklart att det ska vara straff, sa Niklas Wikegård, men fick direkt mothugg av Arto Blomsten.

– Först och främst, bytet är horribelt av HV71 och det är det som skapar hela situationen. Men jag tycker att Weinhandl tappar kontrollen på pucken tidigt och får den väldigt nära sina fötter. Så när förseelsen kommer har han inte målchansen kvar egentligen. Den (pucken) sitter vid fötterna när han blir omkullvräkt.

– Niklas, hade du tillhört HV71 nu hade du varit inne på isen för den här grejen. Det kan jag säga.

HV-backen Mattias Karlsson uttrycker sin irritation på Twitter:

”Vi ska ta oss vidare. Utan hjälp av de här jävla pissdomarna!”

HV71:s assisterande tränare Fredrik Olausson var ursinnig och sökte upp domarduon (Vinnerborg och Morgan Johansson) och domarkontrollanten Conny Ekenberg efter matchen, vilket man kan se på bilderna här ovanför. Även huvudtränaren Ulf Dahlén kände att laget förfördelades.

– Jag klagar inte på domarna, men vi straffas väldigt hårt av vissa domslut. För alldeles innan straffen är det en crosschecking på Patrik Carlsson, klubban går av på hans rygg, men den släpper domarna. Sedan blir det straff åt andra hållet, säger Dahlén till Sportbladet.

”Bet oss hårt i ansiktet”

– Sedan är det en situation där Rhett Rakhshani blir utvisad när han slår på klubban. Sedan händer samma sak igen men betydligt rejälare innan 4–4-målet. Då slår en Linköpingsspelare av klubban på Krog. Den friar man och sedan gör LHC mål i anfallet efter. Vi har lite missflyt i dag. Domsluten bet oss hårt i ansiktet.

Hur ser du på själva straffsituationen?

– Det är säkert straff. Den har jag inte tittat på.

Vi har några bilder bilder där ni är arga på domarna när ni går av isen.

– Det är mer att jag är frustrerad att vi blir hårt straffade. Det blev ett betydligt större straff på Rakhshani än när man slår av en klubba. Rakhshani åker ut, men det gör inte LHC-spelaren som slashade Jason Krog och sedan gör de 4–4. Sedan crosscheckingen på Patrik Carlsson innan straffsituation. Tar man den blir det aldrig straff...

När Sportbladet pratar med domarkontrollanten Conny Ekenberg om Olaussons ”hårtork” säger han:

– Jag har inte så många kommentarer om det. Jag och Uffe Dahlén har pratat ut om det och är klara med det. Det blir ingen anmälan, vi har löst det.

Linköping leder nu kvartsfinalserien med 2–1.

Fotnot: Mattias Karlsson har nu raderat sin kommentar på Twitter.

FAKTA

HV 71–Linköping 4–5 e förl (1–1, 3–2, 0–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (2.45) Jesper Fasth (Jason Krog, Rhett Rakhshani), 1–1 (7.57) Pär Arlbrandt (Magnus Johansson, Mattias Bäckman).

Andra perioden: 1–2 (0.52) Robin Figren (Linus Hultström, Jonas Almtorp), 2–2 (4.16) David Petrasek (Rhett Rakhshani, Jesper Fasth), 3–2 (6.33) Per Ledin (Johan Davidsson, Mats Trygg), 4–2 (7.57) Jason Krog (Mats Trygg), 4–3 (12.23) Robin Figren (Johannes Salmonsson, Linus Hultström).

Tredje perioden: 4–4 (1.16) Lee Goren spel fyra mot fem.

Fjärde perioden: 4–5 (5.40) Pär Arlbrandt.

Skott: 37–23 (15–8, 11–8, 9–5, 2–2).

Utv, HV 71: 1x2. Linköping: 3x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby, och Morgan Johansson, do.

Publik: 7 000.

Linköping leder med 2–1 i matcher.