”Jag siktar på att ta en plats i landslaget”

HV 71:s center Ted Brithén om hur kvalserien tog på psyket och resan från bänken i Rögles juniorlag till HV 71

Imponerande resa Ted Brithén har gjort en häftig resa. Så sent som för sex år sedan satt han mest på bänken i Rögles juniorlag – nu spelar han i en av Sveriges största klubbar, HV 71. ”Jag visste att jag skulle bli större”, säger han.
HOCKEY

Från bänken i Rögles J18-lag till SHL och HV 71 – på bara sex år.

För Sportbladet berättar Ted Brithén om den jobbiga fjolårssäsongen, sin sena utveckling och sågningen av Rögles stjärnor i kvalserien.

Ted Brithén, här i Rögledressen, snurrar med Mikko Luoma i HV 71 – som är 22-åringens nya klubb. ”Man vet inte vad säsongen har att erbjuda. Det hade varit en dröm att få spela i landslaget”, säger Brithén.

En dag innan vi ska göra intervjun skickar Ted Brithén ett sms ”Kan vi träffas i Båstad i stället? Jag och min kompis tänkte ta jollen dit”. När vi sedan möts vid hamnen i Båstad, mitt under tennisveckorna, suckar Brithén.

– Det blev ingen jolle. Vår sjöexpert (en kompis pappa) stoppade oss. Det blåste för mycket.

– Man behöver kanske inte vara raketforskare för att förstå att det är svårseglat i dag, säger fotograf Magnus Torle.

– Nja, men vi hade inte bangat för att sticka ut ändå. Vad är det värsta som kan hända? Välter båten får man simma i land, säger Brithén och ler.

”Man mådde rätt dåligt”

22-åringen var med och spelade upp moderklubben Rögle i elitserien för två år sedan. Förra säsongen blev inte lika rolig.

– En oerhört jobbig säsong när vi förlorade så mycket. Klart att det det tog på psyket. Man mådde rätt dåligt av det.

När var det som tyngst?

– Efter nyår och hela den tiden var det tungt. Men framförallt kvalserien, och när den var slut. Jag försöker bara glömma det, säger Brithén, som hamnade i fokus i slutet av kvalserien.

Med en omgång kvar skrev Helsingborgs Dagblad en artikel där Ted Brithen sågade sina lagkamrater. Han citerades bland annat ”motivationen fanns inte hos alla” och ”lite för många som har varit lite för bekväma”

– Lite misskommunikation kan jag säga. Hänt är hänt och det är inget jag tänker på.

Blev det dålig stämning i truppen efter det?

– Egentligen var det dålig stämning hela säsongen.

– Folk kan ta det som de vill. Vissa kanske kände sig träffade, men det var inte det jag menade. Det blev en liten missuppfattning. Jag menade en sak och journalisten uppfattade något annat, men jag har inte ens tänkt på det efteråt, säger han.

Vill ha saker på sitt sätt

Jag har pratat med några av dina förra lagkamrater. De beskriver dig som envis och att du vill ha saker på ditt sätt. Håller du med om den beskrivningen?

– Ja, kanske. Min far (Jim Brithén) har alltid sagt till mig: ”du ska göra dina medspelare bättre, då är du en duktig hockeyspelare”. Jag är center och gillar att vara i mitten av banan. Då måste jag kunna förmedla hur jag vill ha det. Jag brukar vara rätt rak med vad jag vill.

Kommer du att fortsätta med den stilen i HV 71?

– Jag kan reglera mitt spel efter andra, men frågar de kommer jag att säga vad jag tycker. Jag kanske inte är den som snackar mest i omklädningsrummet, men när det handlar om min kedja vill jag att alla ska vara klara med hur vi spelar så det inte blir några missförstånd, säger han.

Var mest bänkad

Att Brithén skulle bli en SHL-spelare var det inte många som trodde för några år sedan. Knappt ens han själv.

– Jag var väldigt liten under min uppväxt. Jag utvecklades säkert två, tre år senare än alla andra i min ålder. Jag har aldrig fått lira med killar som varit äldre, säger Brithén.

Så sent som för sex år sedan satt han mest på bänken i Rögles juniorlag.

– Första året i J18 spelade jag inte mycket. Då var jag kanske 1,75 och väldigt klen. Jag och min bästa kompis satt mest på bänken. Vi gjorde high-five så fort någon fick hoppa in och spela, säger Brithén och skrattar åt minnet.

Kan debutera i Tre Kronor

Tvivlade du någon gång på dig själv?

– Under jättemånga år. Jag visste att jag skulle bli större, frågan var bara när. Men klart jag tvivlade.

Nu spelar han i en av Sveriges största klubbar och ska man tro Dan Tangnes, hans förre tränare i Rögle, kan han debutera i landslaget redan den här säsongen.

– Jag har en oerhörd respekt för resan Ted har gjort. Han har aldrig stått först i kön när folk ska flyttas upp i lag. Hans envishet och målmedvetenhet har tagit honom dit han är i dag. Får han en bra start i HV tror jag att han kan växa ut till en landslags- center i vinter, säger Tangnes.

Ted Brithén spricker upp i ett brett leende när han får höra vad Rögletränaren sagt.

– Oj, då får jag sikta på det. Inte för att jag är redo för det än, men man vet inte vad säsongen har att erbjuda. Jag var inte ens med i tv-pucken, att spela i landslaget hade varit jättekul, en dröm, säger han.

BRITHÉN OM SKÖNASTE ...

… spelaren på och utanför isen

– På isen är det Joakim Lindström, Skellefteå.

Det var en fröjd att se och spela med Juhamatti Aaltonen. Men av de som spelar kvar säger jag Joakim Lindström. Han spelar på ett sätt som jag gillar och jag respekterar honom. Han är riktigt, riktigt bra.

Utanför isen är radarparet Johan Lindström och David Petrasek är sköna. Men jag säger ”Liket” (Lindström). Han är genomtrevlig och man skrattar åt honom hela tiden.

… domaren

– Thomas Andersson. Jag brukar inte snacka med dem så mycket, men jag gillar Thomas Andersson.

… fansen

– Skellefteå. Deras fans är hängivna och beter sig på ett bra sätt.

… SKÄGGVÄXTEN

– Emil Kåberg, Örebro. Han har mycket skägg.

… ARENAN

– Johanneshov. Jag gillar de flesta, men jag säger Hovet, speciellt när AIK-fansen drar igång.

… FRISYREN

– Jesper Williamsson, HV 71. Blont hår och det är bra svall i det.

… MINNET

– När vi gick upp i elitserien slår allt.

… RYKTET

– Ingen aning. Jag har dålig koll på andra spelare. Jag har tyvärr inget sånt där.

... CITATET

– ’Remember your dreams’. Det är något jag har ståendes på datorn hemma. Man ska inte ge upp upp, utan sikta högt och gå efter sina drömmer. Man ska aldrig tro att en dröm inte kan uppfyllas. Gör den inte det har du i alla fall försökt.

… MATEN

– Mammas mat. Hon har någon kycklingcurrygryta som hon brukar göra. Den är jättegod.

… FILMEN

– Nyckeln till frihet. Den är kanonbra rätt igenom. Historien är fantastisk.

… MUSIKEN

– Det som är inne, typ topplistorna. Jag är mer åt househållet än rock.

… RESAN

– När jag, min far, min mor och syster åkte över till USA när jag var 16, 17 år. Jag var med på en tryoutcamp. Sedan åkte vi till Niagarafallen, Detroit och New York. Det är nog den skönaste resan.

...PERSONEN

– Christopher Liljewall. Jag känner så många sköna personer, men jag säger Liljewall. Jag har spelat länge med honom och han är ofantligt skön. När man är med honom skrattar man. Han har mycket för sig.

...UPPLEVELSEN

– Det var när jag stod på surfingbrädan för första gången.